-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09

Karių kapinėse Kaune – Z bei V ženklais paženklinti medžiai

Gegužės 9 dieną Rusijoje minint vadinamąją Pergalės dieną, Lietuvoje baimintasi provokacijų dėl tebesitęsiančios Maskvos invazijos Ukrainoje. Pirmasis incidentas jau fiksuotas Kaune – Aukštųjų Šančių karių kapinėse ant medžių išpaišytos raidės Z ir V – karo ir prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą palaikymo simboliai.
Karių kapai Kaune
Aukštųjų Šančių karių kapinėse – Rusijos invaziją į Ukrainą palaikantys simboliai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Valstybės saugumo departamentas anksčiau yra įspėjęs, kad gegužės 9-ąją Lietuvoje galimos provokacijos ir smurtiniai incidentai.

Pasak žvalgybos, beveik neabejojama, kad, kaip ir kasmet, sovietų karių kapinėse bus rengiami minėjimai. Juos įvairiuose Lietuvos miestuose organizuodavo rusų diplomatai su Rusijos tėvynainių atstovais.

Šių renginių metu įprastai susirinkdavo keli šimtai žmonių, įsisegusių Georgijaus juosteles.

Jas kaip Rusijos agresijos Ukrainoje simbolį (Z bei V raides) Seimas balandį uždraudė demonstruoti viešai. Dabar už tai gresia bauda nuo 300 iki 700 eurų.

Tiesa, Kauno apskrities policijos vadovybė praėjusią savaitę teigė, neturinti rimtesnių signalų, kad gali vykti kokios demonstracijos ar gausesni minėjimai.

Vis dėlto pirmadienio rytą Aukštųjų Šančių karių kapinėse užfiksuotas incidentas – Z bei V raidėmis ir šūkiu „Za Donbas“ („Už Donbasą“ – aut. past.) išpaišyti medžiai.

Kaip 15min teigė Kauno apskrities policija, 09.08 valandą pastebėta, kad kapinėse ant medžių išpieštos raidės.

„Mūsų pareigūnai vietoje, tikslina aplinkybes. Daugiau pranešimų (apie panašius incidentus bei provokacijas – aut. past.) neturime“, – informavo Kauno apskrities policijos atstovė spaudai.

Surinkta medžiaga pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d.

Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Kapinių lankytojų pirmadienio rytą buvo vos vienas kitas, ant rusų karių kapų padėtos gėlės.

Aukštųjų Šančių karių kapinėse palaidoti Rusijos, Vokietijos ir Lietuvos kariai. Stovi paminklas ir lakūnams S.Dariui bei S.Girėnui.

15min primena, kad pirmadienį pagrindinėse minėjimų vietose dirba gausios policijos pajėgos: uniformuoti pareigūnai, civiliai, dialogo grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius