-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 08 21

Kariuomenės vadas Arvydas Pocius: prieš 21 metus vykęs mūšis prie Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo buvo nedidelis, bet lemtingas

Prieš 21 metus prie Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo įvykęs susirėmimas su sovietų sąjungos kariais, per kurį žuvo parlamento gynėjas Artūras Sakalauskas, buvo lemtingas ir Lietuvai, sako kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.
Parlamento gynėjo Artūro Sakalausko žūties metinių minėjimas
Parlamento gynėjo Artūro Sakalausko žūties metinių minėjimas / A.Pliadžio nuot.

„Būtent čia įvyko paskutinis mūšis. Paskutinis mūšis su okupacinės kariuomenės kariais. Nedidelis, kur buvo kraujas pralietas, bet reikšmingas istoriškai“, – antradienį netoli Seimo minint A.Sakalausko žūties metines kalbėjo kariuomenės vadas.

A.Pocius pabrėžė, kad į parlamento gynėjo žūties vietą kasmet turi ateiti ne tik tų įvykių liudininkai, bet ir jaunimas.

„Aš manau, kad jaunoji karta, kuri yra čia atėjusi, kiekvienais metais tęsdama mūsų tradicijas turi žinoti, kas čia įvyko, turi lankytis čia ir turi atiduoti pagarbą, – kalbėjo kariuomenės vadas. – Tauta stipri tada, kai žino savo istoriją, žino savo netektis.“

Jis pabrėžė, kad nors dabar Lietuva, būdama Europos Sąjungos ir NATO nare, yra saugi, mūsų šalies kariuomenė yra pasirengusi vykdyti visas numatytas užduotis ir, jeigu prireiks, su savo sąjungininkais ginti savo šalį, padėti kitiems.

A.Sakalausko mama Genovaitė Sakalauskienė kalbėjo, kad jos sūnus ir kiti laisvės gyvėjai nemirė – liko gyventi tautos atmintyje.

„Jei jau aukštybėse, bet jų gyvenimas nemirė, jis – mumyse, jis – mūsų širdyse, jis – mūsų tautos atmintyje ir liks ten visada, kol bus laisva, nepriklausoma Lietuva“, – sakė ji.

Pagerbdama parlamento gynėjo atminimą Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigė, kad žuvusieji už Lietuvos laisvę visada buvo ir bus didvyriai.

„Jeigu mes šiandien esam kaip laisva tauta ir laisva valstybė, tai – pirmiausiai – laisvės gynėjų nuopelnas. O visų pirmiausia – laisvės aukų: Sausio 13-ąją nužudytos Loretos ir kitų gynėjų, liepos 31-ąją nužudytų muitininkų, rugpjūčio 21-ąją nužudyto Artūro Sakalausko. Už nepriklausomybę padėjusieji savo galvas buvo, yra ir bus mūsų tautos didvyriai“, – sakė I. Degutienė.

Vilniuje antradienį paminėtos savanorio, parlamento gynėjo A.Sakalausko 21-osios žūties metinės.

Iš Alytaus kilęs A.Sakalauskas 1991 metų sausį, kai Sovietų Sąjunga karine jėga bandė nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, prisiekė Lietuvos Respublikai ir tapo kariu savanoriu. Jis žuvo 1991 metų rugpjūčio 21 dieną gindamas Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmus.

Tą dieną rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio kariais, kurie automobiliu įsiveržė į karių savanorių saugomą teritoriją prie pirmojo posto A.Goštauto gatvėje. Besipriešindami dar du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti.

Po mirties A.Sakalauskas buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu, Vyčio Kryžiaus ordino žvaigžde, Sausio 13-osios atminimo ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos nario ženklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius