Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 08

Karšta kėdė: Vilniaus apskrities atliekas tvarkanti bendrovė direktorius keičia kas pusmetį

Tik šių metų vasarį paskirtas atliekų tvarkymu Vilniaus apskrityje užsiimančios bendrovės VAATC direktorius Bronius Pavilanskas jau pirmadienį gali netekti savo pareigų. Jo atleidimo klausimas yra vienas iš dviejų, numatytų VAATC valdybos posėdžio darbotvarkėje. Pokyčių bendrovėje nori Vilniaus miesto savivaldybė, turinti daugiau nei 70 proc. akcijų, nors įmonės Stebėtojų tarybai pirmininkaujantis vicemeras Jonas Pinskus ir prieštarauja tokiam sumanymui.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Atliekų tvarkymą prižiūrinčioje bendrovėje direktoriai keičiasi nuolat ir gana įtartinai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atliekų tvarkymą Vilniaus apskrityje prižiūrinti VAATC įkurta prieš 11 metų, 2003-ųjų kovą. Per šį laiką direktoriai čia pasikeitė net septynis kartus.

Pirmasis, dirbęs ketverius metus (2003 04 29-2007 05 07) buvo Jurijus Valiūnas, jį pakeitė Gintaras Čiukauskas (2007 07 07-2010 04 15), tuomet laikinai direktoriaus pareigas ėjo Osvaldas Markevičius (2010 04 16-2011 02 07), tada dirbo Juozas Šiaudinis (2011 02 07-2012 03 22), vietoje jo atėjo Nerijus Žilius (2012 03 22-2013 10 29), kurį pakeitė dar kartą laikinuoju vadovu tapęs O.Markevičius. Paskutinysis direktorius – Bronius Pavilanskas, dirbantis šiose pareigose nuo šių metų vasario 3 dienos.

Posėdyje – du klausimai

BFL/Tomio Lukšio nuotr./Osvaldas Markevičius
BFL/Tomio Lukšio nuotr./Osvaldas Markevičius

Bet, atrodo, ir šio direktoriaus dienos poste baigiasi. Rugsėjo 8-ąją numatytas VAATC valdybos posėdis, kurio darbotvarkėje pirmu klausimu įrašytas siūlymas B.Pavilanską atleisti iš pareigų.

Antrasis klausimas – dėl naujojo direktoriaus išrinkimo. Darbotvarkę savo parašu yra patvirtinęs valdybos pirmininkas, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius.

Tačiau kodėl norima atleisti VAATC direktorių, sužinoti taip ir nepavyko. V.Klimantavičius išvykęs į komandiruotę Lenkijoje, tad mobiliuoju telefonu neatsiliepė. Apie priežastis kalbėti nenorėjo ir meras Artūras Zuokas, tvirtindamas, kad nesąs įsigilinęs, nes tai V.Klimantavičiaus darbo sritis, kuriam ir reikėtų apie tai kalbėti.

Direktorius tiko net opozicijai

Aš manau, kad tai susiję su O.Markevičiumi. Nepaisant to, kad žmogus nuteistas už nusikaltimą, kurį jis padarė įmonei, kiek girdėjau iš mero aplinkos ir valdybos narių, pasirodo, nusikaltėlis palaikomas, – kalbėjo V.Urbonavičius.

Vilniaus tarybos opozicijos atstovas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vidas Urbonavičius neslėpė nuostabos dėl siūlymo direktorių atleisti, kuris vos šių metų pavasarį pradėjo darbus ir tuomet jo kandidatūrai pritarė visi, taip pat ir Vilniaus meras Artūras Zuokas.

O ir direktorius dirbo gerai, pajudėjo MBA projektas, tad kodėl nuomonė dėl jo pasikeitė, V.Urbonavičius tiksliai negalėjo pasakyti.

„Keista, kad direktorius išėjo atostogų ir tada sugalvota jį atleisti. Aš manau, kad tai susiję su O.Markevičiumi. Nepaisant to, kad žmogus nuteistas už nusikaltimą, kurį jis padarė įmonei, kiek girdėjau iš mero aplinkos ir valdybos narių, pasirodo, nusikaltėlis palaikomas“, – kalbėjo V.Urbonavičius.

Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą, kad buvęs VAATC direktoriaus pavaduotojas O.Markevičius pripažintas kaltu net pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl bendrininkavimo, veikimo bendrininkų grupėje ir dokumentų klastojimo. Ir visa tai dėl keistos istorijos apie sklypą, specialiai suformuotą MBA įrenginių statyboms.

Įkliuvo dėl neegzistuojančių pastatų

Šis sklypas buvo įteisintas Registrų centre kaip teritorija su statiniais, kurių čia paprasčiausiai nėra. Tuomet VAATC pasirašė sutartį su „Vilniaus šilumos tinklais“, pagal kurią už 3 mln. Lt įsipareigojo įsigyti tuos statinius. Tačiau paaiškėjo, kad sklype, už kurį „VAATC“ jau buvo sumokėjusi milijoną litų „Vilniaus šilumos tinklams“, jokių pastatų nėra, tą jau nustatė teismas – dokumentai buvo suklastoti ir jais remiantis šie tariami statiniai įregistruoti. O nagus čia prikišo tiek VAATC vadovai – tarp jų ir O.Markevičius, tiek savivaldybės aukšti valdininkai.

Pasibaigus teismams VAATC direktorius B.Pavilanskas nusprendė O.Markevičių atleisti – kurį laiką sirgęs jis pareigų neteko nuo rugpjūčio 12 dieną. Neoficialiai kalbama, kad direktorius buvo įkalbinėjamas O.Markevičių darbe palikti, o nepaklusus sugalvota atleisti ir patį B.Pavilanską.

Mes privalome kontroliuoti arba stebėti ir valdybos, ir „VAATC“ darbą. Ir manyčiau, kad kelsim ir valdybos pirmininko kompetencijos klausimą, – sakė J.Pinskus.

V.Urbonavičius svarsto, kad galbūt O.Markevičius yra parankus darbuotojas VAATC.

„Ši bendrovė vykdo ne vieną projektą, kuris finansuojamas ES lėšomis. VAATC visais laikais buvo gardus kąsnelis iš to siekiantiems pasipelnyti nesąžiningiems politikams ar valdininkams. Tai yra faktas. Nes ilgalaikis rūšiavimo gamyklos projektas, apie tai kalbėta ne kartą, atneš šimtus milijonų litų. Jeigu tai yra korupcijos schemos, tai nemaži pinigai gali nusėsti ir korumpuotose kišenėse. Aš čia matyčiau kažkokį vykstantį korupcinių jėgų tarpusavio mūšį. Miesto ir gyventojų interesai yra kažkur, kovojama dėl kažkokių europinių pinigų“, – teigė V.Urbonavičius.

Jonas Pinskus nori valdybos pirmininko atsakomybės

Tokio sprendimo palaikyti neketina ir VAATC Stebėtojų tarybos pirmininkas, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus. Jo teigimu, dabartinis direktorius dirba net labai gerai, tad priežasčių, kodėl jį reikia atleisti, nėra. „Jis labai geras direktorius“, – 15min.lt sakė J.Pinskus ir paminėjo, kas turėtų išsakyti sumanymo atleisti B.Pavilanską iš pareigų priežastis: „Tai klausimas merui arba administracijos direktoriui.“

Vicemeras teigė nesuprantąs, kodėl imamasi tokių veiksmų. Jis pažadėjo sukviesti Stebėtojų tarybą ir joje svarstyti ne tik šį siūlomą atleidimą, bet ir paties V.Klimantavičiaus veiklą: „Mes privalome kontroliuoti arba stebėti ir valdybos, ir VAATC darbą. Ir manyčiau, kad kelsim ir valdybos pirmininko kompetencijos klausimą.“

VAATC valdyboje yra 14 narių – septyni iš Vilniaus miesto savivaldybės, septyni iš kitų akcininkių – Vilniaus, Šalčininkų, Širvintų, Trakų, Ukmergės rajonų, Elektrėnų ir Švenčionių savivaldybių. Tad norint pakeisti direktorių Vilniaus miesto atstovams prireiks ir kitų akcininkų paramos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius