Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 12

Karštai diskutavęs Seimas atmetė siūlymą leisti ilgiau prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su skoniais

Ketvirtadienį posėdžiavęs Seimas balsų dauguma atmetė iniciatyvą, kuria siūlyta leisti elektronines cigaretes su skoniais pardavinėti iki 2023 metų liepos 1-osios. Dabar numatyta, kad tokių cigarečių prekybos vietose neliks nuo šių metų liepos 1-osios.
Vienkartinė elektroninė cigaretė
Vienkartinė elektroninė cigaretė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Draudimą nuo liepos 1-osios teikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų (išskyrus tabako kvapą ar skonį), Seimas įtvirtino sausį.

Tačiau grupė Seimo narių iš Lietuvos regionų, Laisvės, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos frakcijų kovo 31-ąją registravo įstatymo pataisas ir siekė draudimo įsigaliojimo terminą pavėlinti metais.

To nori ir elektroninių cigarečių verslas, kurio lobistai dėl naujojo draudimo anksčiau bendravo su kai kuriais politikais.

Už ketvirtadienį pateiktas pataisas dėl draudimo atidėjimo balsavo 27 parlamentarai, prieš buvo 38, 49 balsuodami susilaikė.

Po to Seimas sprendė, ar pataisas reikėtų grąžinti iniciatoriams tobulinti ar apskritai atmesti. Už tobulinimą pasisakė 43 tautos atstovai, už atmetimą – 66.

Iniciatyva buvo atmesta be galimybės tobulinti.

R.Žemaitaitis: verslas nespės parduoti produkcijos

Pataisas dėl draudimo atidėjimo ketvirtadienį Seimo salėje pristatė vienas iš jų autorių, Lietuvos regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis.

Verslui, anot jo, buvo palikta per mažai laiko prisitaikyti ir išsiparduoti turimą produkciją.

„Buvom susitikę su prekybininkais Lietuvoje, kurie vykdo šią ūkinę-komercinę veiklą. Išklausę jų informaciją, realiai matom, kad fiziškai jie nėra pajėgūs iki liepos 1 dienos išparduoti savo gaminių“, – kalbėjo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Jeigu elektroninių cigarečių su skoniais draudimas būtų pavėlintas, Vyriausybės įgaliota institucija, pasak jo, turėtų apskaičiuoti, kiek tokių gaminių verslas turi, ir neleisti daugiau jų užsipirkti.

Seimas, R.Žemaitaičio vertinimu, „karštakošiškai ir labai greitai priėmė sprendimą“ dėl elektroninių cigarečių skonio draudimo.

„Mes neuždraudėme tais produktais (elektroninėmis cigaretėmis – 15min) prekiauti, mes uždraudėme tik tam tikrų kvapų priemonių prekybą, nuo kurių akcizas jau yra sumokėtas. Tai tiesiog sveika logika, verslininko logika – mano šioje vietoje – veikia.

Jeigu žmonės sumokėjo mokesčius, produktas yra Lietuvoje, reikia konstatuoti, kokie yra jo kiekiai, ir jis turi būti parduodamas“, – dėstė tautos atstovas.

M.Danielė: reikia adekvataus laikotarpio prisitaikyti

Jam antrino kita teikiamų pataisų autorė, Seimo Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė. Pasak jos, verslui reikalingas adekvatus laikotarpis, per kurį jis galėtų prisitaikyti prie pokyčių.

Dabar kalbame tik apie adekvatų laikotarpį, kurio reikia prisitaikyti.

„Šis pasiūlymas, kuris šiandien yra teikiamas, yra tiesiog apie datą. Tai reiškia, kad radikalus draudimas yra priimtas, mes susitarėme dėl to, dabar kalbame tik apie adekvatų laikotarpį, kurio reikia prisitaikyti pirkėjui, kurio reikia prisitaikyti verslui ir kurio reikia prisitaikyti visai valstybės sistemai“, – kalbėjo parlamentarė.

Seimo konservatorius Edmundas Pupinis išreiškė nuostabą, kodėl R.Žemaitaitis teikia tokias pataisas.

Pasak jo, R.Žemaitaitis „nepaiso žmonių sveikatingumo“ ir „pasiduoda asmenims, kurie nori užsidirbti iš jaunimo sveikatos“.

„Niekada nebus prekybininkams, juo labiau gamintojams, gerai, kai mažinam jų galimybes užsidirbti“, – teigė E.Pupinis ir pasiūlė atlikti pataisų antikorupcinį vertinimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edmundas Pupinis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edmundas Pupinis

R.Žemaitaitis su pastaruoju siūlymu sutiko.

„Tikrai norėčiau, kad būtų atliekamas antikorupcinis vertinimas“, – sakė jis.

A.Veryga: neprivalome padėti „neatsakingam verslui“

Iniciatyvą kritikavo ir „valstietis“ Aurelijus Veryga.

„Mes visgi neprivalome kurti sąlygų socialiai neatsakingam verslui, kuris mulkina vartotojus apie visokius „eko“ dūmus, kuria mitus apie „nepavojingus produktus“. Taigi mes dabar galvojam, kaip jie turi išsisukti prisipirkę pavojingų, kenksmingų produktų. Tai tegul parduoda tiesiog savo partneriams kokioje kitoje valstybėje ir ten juos realizuoja“, – kalbėjo A.Veryga.

Mes dabar galvojam, kaip jie turi išsisukti prisipirkę pavojingų, kenksmingų produktų.

Į tai atsakydamas R.Žemaitaitis teigė, jog verslas negalėjo žinoti, jog Seimas taip greitai uždraus elektronines cigaretes su skoniais.

„Parduoti kolegoms jie galėtų, bet tada valstybė turėtų susigrąžinti akcizus. Kol kas tokios diskusijos ir tokio noro nėra“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Pavėlinti elektroninių cigarečių skonio draudimą pasiūlė šie atstovai iš opozicijos: Lietuvos regionų frakcijos narys R.Žemaitaitis, Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas ir frakcijos nariai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Andrius Mazuronis, Aidas Gedvilas, Artūras Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vienkartinė elektroninė cigaretė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vienkartinė elektroninė cigaretė

Taip pat – atstovai iš valdančiųjų gretų: Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas, frakcijos nariai M.Danielė, Ieva Pakarklytė, Marius Matijošaitis, Kasparas Adomaitis, Monika Ošmianskienė, Tomas Vytautas Raskevičius, Silva Lengvinienė ir Artūras Žukauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas ir šios frakcijos narys Andrius Bagdonas.

Neigiamų pasekmių nenumato

Jų įsitikinimu, draudimo įsigaliojimo laikas liepos 1-ąją „pažeidžia ūkio subjektų teisėtus lūkesčius, nesudaro galimybės rinkai prisitaikyti prie naujo reguliavimo, išparduoti rinkoje esančias prekes bei perorientuoti veiklos“.

„Ūkio subjektams prisitaikyti prie iš esmės jų veiklą bei prekyboje esančias prekes uždraudžiančio teisinio reguliavimo palikta mažiau nei 6 mėnesiai“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Taip pat, Seimo narių vertinimu, draudimo įsigaliojimo atidėjimas „leis užtikrinti planuotą akcizų pajamų biudžeto lėšų už elektroninių cigarečių skystį 2022 metais surinkimą“.

Neigiamų pasekmių dėl to, kad elektroninių cigarečių skonio draudimas įsigalios vėliau, Seimo nariai neįvardijo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius