Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24

Kas jūs, Ramūnai Karbauski?

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į Seimą ateina daugiau kaip penkios dešimtys naujų veidų. Bet svarbiausias, žinoma, vienas. Ramūnas Karbauskis – ne tik blaivybės puoselėtojas ir „Naisių vasaros“ scenaristas bei pagrindinis rėmėjas.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dabar R.Karbauskis yra vienas didžiausių Lietuvos žemvaldžių, multimilijonierius ir, panašu, žmogus, kuris didele dalimi nulems, kuria kryptimi Lietuva judės artimiausius ketverius metus. O iki šios pozicijos R.Karbauskis keliavo įdomiu ir vingiuotu keliu – pradedant tarpininkavimu Rusijos verslui ir partneryste su Kazimira Prunskiene ir baigiant parama vadinamajam „žemelės gynėjų“ referendumui.

VIDEO: R.Karbauskis papasakojo, kaip vyks derybos dėl koalicijos ir ministrų

Vienas jauniausių politikos milijonierių

Į Seimą R.Karbauskis grįžta po ilgos pertraukos. Pirmąsyk į parlamentą jis išrinktas buvo prieš 20 metų. Tada, būdamas vos 27-erių, jis į Seimą pateko kaip savarankiškai išsikėlęs kandidatas. Prieš du dešimtmečius R.Karbauskis save pristatinėjo kaip Rytų ir Vakarų verslams atstovaujančios kompanijos „Agrokoncernas“ įkūrėją.

„1993 m. įsteigė uždarąją akcinę bendrovę „Agrokoncernas”. Jos prezidentu dirba iki šiol. UAB „Agrokoncernas“ Lietuvoje atstovauja Vokietijos koncernui BASF, Šveicarijos firmoms „Birchmeier“, „Felco“, Rusijos koncernui „Acron“, – teigiama oficialioje R.Karbauskio 1996 metų biografijoje.

Tada jaunasis politikas turėjo ir sportinių interesų – jis buvo moterų krepšinio komandos „Agro-Basf“ prezidentas.

Beje, R.Karbauskio verslo Lietuvoje atstovauta „Acron“ veikia ir dabar. Rusijos kompanija „Acron Group“ įvardijama kaip viena pirmaujančių mineralinių trąšų gamintojų pasaulyje. Jos savininkas – žydų kilmės milijardierius Viačeslavas Kantoras. „Forbes“ jo turtą vertina 2,4 mlrd. JAV dolerių.

R.Karbauskis neslepia, kad prie jo gyvenimo kelio formavimo daug prisidėjo tėvas. Česlovas Karbauskis sovietmečiu dirbo kolūkio pirmininku.

„Iki paskutinės klasės maniau, jog baigęs mokslus pats tapsiu kolūkio pirmininku. Buvau kolūkio pirmininko sūnus, ketinau stoti į Žemės ūkio akademiją ir nesijaučiau toks neprotingas, kad baigęs mokslus negalėčiau tikėtis vadovauti kolūkiui“, – 2007 m. interviu „Lietuvos žinioms“ sakė R.Karbauskis.

Į kalbas, esą verslą užkurti jam padėjo tėvas, LVŽS lyderis reaguoja griežtai. Jis tvirtina jaunystėje pats užkūręs ne vieną sėkmingą verslą, ir tai tėvas atėjo į jo sukurtą struktūrą, o ne atvirkščiai. Č.Karbauskis, suprantama, yra vienas iš savo sūnaus puoselėjamos Naisių bendruomenės garbės narių.

Ar 1996 m. R.Karbauskis jau buvo milijonieriumi, nežinoma, mat prieš du dešimtmečius dar nebuvo praktikos skelbti kandidatų turto deklaracijas. Ketveriais metais vėliau, į Seimą eidamas jau kaip Lietuvos valstiečių partijos lyderis, politikas oficialiai pravėrė piniginę.

VRK nuotr./Ramūnas Karbauskis 2000 m.
VRK nuotr./Ramūnas Karbauskis 2000 m.

2000 m. Seimo rinkimuose R.Karbauskis deklaravo turįs turto už 4,66 mln. litų. Nors partija 5 proc. barjero neįveikė, jos lyderiui rinkimai susiklojo sėkmingai, ir jis kurį laiką netgi ėjo Seimo vicepirmininko pareigas. 2001 m. R.Karbauskio „valstiečiai“ nutarė vienytis su Kazimiros Prunskienės partija. Taip suformuotas naujas ir, bent keleriems metams, solidus politinis blokas. Jungtinė partija 2004 m. Seimo rinkimuose iškovojo 10 mandatų.

Milijonai iš K.Prunskienės ministerijos

Sėkmingas pasirodymas rinkimuose K.Prunskienei leido sugrįžti į valdžios viršūnę. Ir būtent jos vadovaujama Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), kaip vėliau paaiškėjo, tapo stambia R.Karbauskio verslo kliente.

R.Karbauskio 2004–2008 m. Seime nebuvo, tačiau jo verslo flagmanas „Agrokoncernas“ sulaukė nemenkos finansinės injekcijos iš K.Prunskienės vadovaujamos ministerijos. Kaip parodė 2011 m. publikuota „Transparency International“ viešųjų pirkimų analizė, 2006 metais ŽŪM iš bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ neskelbiamų derybų būdu nusipirko grūdų už 4,88 mln. litų. Tada ŽŪM patvirtino, kad šie duomenys teisingi, tačiau atsisakė atskleisti, kiek grūdų įsigyta ir kam jie panaudoti – esą tai valstybės paslaptis.

R.Karbauskio ir K.Prunskienės keliai išsiskyrė 2009 metais, netrukus po jųdviejų jungtinei partijai nesėkmingai susiklosčiusių 2008 m. Seimo rinkimų.

Dabar aštuonerius metus trukusį savo flirtą su K.Prunskiene R.Karbauskis vadina viena didžiausių savo klaidų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kazimira Prunskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kazimira Prunskienė

Žemvaldys – ir žemelės gynėjas, ir karys skalūnų fronte

R.Karbauskis į Seimą nesiveržė, tačiau nuo pat 2009 m. tvirtai laikė partijos vairą, o parlamente „valstiečiams“ pastarąsias dvi kadencijas atstovavo viena vienintelė politikė – Rima Baškienė. Ir nors pats partijos lyderis į didžiąją politiką veltis neskubėjo, „valstiečiai“ sugebėjo sublizgėti remdami referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams.

„Referendumui pateiktas kokybiškas Konstitucijos keitimo projektas, kuris atitinka bendras tendencijas Rytų Europoje ir siūlo teisinį kelią politinei problemai spręsti. Vengrija, Latvija, Bulgarija ir kitos šalys šiuo metu taip pat teikia Europos Sąjungai savo argumentus, kodėl žemės rinkos liberalizavimas turi būti stabdomas Rytų Europoje“, – tokią poziciją 2013 m. transliavo „valstiečiai“.

Tuomet netrūko priekaištų, kad LVŽS parama „žemelės gynėjams“ – tiesioginis R.Karbauskio interesas. Mat partijos lyderis – vienas stambiausių žemvaldžių Lietuvoje.

LVŽS priešinosi ir skalūnų dujų paieškoms, partija netgi rengė „eitynes prieš hidraulinį skaldymą“. R.Karbauskis ir dabar priešinasi šiai, anot jo, gamtai kenksmingai technologijai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pranciškas Šliužas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Žemelės gynėjų“ lyderis Pranciškus Šliužas 2012 m. Seimo rinkimuose kandidatavo kaip „valstietis“

LVŽS pirmininkas pasižymėjo ir abejonėmis dėl euro įvedimo. Dabar jis tvirtina, esą tai buvo ne pasipriešinimas pačiam eurui, o nerimas dėl infliacijos.

„Nepasisakiau prieš eurą, tik abejojau jo skubotu įvedimu Lietuvoje, bijodamas galimo prekių brangimo nepasirūpinant žmonių pajamų didinimu. Buvau teisus, kiekvienas žmogus pajuto po euro įvedimo padidėjusias kainas“, – teigiama 15min neseniai skelbtame R.Karbauskio komentare.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą

Verslai klesti, o šeimą gaubia paslaptis

Ilsėdamasis nuo didžiosios politikos, R.Karbauskis susikūrė savo karaliją gimtuosiuose Naisiuose. Įvairūs festivaliai, blaivybės propagavimas, tautiškumo dvelksmas ir netgi lietuviška muilo opera apie LVŽS lyderio gimtinę. Visa tai R.Karbauskį išlaikė žiniasklaidos eteryje, o „valstiečiai“ sykiu išlaikė populiariausios neparlamentinės partijos pozicijas.

Pirmoji „gandrų“ sugrįžimo į didžiąją politiką kregždė, jei taip galima išsireikšti, buvo 2014 m. europarlamentaru tapęs ilgametis Ignalinos rajono meras Bronis Ropė. Tiesa, partijos sąraše jis liko antras, bet europarlamentaro kėdę ilgamečiam bendražygiui užleido pats R.Karbauskis.

Dabar, praėjus dviem dešimtmečiam po pirmojo išrinkimo į Seimą, grįžta ir R.Karbauskis. Stipresnis tiek politiškai, tiek finansiškai.

2012 m. kandidatuodamas į Seimą, R.Karbauskis deklaravo turto už 37,42 mln. litų (apie 10,84 mln. eurų). Pernai, kandidatuodamas į Šiaulių rajono tarybą, R.Karbauskis nurodė turįs turto jau už 42 mln. litų (12,14 mln. eurų) – devynissyk daugiau nei 2000 m. „Agrokoncerno“ grupės savininkas bei „Naisių vasaros“ scenaristas taip pat deklaravo įspūdingas metines pajamas – 940,4 tūkst. Lt (272,36 tūkst. eurų).

Šiemet, žygiuodamas į pergalingus Seimo rinkimus, R.Karbauskis nurodė dar įspūdingesnius skaičius: net 3,84 mln. eurų metinių pajamų. Tiesa, jo turtas kiek sumenko – iki 11,53 mln. eurų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą

Iš kur tokios milžiniškos pajamos? Na, R.Karbauskis turi visą tinklą įmonių su daugiau nei solidžiais finansiniais rodikliais. Portalo rekvizitai.vz.lt duomenimis, „Agrokoncerno grūdų“ metinė apyvartą pastaruosius penketą metų svyruoja tarp 50 ir 100 mln. eurų. Dešimtimis milijonų vertinamos ir bendrovės „Agrokoncernas“ pardavimo pajamos. Kuklesnes, bet taip pat milijonines apyvartas turi ir dar kelios R.Karbauskio valdomos įmonės: „Agrokoncerno technika“, „Šiaulių agrocentras“, Britų žemės ūkio bendrovė bei to paties pavadinimo laikraštį ir kitus leidinius leidžianti bendrovė „Ūkininko patarėjas“.

Apie R.Karbauskio verslus sužinoti galima tikrai daug. To nepasakysi apie vieno stipriausių dabartinių Lietuvos politikų šeimą. Štai, R.Karbauskio žmona Lina – po savotiška paslapties skraiste. Žinoma tik tiek, kad ji jau senokai gyvena Ispanijoje. Pats R.Karbauskis apsiriboja pareiškimais, kad su jo šeima „viskas tvarkoje“ ir į detales nesileidžia.

Ką pavyksta nustatyti – tai, kad būtent L.Karbauskienė stovi prie savo vyro verslo Ispanijoje vairo. Ten R.Karbauskis nuo 2001 m. turi baldų pramonėje veikiančią įmonę „Corporation Mobiliara del Baltico“. Panašu, kad R.Karbauskis į verslą Ispanijoje žiūri rimtai – viešai prieinamais duomenimis, ten sukasi šimtai tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius