-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 08

Kaunas spaudos veidrodyje: Dainavos mokyklos vadovo rinkimuose – neregėtos aistros

„Kauno diena“ aprašo kilusį konfliktą tarp mokyklos tarybos narių ir miesto valdžios bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovės renkant pagrindinės mokyklos direktorę. Ministerija anuliavo rinkimų rezultatus, kai laimėjo mokyklos bendruomenės palaikoma kandidatė. Tuo tarpu menų portalas pateikia netikėtus bei ginčytinus pamąstymus apie Kauno paveldą.
Antanas Bagdonas
Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas susiginčijo su Dainavos mokyklos bendruomenės atstovais. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip informuoja „Kauno diena“, Kaune iki šiol negirdėtas atvejis – švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis anuliavo Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus konkurso rezultatus. Į komisiją įtraukti moksleivių tėvai šokiruoti, nes dar apkaltinti ir šališkumu.

„Ponas Bagdonas išraudęs piktinosi ir rėkė, kad nepasirašys ant tokių balsavimo rezultatų ir iškart pareiškė rašysiąs apeliaciją. Ministerijos atstovės emocijos taip pat liejosi nevaldomai. Negalėjome net argumentuoti, kodėl vertinome vienaip ar kitaip – mano pasisakymas buvo nutrauktas“, – konkurso detales atskleidė Dainavos pagrindinės mokyklos tarybos pirmininkė Auksė Urbonienė.

Ponas Bagdonas išraudęs piktinosi ir rėkė, kad nepasirašys ant tokių balsavimo rezultatų ir iškart pareiškė rašysiąs apeliaciją. Ministerijos atstovės emocijos taip pat liejosi nevaldomai, – konkurso detales atskleidė Dainavos pagrindinės mokyklos tarybos pirmininkė Auksė Urbonienė.

Anot jos, savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjui Antanui Bagdonui užkliuvo, kaip Dainavos pagrindinės mokyklos tarybos deleguoti konkurso komisijos nariai įvertino į šios mokyklos direktorės pareigas pretendavusią Gitą Levickienę. Ji šiuo metu dirba direktoriaus pavaduotoja ugdymui Milikonių vidurinėje mokykloje.

Kita kandidatė į direktoriaus pareigas – Dainavos pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Vengalienė. Pastaroji ir būtų laimėjusi konkursą susumavus visų komisijos narių vertinimus.

„Ministras anuliavo konkurso rezultatus, nes komisija labai nesąžiningai elgėsi. Aš kaip komisijos narys apskundžiau konkursą kartu su V.Mažeika“, – aiškino Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas.

Švietimo ir mokslo ministerija dienraščiui paaiškino, kad gavo dalies konkurso komisijos narių apeliaciją dėl, kaip įtariama, nekorektiškų rezultatų ir atliko tyrimą, kaip kad numato Konkurso valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų vadovų pareigoms eiti tvarkos aprašas.

Pasak ministerijos, nustatyta, kad pusė komisijos narių vienai pretendentei rašė tik aukščiausius balus, kitai – žemiausius. Vienintelis pateiktas tokio vertinimo argumentas, kad viena pretendentė kalbėjo labai konkrečiai, kita – pernelyg aptakiai. Kiti komisijos nariai pretendentes vertino labai apylygiai.

Menų portalas „Kamanė“ pateikė Kastyčio Rudoko netikėtą nuomonę-repliką apie Kauno paveldą.

Tuo metu, kai kauniečiai džiaugiasi, kad apleisti buvusios farmacijos įmonės pastatai neseniai buvo nupirkti ir bus nugriauti, jis kritikuoja sprendimą ten įrengti sandėlius.

„(...) Kai man tenka praeiti Žaliakalniu ar Trakų gatve miesto centre, suprantu, kad šia architektūra ne tik reikia, bet ir būtina didžiuotis. Tiesa, palikdami ją vien formaliam, stilistiniam suvokimui ir įvertinimui, ją vis dar priimame kaip paminklą. Manau, jog tarpukario modernizmas turi būti suprastas kaip pasakojimas, kurį mes dabar turime pratęsti, tačiau naudodami šiuolaikines priemones, atitinkančias šiuolaikinį gyvenimo būdą ir poreikius. O aludarių sandėlio projektas Kaunakiemio gatvėje tikrai nėra koherentiška naratyvo tąsa. Veikiau Kairo analogija, kai geras istorinis palikimas apjuosiamas jo nevertais pastatais. Tiesa, kalbu ne apie potencialiai skurdžią sandėlio architektūrą, o apie pačią jo funkciją. Esu tikras, kad net jei sandėlį suprojektuotų pati Zaha Hadid, sprendimas nebūtų teisingas. Tikiu, kad miesto su senomis tradicijomis centras turi ir likti centras, tačiau atitinkamai transformuotis pagal kriterijus, kurie apibrėžia tai, kas yra ši miesto dalis dabar.

Būtent tankiai, skirtingų tūrių ir konfigūracijų pastatais užstatytas verslo klasteris, turintis gyvenamąją ir paslaugų funkcijas, yra pats logiškiausias žingsnis, koks tik gali būti, kalbant apie pastarąją teritoriją (į ją įtraukiant visą „Pergalės“ komplekso teritoriją ir Šiaulių gatvės rajoną). Būtent toks sprendimas šiuolaikinėmis priemonėmis geriausiai išpildytų viduramžių ir tarpukario Kauno pasakojimus bei juos pratęstų“, – mano K.Rudokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius