Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 15

Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijko atminimas

Kauno Laisvės alėjoje iškilmingai atidengta šviesos instaliacija, skirta Pasaulio tautų teisuoliui Janui Zwartendijkui. Ceremonijoje dalyvavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, į Lietuvą atvykę J.Zwartendijko vaikai ir anūkai.
Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijiko atminimas
Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijiko atminimas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Monumentas-šviesos instaliacija Laisvės alėjoje atidengta ties 29 namu. Taip įamžintas per Antrąjį pasaulinį karą tūkstančiams žydų gyvybę išgelbėjusio tuometinio Nyderlandų garbės konsulo ir bendrovės „Philips“ atstovo Lietuvoje Jano Zwartendijko (1896–1976) atminimas.

Pasaulio tautų teisuolio didvyriškiems nuopelnams įamžinti originalią paminklinę idėją pateikė ir monumentą kūrė šviesos menininkė olandė Giny Vos.

„Džiaugiuosi, kad Kaune ir tokio svečio akivaizdoje galėsime įžiebti instaliaciją. Tai yra tikras teisuolis.

Jis išgelbėjo tūkstančius žmonių ir džiaugiuosi, kad išgelbėti žmonės yra šalia. Ši instaliacija reiškia šviesą. Dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie to, jog ji atsirastų Kaune“, – sakė D.Grybauskaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijiko atminimas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijiko atminimas

„Tai tampa neatsiejama Kauno dalimi ir šis monumentas primins, koks kilnus gali būti žmogus. Garbė šį herojų sieti su Kauno miestu“, – kalbėjo Kauno meras V.Matijošaitis.

Pasaulio teisuoliu J.Zwartendijkas paskelbtas 1997 metais, praėjus daugiau nei 20 metų po jo mirties.

Pasaulio tautų teisuolis – garbės vardas, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems holokausto aukas.

Projektas įgyvendintas finansuojant ir bendradarbiaujant Nyderlandų ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijoms, kompanijai „Philips“, Lietuvos žydų bendruomenei (Geros valios fondui), Kazickų šeimos fondui ir Kauno miesto savivaldybei.

Projekto vertė – apie 160 tūkst. eurų. Didžiąją dalį lėšų skyrė bendrovė „Philips“ ir Olandijos vyriausybė – po 60 tūkst. eurų.

Sulaukus tvirtos iniciatyvos ir finansinio palaikymo iš mecenatų bei partnerių, Kauno miestas pasirūpino dokumentų suderinimu, elektros instaliacijos ir pamatų įrengimu, o taip pat užtikrins sklandų nuolatinį šviesos skulptūros veikimą, kurios vaizdas įspūdingiausiai atrodys naktį.

Instaliacija įrengta ties namu, kuriame 1939–1940 m. buvo Nyderlandų garbės konsulo ir verslininko J.Zwartendijko kabinetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius