Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 03

Kaune minint Tarptautinę neįgaliųjų dieną kartu atidarytas ir Kalėdų miestelis

Šeštadienį Kauno Rotušės aikštėje minėta neįgalių žmonių diena. Šalia Kalėdų eglės sukurta „gyva“ skulptūra.
Renginio akimirkos
Neįgaliųjų dienos minėjimas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tarptautinė neįgaliųjų diena minima gruodžio 3-ąją. Prieš 24 metus Junginių Tautų Organizacija šią dieną paskalbė atmintina, jos metu organizuojami renginiai skirti atkreipti dėmesį į problemas ir sunkumus su kuriais susiduria negalią turintys žmonės.

Lietuvoje šios dienos minėjimas ne išimtis. Penkiolikoje Lietuvos miestų surengta akcija „Aš ir Tu – tai MES!“.

„Mūsų neįgalieji bičiuliai – tai neatskiriama mūsų dalis. Mūsų Lietuvos, mūsų visuomenės, mūsų pačių dalis. Todėl, abejingumu ir ignoravimu skriausdami neįgaliuosius, skriaudžiame save – savo dvasią, savo žmogiškumą, savo valstybę. Kai tuo tarpu mūsų neįgalieji bičiuliai mūsų valstybę garsina – prisiminkime parolimpines žaidynes, prisiminkime neįgaliųjų laimėjimus mokslo, kultūros srityse ir negalėsime nepripažinti, kad iš neįgaliųjų turi ko pasimokyti likusioji visuomenės dalis – moralinės tvirtybės, atkaklumo, pastangų, siekiant tikslo., – sakė akcijos globėjas Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Renginio organizatorių teigimu, kiekvienas pavadinimo žodis yra prasmingas: „AŠ“ – reiškia neįgaliuosius bei jų artimuosius, „TU“ – negalios nepaliestus, o „MES“ – lygiateisius visuomenės narius, tokius pat lygius, taip pat bendraujančius, galinčius ir turinčius teisę nesijausti kitokiais, „brokuotais“ ar nepakankamai gerais.

Šiauliuose gimusios akcijos sumanytojai ir ją po Lietuvą paskleidęs „Baltijos Ugdymo Centras“ šeštadienį pakvietė visus lietuvius tapti akcijos dalimi – dalyvauti „gyvų“ skulptūrų kūrime.

Kauniečiai taip pat prisijungė prie šios akcijos, kuri surengta Rotušės aikštėje. Tiesa, dauguma kauniečių net nenutuokė kas jų laukia čia atvykus, nes tuo pat metu turėjo vykti Kalėdų miestelio atidarymas.

Tačiau per mikrofonus pranešus apie neįgaliųjų dienai skirtą renginį prie jo mielai prisijungė gausus būrys miestiečių. Čia jie turėjo galimybę pabendrauti su vežimėlių pagalba judančiais ar kitokią negalią turinčiais asmenimis bei susipažinti vieni su kitais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Pagrindinis akcijos akcentas tapo „gyvų“ žmonių skulptūra. Skambant akcijos himnui – grupės „Omerta“ dainai „Tu Gali“ - sveikieji ir neįgalieji kartu kūrė „gyvą“ skulptūrą, simbolizuojančią bendrystę ir vienybę.​

„Gyvas“ paveikslas, turėjo suformuoti vežimėlyje sėdintį žmogų susikibusį rankomis su šalia stovinčiu žmogumi. Iš anksto kreidutėmis ant grindinio nupieštas trafaretas pasirodė per menkas, mat sustojo toks kiekis žmonių, kad piešinys tapo sunkiai įžiūrimas net fotografuojant iš Rotušės balkono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius