Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 25

Kaune – protestas dėl korupcijos savivaldybėje, meras įžvelgia rinkimų šou

Kovo 25 dieną prie Kauno miesto savivaldybės vėl susirinko protestuotojai. Jei pirmadienį protestuota dėl mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo nepasitraukimo iš Rusijos, šįkart dėmesio sulaukė neseniai nuskambėjęs korupcijos Kauno valdžioje skandalas. Protesto organizatoriai savivaldybės administracijai įteikė peticiją su reikalavimais. Meras tai pavadino rinkimų kampanijos šou.
Protesto akcija prieš korupciją Kauno savivaldybėje
Protesto akcija prieš korupciją Kauno savivaldybėje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Reaguodami į Lietuvos teisėsaugos nušviestą korupcijos Kauno miesto savivaldybėje skandalą, kuomet paaiškėjo, kad administracijos direktorius Vilius Šiliauskas įvairiose vietose slėpė daugiau nei ketvirtį milijono eurų ir iš svarbiausius konkursus Kaune laiminčios „Autokaustos“ vadovo priėmė didžiausią Lietuvos istorijoje 140 tūkst. eurų kyšį, kauniečiai Laisvės alėjoje penktadienio pavakarę surengė protestą.

Tiesa, į jį susirinko vos keliasdešimt žmonių – Šančių bendruomenės, Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovai, žodį tarė ir jauniausias Seimo narys, Laisvės partijos atstovas Marius Matijošaitis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Marius Matijošaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Marius Matijošaitis

Protesto organizatoriams kilo klausimų: kaip meras Visvaldas Matijošaitis ir jo politinė komanda susijusi su šia korupcijos schema, kiek ilgai truko šis „bendradarbiavimas“ tarp „Autokaustos“ ir miesto administracijos, kaip Kauno mieste yra skirstomos statybų projektams skirtos lėšos ir ar Kauno miesto savivaldybė yra pasiruošusi būti skaidri, atvira miestiečiams ir paviešinti informaciją apie projektų priėmimo procesus?

Prie savivaldybės pastato rinktasi pareikalauti iš Kauno mero ir jo politinės komandos atsakymų bei asmeninės atsakomybės.

Darbavosi šluotomis

Iš pradžių surengtas performansas, tam prašyta visų protesto dalyvių atsinešti po šluotą. Protesto dalyviai ėmė plauti grindinį prie savivaldybės, teigdami, kad „šluoja lauk korumpuotą valdžią“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protesto akcija prieš korupciją Kauno savivaldybėje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protesto akcija prieš korupciją Kauno savivaldybėje

„Plaunam nenuplaunamus korumpuotos valdžios pėdsakus“, – teigė viena protesto dalyvių.

Tuomet visi ėmė skanduoti: „Kauno valdžia, eik tu... žemyn upe“. Architektas Linas Tuleikis net sulygino V.Matijošaitį su lape, įsileista į vištidę.

Netrūko ir plakatų: „Bravo, dabar tikrai aplenkėme Vilnių“, „Kaip tau ne gėda?“, „Atiduok mums dvarą“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protesto akcija prieš korupciją Kauno savivaldybėje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protesto akcija prieš korupciją Kauno savivaldybėje

Įteikė reikalavimus

Kovo 23 dieną protesto organizatoriai teigė įteikę Kauno miesto savivaldybės administracijai peticiją, kurioje išdėstyti 8 reikalavimai.

Reikalaujama paviešinti visą V.Šiliausko vidinę korespondenciją, kol jis ėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

„Kauno valdžia, eik tu...žemyn upe“.

Taip pat reikalaujama nepriklausomo audito, kuris patikrintų Kauno miesto viešųjų pirkimų ir aukcionų veiklą bei procedūras, vykdytas 2018-2022 metais, audituoti statybų ir susijusių darbų rangos sutartis, jų administravimo procesus bei bankroto procedūras.

Nurodoma savivaldybės administracijai pateikti informaciją apie visus tarybos narius, administracijos darbuotojus bei jų šeimos narius, kurie įsigijo nekilnojamo turto objektų Kauno mieste/rajone per 2018-2022 metais vykusius viešuosius aukcionus ar bankroto procedūras.

Protesto organizatoriai mano, kad Kauno miesto savivaldybėje audito ir bankroto procedūromis užsiimančios įmonės darbuotojai turėtų deklaruoti viešuosius ir privačius interesus.

Reikalaujama ir naujos korupcijos prevencijos programos Kauno miesto savivaldybėje, nes dabartinė sistema, pasak peticijos autorių, yra nepajėgi užkirsti kelią galios, kurią suteikė miestiečiai, piktnaudžiavimu.

Taip pat reikalaujama stipresnės tikrinimo sistemos Kauno miesto savivaldybės administracijos procesuose, sukurti kontrolės ir rizikos komisiją prižiūrinčią savivaldybės viešųjų aukcionų ir konkursų veiklą.

Paskutinis reikalavimas – suteikti daugiau galios miestiečiams, vykdant miesto projektus, decentralizuoti lėšas per iniciatyvas kaip dalyvaujamasis biudžetas.

Mero reakcija: rinkimų kampanijos šou

Penktadienį sulaukta ir V.Matijošaičio reakcijos į protestą. Jo nuomonė buvo kupina ironijos.

„Pirmadienį piketuoti kvietė konservatorių atstovai, o penktadienį protestą organizuoja „Laisvės partijos“ narys. Dar yra likusių laisvų dienų savaitėje – matysim, kas bus kiti. Laisvės alėjoje užteks vietos visiems.

Rinkimų kampanijos šou įsibėgėjo. Tikiu, kad kauniečiai tą mato ir supranta.

O mes dirbame toliau ir tikrai padarysime viską, kas nuo mūsų priklauso, kad daugiau tokių gėdingų atvejų nebūtų“, – 15min teigė V.Matijošaitis.

Vagis turi sėdėti kalėjime

15min primena, kad teisėsauga įtaria, kad Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas paėmė 140 tūkst. eurų kyšį iš bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis anksčiau V.Šiliauską nušalino nuo pareigų, teigdamas, kad teisėsaugos įtarimai administracijos direktoriui buvo kaip kruša iš giedro dangaus.

Kovo 22 dieną vykusiame Kauno savivaldybės tarybos posėdyje V.Šiliauskas buvo atleistas iš pareigų. Šiuo metu jis yra suimtas.

„Iki „Vieningam Kaunui“ ateinant, iš šito pastato buvo išvesti 6 personažai su tais pačiais fintais kaip V.Šiliausko. Gėda prieš kauniečius, kad to neišvengta ir dabar. Darysime viską, kad tokie apgailėtini įvykiai daugiau nepasikartotų. Mano nuostata yra tokia: vagis, kyšininkas turi sėdėti kalėjime“, – antradienį posėdyje sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius