Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 11 /15:12

Kauniečiai išlaikė egzaminą: stojo ginti gatvėje mušamos moters

Gruodžio 11 d. Vidurdienis. Porelė žingsniuoja centrine Kauno gatve – Laisvės alėja. Staiga vaikinas įpyksta ir ima stumdyti savo merginą. Agresija tik didėja. Mergina pargriaunama ant žemės. Į smurtą viešoje vietoje netrukus sureaguoja keletas praeivių. Jie stoja ginti moters, taip įrodydami, jog nėra abejingi. Kauno apskrities policijos organizuota akcija pavyko.
„16 dienų be smurto“ akcijos performansas
„16 dienų be smurto“ akcijos performansas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Nepaisant smurto formų, jo toleruoti negalima. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su Kauno apskrities vyrų krizių centro atstovais ir Kauno dramos teatro aktoriais gruodžio 11-ąją organizavo baigiamąjį „16 dienų be smurto“ akcijos etapą – performansą, kurio metu Laisvės alėjoje buvo suvaidintas smurto atvejis, stebėta aplinkinių praeivių reakcija bei elgesys.

Vos tik prasidėjus akcijai – tariamam smurtautojui ėmus stumdyti savo merginą, į įvykius sureagavo net keletas praeivių. Pripuolę ginti moters, jie kreipėsi į agresyviai nusiteikusį jos draugą: „Ką tu čia darai?“. Dar akimirka, ir smurtautoją vaidinęs aktorius būtų sulaukęs vieno iš gynėjų smūgio, tačiau prisiartinęs civiliais rūbais vilkintis policijos pareigūnas informavo, jog tai – tik akcija, niekas nieko iš tikro nemuša ir nieko ginti nereikia.

Toliau veiksmas persikėlė prie autobusų stotelės, kurioje viešojo transporto laukė būrelis kauniečių. Aktoriai toliau vaidino besivaidijančią porelę. Kurį laiką vyras laikė merginą suėmęs už kaklo, ji dejavo ir verkė. Vėliau jis ją paguldė ant žemės. Tuomet jau ginti jos suskubo keletas moterų. Viena jų netgi trenkė tariamam smurtautojui skėčiu per kuprą. Trenkė taip, kad skėtis sugedo. Reaguodamas į įvykius, gatvėje sustojo ir vienas automobilis.

„Moterį muša, kvieskit greičiau kas policiją“, – šaukė viena garbaus amžiaus praeivė.

Kita, pastebėjusi žurnalistus, ją ramino: „Žiūrėkit, kiek kamerų aplink. Jie čia vaidina kažką, filmuoja.“

Tačiau pensininkė nepatikėjo: „Ne, muša. Jie čia miesto dekoracijas filmuoja.“

VIDEO: Kaune inicijuota speciali akcija: miesto centre imituotas smurtas prieš moterį

Ir vėl, norint sustabdyti gynėjus, teko įsikišti policijos pareigūnams. Akcija, kurios metu aktoriai vaidino itin įtikinamai, truko apie minutę, tačiau rezultatai nustebino – kauniečiai itin pilietiški. Regėdami smurtą, jie nugarų neatsuka. Agresyvaus vyriškio neišsigando net ir moterys.

„Kaip tokias akcijas galite organizuoti? Man net kraujospūdis tai pamačius sukilo“, – tikino viena praeivė.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„16 dienų be smurto“ akcijos performansas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„16 dienų be smurto“ akcijos performansas

Moteris, kuri gynė tariamą smurto artimoje aplinkoje auką skėčiu, juokavo, kad dabar Kauno policija turės jai nupirktą naują gynybos ginklą.

Tiesa, pranešimo apie smurtą Laisvės alėja Kauno apskrities policija akcijos metu nesulaukė – niekas nepuolė rinkti 112 pagalbos numerio. Arba paprasčiausiai nespėjo. Veiksmas rutuliojosi gana greitai.

„Šiemet nusprendėme kitaip pasižiūrėti į smurto problemą. Akcijos, kurios tikslas – pažiūrėti, ar visuomenė nėra abejinga, rezultatai nustebino. Praeiviai sureagavo audringai. Viena moteriškė net skėtį sulaužė. Džiugu, kad žmonės neabejingi tam, kas vyksta ten, kur vaikšto ir jų pačių vaikai. Akcijos tikslas pasiektas. Policija džiaugiasi.

Per parą sulaukiame nuo 12 iki 20 pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Kauno apskrityje. Žmonės praneša, jie nelieka abejingi: ne pas mane bute vyksta, tai ir nereaguosiu. Tendencijos gerėja. Tačiau tai, kad pranešimų daugėja, nereiškia, kad ir smurto artimoje aplinkoje gausėja“, – tikino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė.

Smurtautoją vaidinęs aktorius patikino, kad gatvėje mušti moterį, kad ir tariamai, tikrai nėra malonus vaidmuo.

„Jaučiausi nejaukiai. Ypač kai sulaukiau praeivių reakcijos, kuri – konkreti. Ar nebijojau pats susilaukti iš gynėjų smurto? Buvome aptarę, ką daryti, jei kiltų konfliktų. Pareigūnai greitai prisistatė ir perspėjo, kad čia – tik akcija. Kokia buvo netikėčiausia reakcija? Kad praeiviai įsikišo vos tik mums pradėjus vaidinti. Neleido atlikti net menkiausio veiksmo – spėjome vos apsistumdyti“, – teigė aktorius Vaidas Maršalka.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Martyna Gedvilaitė ir Vaidas Maršalka
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Martyna Gedvilaitė ir Vaidas Maršalka

Kaip teigė smurto auką vaidinusi Martyna, žmonės reagavo dar jiems net nepradėjus vaidinti.

„Nuošaliau repetavome visą veiksmą. Vaidas mane šiek tiek stumtelėjo. Tai pamačiusios moterys priėjo ir pasakė: „Nesijaudink, čia yra vaizdo kamerų – jos viską užfiksavo.“ Smagu, kad žmonės neliko abejingi“, – teigė Martyna.

Pasak Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorės bei psichologės Dovilės Bubnienės, jų įstaigai per metus tenka susidurti maždaug su šimtu smurtautojų vyrų. Kreiptis į šį centrą juos įpareigoja teismas.

„Aš tikėjausi tokios reakcijos, kad praeiviai taip aktyviai reaguos. Noriu pabrėžti, kad artimoje aplinkoje nuo smurto kenčia ne tik moterys, bet vyrai“, – patikino D.Bubnienė.

Šiemet per vienuolika mėnesių dėl smurto artimoje aplinkoje Kauno mieste bei rajone jau pradėta 1 612 ikiteisminių tyrimų, kuomet pernai per metus buvo pradėti 1 253 ikiteisminiai tyrimai.

Akcijos „16 dienų be smurto“ metu buvo organizuoti daugiau nei 25 susitikimai su visuomene, kurių metu buvo kalbama apie smurto rūšis, raginama netylėti ir visuomet informuoti apie smurto atvejus. Taip pat gyventojams rodomi su tuo susiję trumpi filmukai Kauno viešajame transporte, poliklinikose ir gydymo įstaigose. Svarbiausia, pasak A.Greblikaitės, kad gyventojai nebijotų informuoti policijos pareigūnų ir žinotų, kur kreiptis prireikus pagalbos.

Šiemet per vienuolika mėnesių dėl smurto artimoje aplinkoje Kauno mieste bei rajone jau pradėta 1 612 ikiteisminių tyrimų, kuomet pernai per metus buvo pradėti 1 253 ikiteisminiai tyrimai. Didėjantis skaičius rodo gyventojų nepakantumą smurtui bei pilietiškumą informuojant teisėsaugą apie šiuos įvykius.

Kauno apskrities policija ragina gyventojus išlikti aktyviais bei pilietiškais, apie smurto atvejus ir kitus daromus teisės pažeidimus visuomet informuoti pareigūnus bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat pagalbą smurtą patyrusiems asmenims teikia Kauno apskrities moterų krizių centras, Kauno apskrities vyrų krizių centras bei Specializuotas pagalbos centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius