Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 10

Kauno autobuse kilo chaosas: dėl euro vairuotojas įkalino keleivius, sužalojo moterį

„Kilo chaosas. Vieni maldavo vairuotojo išleisti, kiti jį visaip keikė. Buvome įkalinti. Ir viskas – dėl euro“, – tai, kas pirmadienį dėjosi viename maršrutiniame Kauno autobuse, 15min papasakojo kaunietė Gabija. Neeilinis incidentas baigėsi tuo, kad vienai keleivei prireikė medikų pagalbos – ją vairuotojas galimai sužalojo. Kad darbuotojas – sunkaus charakterio, pripažino ir „Kauno autobusai“.
Vairuotojas, dėl kurio elgesio kilo incidentas autobuse
Vairuotojas, dėl kurio elgesio kilo incidentas autobuse / Skaitytojos nuotr.

Pirmadienio popietę į 15min kreipėsi kaunietė Dina, užsiminusi apie incidentą viename „Kauno autobusų“ maršrutiniame autobuse, stovėjusiame Respublikinės ligoninės stotelėje Aukštuosiuose Šančiuose. Moteris teigė važiavusi pro šalį, kai greitojoje netikėtai išvydo savo dukterėčią Gretą. Jai ant rankos buvo uždėtas raištis, policijos pareigūnai įformino įvykį. Liudytojai vienas po kito dalijosi emocingomis istorijomis.

„Supratau, kad viskas įvyko autobusų sustojime, pačiame autobuse. Keleivių ir vairuotojo konfliktas baigėsi mano dukterėčios sužalojimu. Ji parašė pareiškimą policijai. Pakalbinkite ją – papasakos, kaip buvo“, – 15min pasiūlė Dina.

Žurnalistei pavyko susisiekti su nukentėjusia Greta, tačiau ši tvirtino istorijos negalinti pasakoti – pradėtas ikiteisminis tyrimas. Mergina nurodė kreiptis į įvykių liudininkę Gabiją. Ši ir papasakojo, kas vyko autobuse.

„Respublikinės ligoninės stotelė – pirmoji 42-ojo autobuso maršrute. Jis tuščias atvažiavo 10.33 val. Pradėjo lipti keleiviai. Gal 15 mūsų buvo. Įlipo ir vaikinas sutvarstyta ranka. Paprašė, kad leistų jam vykti be bilieto, nes neturi pinigų – ką tik iš ligoninės. Ką atsakė vairuotojas, nežinau, bet jis buvo nemandagus nuo pat pradžių. Net ir su manimi. Apšaukė, kad paėjau į šoną praleisti kitų keleivių, kol suvedinėjau „Žiogo“ programėlėje skaičius. Taigi turėjo pasakyti kažką labai negražaus. Tas „zuikis“ nepaisė vairuotojo, keikdamasis nuėjo ir atsisėdo į autobuso galą. Tačiau autobusas niekur nepajudėjo.

Pirmą, antrą minutę dar kantriai visi laukė. Po trijų minučių prasidėjo chaosas. Vienas kitas ėmė raginti vairuotoją važiuoti. Juk kai kuriems reikia spėti per pusvalandį persėsti nemokamai į kitą autobusą. Kiti vėlavo į darbą, procedūras“, – istoriją ėmė pasakoti Gabija.

Uždarė duris ir nė vieno neišleido

Tuomet, anot Gabijos, vairuotojas iškišo galvą iš kabinos ir paaiškino, kad iškvietė dėl „zuikio“ saugos tarnybą, kurios darbuotojai privalės išprašyti lauk be bilieto panorusį vykti asmenį. Vairuotojas uždarė autobuso duris – niekas negalėjo išlipti lauk. Praėjo 10 minučių. Žmonės ėmė reikalauti juos išleisti.

„Apsauga atvažiavo gal po kokių 15 minučių. Kadangi vairuotojui tikrai kažkas su galva negerai, jis net nepamatė, kad apsauga atvažiavo. Apsaugininkai stovėjo prie durų, keleiviai pradėjo jam sakyti, kad įsileistų apsaugą, tačiau vairuotojas negirdėjo, net nematė, kad apsauga stovi prie durų. Vienai moteriai bloga pasidarė. Ji krito, vos nealpo. Skambino kažkam, aiškino, kad jos neišleidžia, kad tuoj nualps. Buvo taip baisu. Bandė moteris išspirti duris, kad išeitų. Kitas vyras bandė panaudoti avarinį išėjimą. Nepavyko.

Iš paskos jau kitas 42-as autobusas važiuoti ruošėsi, žmonės prašė išleisti į jį – vairuotojas nereagavo. Neva paskambinęs kažkam ir tas kažkas davęs įsakymą nė vieno iš autobuso neišleisti. Visiškas chaosas. Vyrai vairuotoją visaip išvadino – durniumi, asilu. Vieni gražiai prašė išleisti – maldavo, kiti keikė. Kiekvienas į stresą sureagavo skirtingai. Juk buvome įkalinti dėl vieno asmens. Dėl vieno euro.

Paskambinau policijai. Kita moteris paskambino į autobusų parką ir pranešė, kas vyksta. Tuomet vairuotojui kažkas paskambino, ir jis atidarė duris. Įkalinti viduje prabuvome daugiau nei 20 minučių“, – tęsė Gabija.

Vieni gražiai prašė išleisti – maldavo, kiti keikė. Kiekvienas į stresą sureagavo skirtingai.

Durimis sužalojo keleivę

Incidentas su Greta kilo tuomet, kai vairuotojas iš salono grįžo į savo kabiną. Greta nuėjo paprašyti grąžinti jai eurą, sumokėtą už bilietą, juk paslauga nebuvo suteikta – autobusas net nepajudėjo iš pirminės stotelės.

„Vairuotojas, matyt, ruošėsi važiuoti, bėgti, nes atvyko policija. Ta mergina (Greta, – aut. past.) nuėjo pareikalauti jai grąžinti eurą. Stovėjo toje vietoje, kur užsidaro vairuotojo kabinos durys. Reikėjo pamatyti, kas ten vyko. Vairuotojas iš pradžių lyg bandė stumti merginą nuo kabinos durų. Po to puolė daryti jas ir tris kartus iš visų jėgų trenkė tomis durimis tai merginai į petį. Manau, sąmoningai. Labai piktas žmogus. Išliejo tą pyktį. Merginos teta, atsiradusi vietoje, išplėšė ją iš to tarpdurio. Nežinau, kuo tai būtų pasibaigę. Puoliau skambinti policijai, kad paskubėtų, nes situacija jau tapo nevaldoma“, – teigė Gabija.

Į įvykio vietą buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Pasak Gabijos, sužalotai keleivei įplyšo raiščiai. Policijos pareigūnai užfiksavo įvykį. Į policijos rankas pakliuvo ir vaikinas, kuris norėjo važiuoti be bilieto. „Zuikis“ niekur bėgti nesiruošė.

„Jis tame chaose net mūsų visų atsiprašė, kad viskas dėl jo kilo. Net norėjo jau pats išlipti iš autobuso, bet vairuotojas neišleido. Prašė ir kiti keleiviai tą vaikiną išleisti, bet vairuotojas kartojo „ne“ ir viskas“, – paaiškino Gabija.

Pasak jos, vairuotojas nuolat kažkam skambinėjo, teisinosi, kaip čia jį visi užsipuolė. Policijai aiškino, kad mergina pati veržėsi į kabiną. Nepripažino kaltės nei dėl žmonių įkalinimo autobuse, nei dėl sužalojimo. Laikė save teisiu.

„Labai jam tas talonėlis buvo brangus. Mokė dar mus, kad negalima tokio paleisti, nes jei vieną paleis, tai ir kitus... Negalėjom sužinoti vairuotojo nei vardo, nei pavardės, nes nesutiko parodyti darbo pažymėjimo. Ruošiuosi rašyti pretenziją „Kauno autobusams“, – stebėjosi įvykių liudininkė, tapusi ir liudytoja ikiteisminiame tyrime.

O šis pradėtas dėl keleivės sužalojimo. Kaip 15min informavo Kauno apskrities policija, balandžio 8 d., apie 10.48 val., gautas pranešimas, kad Kauno Skuodo gatvėje įvykus konfliktui, autobuso vairuotojas, gimęs 1959 m., galimai su vairuotojo kabinos durimis sužalojo moterį, gimusią 1991 m. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. 1 d.

Už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą vairuotojui gresia viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Neteisina darbuotojo

15min pavyko pasikalbėti su „Kauno autobusų“ Transporto eksploatacijos direktoriumi Rimu Stankaičiui. Jis nepuolė teisinti darbuotojo V.U. Anaiptol, pripažino, kad su šiuo vairuotoju kalbos nerandama jau seniai. Jam netinka tai autobusas, tai pamaina. Tačiau palikti pareigų nenori. Per penkerius darbo „Kauno autobusuose“ metus V.U. skirti trys įspėjimai. Visi – dėl pareiginių nuostatų nevykdymo.

Niekas jam nedavė nurodymo uždaryti duris ir neišleisti keleivių. Priešingai, šiuo atveju tikslas buvo išlaipinti nesusimokėjusį keleivį. Tad duris reikėjo laikyti atviras.

„Panašiai viskas vyko, kaip jūs aprašėte. Vairuotojas valdiškai pasižiūrėjo į pareigas. Niekas jam nedavė nurodymo uždaryti duris ir neišleisti keleivių. Priešingai, šiuo atveju tikslas buvo išlaipinti nesusimokėjusį keleivį. Tad duris reikėjo laikyti atviras. Juk stovėjimo laikas buvo, tad koks reikalas uždaryti duris?“ – vairuotojo veiksmų nepateisino R.Stankaitis.

Pasak jo, kilus incidentui, vairuotojas dukart skambino dispečeriui. Pirmą kartą paskambinęs perspėjo, kad negali važiuoti, nes neišlipa keleivis, kuris nesusimokėjo už bilietą – laukia saugos tarnybos. Atvykusi tarnyba taip pat neišlaipino „zuikio“. Būtent apsaugininkai, R.Stankaičio teigimu, ir iškvietė policiją.

„Kai skambino dispečeriui antrą kartą, autobuse tvyrojo didžiulis triukšmas, nieko negalima buvo girdėti. Suprato dispečeris tik tai, kad laukiama policijos. Šiame autobuse kamerų nėra, tad nėra ir vaizdo įrašo“, – patikino „Kauno autobusų“ atstovas.

Paklaustas, ar vairuotojas papasakojo apie įkalintus keleivius ir sužalotą merginą, R.Stankaitis atsakė, kad buvo pranešta tik apie kviestą greitąją pagalbą. Vairuotojas tikino, kad keleivė veržėsi į kabiną, norėjo atimti pinigus, tuomet durys ir prispaudė jos ranką. Dėl šio įvykio ataskaitoje neužsiminta.

„Gavome tarnybinį dispečerinės pranešimą. Prašysime vairuotoją pasiaiškinti. Raštu paaiškins per 3–4 dienas. Tuomet lauksime žinių iš policijos. Reikia laikytis visų procedūrų. Šis darbuotojas savo darbą tą dieną tęsė toliau. Pratęsė praėjus 1,5 val. nuo incidento. Darbo kortelės su vardu ir pavarde nebeprivaloma iškelti autobuse nuo pernai metų vidurio. Galioja asmens duomenų apsauga“, – paaiškino „Kauno autobusų“ Transporto eksploatacijos direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius