-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 03

Kauno klinikos koronavirusui ruošiasi lyg XIX a.: siuvasi medicinines kaukes

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad medicininių kaukių pritrūkusios gydymo įstaigos ėmė jas siūtis pačios. Kauno klinikos patvirtino: ministras neišsigalvoja. Nuo praėjusios savaitės devynios klinikų siuvyklos siuvėjos, be įprastų darbų, sėdo ir pasiuvo 1700 medžiaginių daugkartinių medicininių kaukių.
Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos archyvo nuotrauka.
Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos archyvo nuotrauka.

„Čia yra fenomenas, kai išperka tie, kuriems nereikia, ir nelieka tiems, kam reikia. Čia taip atsitiko ir su kaukėmis. Žmonės jas išpirko, jų nenaudoja, nežinau, ką su jomis veikia, ir jų ėmė trūkti tiems, kam reikia. Gydymo įstaigos sugalvoja būdų – viena netgi siuvasi kaukes, nes jų reikia ne dėl koronaviruso. Anksčiau jos buvo siuvamos, kol nebuvo vienkartinių. Prisimena senus laikus ir sukasi iš situacijos“, – LRT radijui antradienį sakė A.Veryga.

Ministras neapgavo. Iš tiesų Lietuvoje grįžta į senovę ir vėl siuvamos medžiaginės medicininės kaukės. Tai daro Kauno klinikos nuo 1975-ųjų išsaugojusios ligoninės siuvyklą.

Paskelbus ekstremalią situaciją šalyje, Kauno klinikos pradėjo ruoštis visiems galimiems naujojo koronaviruso plitimo Lietuvoje scenarijams.

Klinikų komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė 15min patvirtino, kad devynios siuvėjos, paprastai siuvusios užvalkalus, paklodes, vystyklus, chalatus, pižamas, praėjusią savaitę gavo papildomo darbo pasiūti medicininių kaukių.

Jau pasiūta 1700 vienetų daugkartinio naudojimo, 8 plonos medvilnės sluoksnių kaukių.

Kauno klinikų siuvykloje siuvamos daugkartinės medicininės kaukės
Kauno klinikų siuvykloje siuvamos daugkartinės medicininės kaukės

Tiesa, siuvėjų dirbinių kol kas niekam nereikia. Kauno klinikų atstovė nurodė, kad tokios kaukės paprastai nenaudojamos, dar neprireikė jų ir dabar.

„Daugkartinio naudojimo medicininių kaukių įprastai Kauno klinikose nenaudojame. Jos šiuo metu Kauno klinikų siuvykloje siuvamos išskirtiniu atveju, siekiant užsitikrinti jų rezervą, jei vienkartinių kaukių tiekimas vis dėlto sutriktų. Paskelbus ekstremalią situaciją šalyje, Kauno klinikos pradėjo ruoštis visiems galimiems naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo Lietuvoje scenarijams“, – nurodė A.Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Naudotų tik savo poreikiams

Per dieną, anot jos, Kauno klinikų siuvėjos gali pasiūti apie 700 vnt. kaukių.

„Prireikus pasiūtos kaukės būtų naudojamos tik Kauno klinikų poreikiams užtikrinti“, – akcentuoja atstovė.

„Kadangi daugkartines kaukes po panaudojimo reikia skalbti, atliekant šiluminę-cheminę skalbinių dezinfekciją ir išlyginant, vienkartinės kaukės išlieka pirmojo pasirinkimo variantu“, – nurodo ji.

Ir dabar daugkartinio naudojimo kaukės būtų naudojamos planinių operacijų ir procedūrų metu, o ne darbui su įtariamais arba patvirtintais COVID-19 užsikrėtusiaisiais asmenimis, tikslina A.Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Kadangi daugkartines kaukes po panaudojimo reikia skalbti, atliekant šiluminę-cheminę skalbinių dezinfekciją ir išlyginant, vienkartinės kaukės išlieka pirmojo pasirinkimo variantu.

Kauno klinikos savo paskyroje feisbuke nurodo, kad pirmąją medicininę daugkartinio naudojimo kaukę 1897 m. operacijos metu panaudojo prancūzų chirurgas Paulas Bergeris. „Vėliau kaukės tobulėjo iki tokių, kurias esame įpratę matyti kasdienybėje ir tapo įprastomis įvairių procedūrų metu, siekiant apsaugoti pacientą ir sveikatos priežiūros specialistą nuo galimų infekcijų procedūrų metu“, – rašoma ligoninės paskyroje.

Vienkartinė medicininė kaukė paprastai vaistinėse kainuoja 10 centų, tačiau pastaruoju metu jų nebėra pirkti, todėl įvairūs perpardavinėtojai ėmė kaukes siūlyti 20 kartų brangiau. Visgi ne kartą teigta, kad medicininės kaukės nuo koronaviruso neapsaugo. Jos naudingos tik pačiam sergančiajam sloga ar kosėjančiam, kad neužkrėstų kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius