-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 27 /09:30

Kauno klinikose pirmoji nuo COVID-19 paskiepyta slaugytoja tikino besijaučianti puikiai, regione vakcinas gaus 11 ligoninių medikai

Paskutinis 2020 metų sekmadienis Lietuvos gydymo įstaigose – ypatingas. Čia prasidėjo medikų, dirbančių su COVID-19 pacientais, skiepijimas. Vakcinos nuo šios ligos Lietuvą pasiekė šeštadienio naktį. Pirmoji siunta – 9750 vakcinos dozių, tačiau dar šiemet laukiama ir antros partijos. Kauno regiono medikams skirta apie 3 tūkst. dozių. Pirmoji paskiepyta slaugytoja Jolanta Litvinienė.

Penkiose Lietuvos ligoninėse – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ir Respublikinėje Panevėžio ligoninėje – skiepijimas prasideda vienu metu. Sekmadienį, 8 val. ryte.

Ragino pasitikėti mokslu

Kauno klinikos skiepų pradžią transliuoja tiesiogiai. Galite stebėti šį procesą.

VIDEO: Kauno klinikos paskiepijo pirmąją slaugytoją, ji jaučiasi puikiai

Pirmoji paskiepyta Jolanta Litvinienė, COVID-19 antrojo skyriaus vyr. slaugytoja, ten dirbanti du mėnesius. Po paskiepijimo ji sakė, kad jaučiasi puikiai ir ragino pasitikėti mokslu.

Atėjusi J.Litvinienė turėjo užpildyti dokumentus, tuomet užėjo į skiepijimo kabinetą, kur jos paklausta, ar pastarosiomis savaitėmis nekarščiavo, galbūt yra turėjusi alerginių reakcijų į kitus skiepus.

Tiesiog įprasta skiepijimo procedūra, dūris trumpas, neskausmingas, viskas gerai.

„Puikiai, – po skiepo paklausta, kaip jaučiasi, šypsojosi J.Litvinienė. – Tiesiog įprasta skiepijimo procedūra, dūris trumpas, neskausmingas, viskas gerai.“

Ji neslėpė, kad dabar dirbti bus bent jau psichologiškai tikrai lengviau: „Bet mes darysime viską, ką darėme iki šiol – tos pačios apsaugos priemonės, nešiosime kaukes, prie pacientų eisime su kombinezonais, nes skiepui suveikti reikia laiko.“ Antrasis skiepas slaugytojai numatytas sausio 17 d.

Slaugytoja įsitikinusi, kad ši vakcina prilygsta medikų bendruomenei kalėdiniam stebuklui, nes yra priemonė valdyti šitą masinę, visą pasaulį apėmusią pandemiją.

„Reikėtų pasitikėti mokslu, didžiule mokslininkų komanda, kuri kūrė vakciną, tikrino ją. Esame XXI amžiuje, tikrai turėtume pasitikėti mokslu“, – kalbėjo pirmoji COVID-19 vakcina Kauno klinikose paskiepyta slaugytoja J.Litvinienė.

Ji neslėpė pasididžiavimo, kad yra pirmoji, taip pat džiaugsmo, kad pagaliau su COVID-19 pacientais dirbantys kolegos galės būti saugūs.

Kauno klinikų nuotr./Kauno klinikose prasidėjo darbuotojų skiepijimas COVID-19 vakcina.
Kauno klinikų nuotr./Kauno klinikose prasidėjo darbuotojų skiepijimas COVID-19 vakcina.

Sekmadienį planuojama paskiepyti apie 400 Kauno medikų.

Gavo apie 3 tūkst. dozių

Kauno klinikas pirmosios vakcinos nuo COVID-19 pasiekė šeštadienį. Sekmadienio rytą pradedami skiepyti pirmieji Kauno klinikų ir LSMU Kauno ligoninė darbuotojai, dirbantys priešakinėse linijose ir turintys didžiausią grėsmę užsikrėsti. Klinikų atstovų teigimu, tai COVID-19 skyrių, intensyviosios terapijos ir reanimacijos, skubiosios pagalbos skyrių, Akušerijos ir ginekologijos, Radiologijos klinikų darbuotojai, kurie dirba pirmosiose fronto linijose.

Kauno regionui gauta beveik 3 tūkst. vakcinų dozių.

Vakcinos laikomos specialiuose šaldikliuose, kurių temperatūra siekia iki -80 laipsnių. Šiai vakcinai labai svarbu išlaikyti šalčio grandinę, o Kauno klinikos turi tam reikiamas sąlygas: įrangą ir specialiai tam pritaikytas patalpas.

Po pirmųjų skiepų Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius ir pirmoji paskiepyta Kauno klinikų darbuotoja J.Litvinienė surengė spaudos konferenciją.

VIDEO: Pirmieji skiepai nuo COVID-19 Kauno klinikose: ragina skiepytis dėl savo ir kitų saugumo

Direktorius džiaugėsi, kad pagaliau pradėti skiepyti tie medikai, kurie yra pačiose sunkiausiose, pavojingiausiose fronto linijose. „Tai mums didžiulė šventė, mes jos ilgai laukėme. Ilgai žmonės dirbo tikėdami, kad pagaliau ateisime tas momentas, kai galėsime pradėti manyti, kad šiame kare mes atėjome į tą vietą, kai tikėtinas proveržis – vakcina, mes visi žingsnis po žingsnio tapsime saugesni ir saugūs nuo šios ligos“, – teigė R.Jurkevičius.

Kauno klinikų nuotr./Kauno klinikų direktorius R.Jurkevičius
Kauno klinikų nuotr./Kauno klinikų direktorius R.Jurkevičius

11 regiono ligoninių

Pirmadienį skiepijimas prasidės visose 11 Kauno regiono ligoninių, kur gydomi COVID-19 pacientai. Anot Kauno klinikų vadovo, jis neturįs duomenų, kiek ligoninės medikų nori skiepytis, kiek – atsisakė, nes tokia apklausa nebuvo vykdoma.

Paskiepyti turimomis vakcinomis medikus ketinama per tris dienas – sekmadienį, pirmadienį ir antradienį. Jeigu nebus suspėta, tuomet dar skiepijama bus ir trečiadienį.

Iš ne Kauno ligoninių bus paskiepyta apie tūkstantis medikų. Iš LSMU Kauno ligoninės – apie 500, iš Kauno klinikų – apie 1500. Mažiausiai - apie 25 medikai - bus paskiepyti Kaišiadorių ligoninėje, kur ir COVID-19 skyrius nedidelis. Marijampolės ligoninėje apie 300 medikų ir t.t.

„Įvairių žmonių yra, bet moksliniu tyrimu yra įrodyta, kad šios vakcinos yra saugios, pašaliniai reiškiniai yra kaip ir kitų vakcinavimų metu. Aš galiu tik paraginti, kad visi skiepytųsi, nes tik taip Lietuva bus saugi, saugosime ir kitus, ne tik save. Galiu tik visus paraginti, kad kai tik bus galimybė, kuo greičiau pasiskiepyti“, – ragino R.Jurkevičius.

Sekmadienį Kauno klinikose bus skiepijami Kauno klinikų ir LSMU Kauno ligoninės medikai, nuo pirmadienio jau skiepijami bus medikai tose regiono ligoninėse, kur dirba, ten važiuos Kauno klinikų darbuotojai kartu su vakcina. Tai bus Marijampolės, Šakių, Vilkaviškio, Jurbarko, Raseinių, Kėdainių, Kaišiadorių, Jonavos, Prienų ligoninės.

R.Jurkevičius teigė, kad skiepytis turėtų ir tie, kurie persirgo, tik tai bus daroma vėliau dėl objektyvių priežasčių – kol kas vakcinų yra labai nedaug, tačiau esą, kai tik galimybės atsiras, bus skiepijami ir persirgusieji. Tačiau norint visuomenėje turėti kuo geresnė imunitetą, reikėtų, kad pasiskiepytų kaip galima daugiau žmonių.

Paklaustas, kaip nuspręsta, kuri medikė bus skiepijama pirmoji, direktorius teigė, kad buvo gauti iš SAM prioritetai, pagal ką turėtų būti sudaromi darbuotojų, kurie pirmiausia skiepijami, sąrašai.

Reikės dviejų skiepų

Planuojama pirmosios partijos dozėmis paskiepyti beveik 10 tūkst. visos Lietuvos medikų, visos dozės bus sunaudotos atskiriems asmenims, nepaliekant rezervo antrai dozei.

Kad susiformuotų imunitetas koronavirusui, po trijų savaičių skiepijimo procedūrą paskiepytiems asmenims reikės pakartoti. Kadangi skiepijimas antrąja doze vyks praėjus 21 dienai po pirmosios dozės, ja medikai bus skiepijami iš vėlesnių siuntų.

Skiepijami bus ne tik 5 pagrindinių ligoninių medikai – iš viso vakcinas gaus 28 ligoninių medicinos personalas.

Išvežiojo po Lietuvą

Pirmoji „BioNTech“ ir „Pfizer“ kompanijų bendrai sukurtos vakcinos nuo COVID-19 siunta pasiekė Lietuvą naktį iš gruodžio 25 d. į gruodžio 26 d., apie 3 val. 15 min. ryto. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad taip prasideda naujas, reikšmingas kovos su COVID-19 pandemija etapas.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerės Jurgitos Grebenkovienės teigimu, iš viso Lietuvą pasiekė 9750 vakcinos dozių: dešimt dėžių po 975 vakcinos dozes.

VIDEO: Vakcina nuo COVID-19 pasiekė Lietuvą: spaudos konferencijos metu pristatyta naujausia informacija

Nuo Lietuvos sienos gautą vakciną lydėjo policijos ir „Aro“ pajėgos. J.Grebenkovienė tikino, kad tokių saugumo priemonių imtasi atsižvelgiant į kitose šalyse pasirodžiusias žinutes apie galimas akcijas, užpuolimus. Nors Lietuvoje konkrečių grasinimų nebuvo, nutarta imtis visų saugumo priemonių siekiant išvengti incidentų.

Plačiau skaitykite čia: Vakcina nuo COVID-19 pasiekė Lietuvą, antrosios siuntos laukiama dar šiemet.

VIDEO: Lietuvą pasiekė pirmoji vakcinos nuo COVID-19 siunta: pamatykite, kaip atrodė jos pristatymas
VIDEO: Į Respublikinę Panevėžio ligoninę atgabentos COVID-19 vakcinos

Vilniaus ir Kauno regionų centrines ligonines pasiekė po maždaug 3 tūkst. pirmosios partijos vakcinos dozių, Klaipėdos regiono centrinę ligoninę – maždaug 2 tūkst. vakcinos dozių, Šiaulių ir Panevėžio regionų centrines ligonines – maždaug po 1 tūkst. dozių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius