Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Kauno poliklinikoje neįgalieji diskriminuojami 45 metus: ateina pokyčiai

Lygių galimybių kontrolierei Agnetai Skardžiuvienei praėjusiais metais nustačius, kad Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinyje Aleksote žmonės diskriminuojami dėl negalios, poliklinika žadėjo problemą spręsti. 45-us metus skaičiuojanti problema, rodos, jau tuoj bus imta spręsti.
Neįgaliojo vežimėlis
Neįgaliojo vežimėlis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Poliklinikos atsiųstame komentare apgailestaujama dėl pacientų su judėjimo negalia nepatogumų patiriamų Šilainių padalinio Aleksoto šeimos sveikatos priežiūros poskyryje ir kad šiuo metu pastatas Veiverių g. 45, kuriame įsikūręs VšĮ Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio Aleksoto šeimos sveikatos priežiūros poskyris, nėra pritaikytas neįgaliesiems su judėjimo negalia.

„Pastato pritaikymas asmenims su judėjimo negalia yra numatytas ES fondų priemonėje Nr. 08.1.3-CPVA-R-609 „Pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas“, pagal kurią pateiktas projektas „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo gerinimas Kaune“. Džiaugiamės, kad ši paraiška yra jau patvirtinta ir pastatas Veiverių g. 45 asmenims su judėjimo negalia bus pritaikytas 2019 m. “, – teigiama komentare.

Šiuo metu neįgaliesiems, negalintiems patekti į Šilainių padalinio Aleksoto šeimos sveikatos priežiūros poskyrį, šeimos gydytojai teikia paslaugas namuose. Pacientai su judėjimo negalia gali būti konsultuojami kituose poliklinikos padaliniuose (Dainavos, Šilainių, Kalniečių, Šančių, Centro), kurie yra pritaikyti neįgaliesiems.

„Šilainių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus Aleksoto poskyris neteikia kokių nors išskirtinių sveikatos priežiūros paslaugų, dėl kurių neįgalieji būtent norėtų (arba jiems reikėtų) patekti į šį poskyrį. Priešingai, dėl Veiverių g. 45 mažo pastato dydžio, Šilainių padalinio Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus Aleksoto poskyryje nėra teikiama daug paslaugų, todėl dalis gydytojų specialistų yra tik Šilainių padalinyje. Taigi visi, be išimties, pacientai, norėdami gauti tam tikras sveikatos priežiūros paslaugas, turi vykti į kitus (didesnius) poliklinikos padalinius. Poliklinikos pacientai specialisto paslaugai gali rinktis bet kurį poliklinikos padalinį Kauno mieste“, – teigiama komentare.

Laukia teismo sprendimo

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė 15min teigė, kad VŠĮ Kauno miesto poliklinikos vadovas raštu tarnybą patikino, kad pastato pritaikymo žmonėms su judėjimo negalia procesas yra prasidėjęs, šiais metais tam yra numatoma gauti finansavimą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Tačiau poliklinikos administracija apskundė lygių galimybių kontrolierės sprendimą Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Laukiame tolimesnių žinių iš teismo“, – teigė ji.

Su Lygių galimybių kontrolieriaus sprendimu Kauno miesto poliklinika nesutiko ir jį apskundė, kadangi kontrolierei vykdant tyrimą bei priimant sprendimą tarnybai buvo pateikti duomenys, kad prieinamumo pareigą poliklinika jau įgyvendina – pastato pritaikymas asmenims, turintiems judėjimo negalią, jau yra vykdomas (pateiktas projektas). „Kauno miesto poliklinikai rūpi kiekvienas pacientas ir aptarnavimo kokybė, todėl sieksime užtikrinti visų pacientų lygias galimybes bei taikyti vienodas sąlygas naudojantis poliklinikos paslaugomis“, – teigiama poliklinikos komentare.

Priminsime, kad įvertinusi visas aplinkybes ir nustačiusi pažeidimą, kontrolierė kreipėsi į Kauno miesto polikliniką su siūlymu nutraukti neveikimą bei sudaryti sąlygas visiems asmenims, nepaisant negalios, gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Tuomet poliklinikos direktorius Paulius Kibiša teigė, kad poliklinika, gavusi kontrolieriaus siūlymą, negali nereaguoti.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie jas, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašą 15min.lt. Portale netrukus startuos projektas, kurio autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus dar kartą susisiekta ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius