Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06

Kauno rajoną prisijungti siekiantis Kauno meras V.Matijošaitis: „Mes tą jų valią nusipirksim“

„Aš suprantu, kad mėginsit mane pagąsdinti apklausom, bet mes tikrai surasim būdą ir padarysim, kaip paimti be apklausų“, – gegužės pabaigoje vykusiame Kauno regiono plėtros tarybos pasitarime kalbėjo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (kairėje) ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (kairėje) ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Suglumino kolegas

Nors savivaldybių ribas Vyriausybės teikimu gali keisti tik Seimas ir tik pritarus gyventojams, tačiau Kauno vadovas tvirtino žinantis ir kitų būdų, kaip prie miesto prijungti gretimos Kauno rajono savivaldybės teritoriją. „Mes tą jų valią nusipirksim“, – susirinkusiems kaimyninių savivaldybių vadovams pareiškė V.Matijošaitis.

Kaip konkrečiai tai darys, Kauno meras kolegoms nedetalizavo, tik įspėjo, kad jau netrukus pradės reklaminę kampaniją.

Gegužės 22 d. Birštone vykusiame pasitarime dalyvavo beveik visi regiono savivaldybių merai, tik sergantį Kauno rajono merą Valerijų Makūną pavadavo vicemeras Antanas Nesteckis.

Savivaldybių vadovai susitiko aptarti regiono projektų, tačiau netrukus jų diskusijas nustelbė V.Matijošaičio pareiškimas. Pateikiame šią posėdžio stenogramos dalį (kalba netaisyta).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

V.Matijošaitis: Pasakysiu ant galo, ką daryti, kad Kauno rajonas pasiruoštų.

A.Nesteckis: Dėl ko pasiruoštų?

V.Matijošaitis: Galvojam išeiti su iniciatyva, kad arba dalį Kauno rajono paimti, prijungti prie miesto, arba visą. Aš tai imčiau visą.

(Visi juokiasi)

V.Matijošaitis: O kas juokingo?

Birštono merė Nijolė Dirginčienė: Bet ten yra apklausos: ar nori gyventojai, ar nenori...

V.Matijošaitis: Bet čia viskas apeinama. (juokiasi). Yra keliai tokie, yra tokie ir yra tokie. Su Makūnu širdis remontuojamės, tai gali ilgai netempt. O šiaip, nežinau, čia jūsų kažkas yra iš verslo ar ne, bet nematyčiau logikos kiekvienam atskiram fabrike laikyti pirkimų skyrių, pardavimų skyrių, didelį biurokratinį aparatą.

Mūsų ir Kauno rajono savivaldybės yra tam pačiam mieste, žmonių n, tai kažkiek tai išliktų sujungus, Kaune padidėtų, pas juos stipriai sumažėtų. Ir transporto visas sistemas nu žymiai lengvinsime. Dabar jie veža iki ribos, iki stoties, po to mes važiuojam, ir taip toliau. Žmonėm aiškiau būtų. Mokyklos, dabar vat, vaikų darželiai, jūsų kaimiečiai veda pas mus, nes mama prisiregistruoja pas mus ir veda į darželį, į miestą. Mokyklas veža lygiai taip pat, iš kaimo, nors jų kaimiečiai tai yra miestiečiai, tapę kaimiečiais.

Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius: O su Vilniumi jungsitės paskui?

(Visi juokiasi)

V.Matijošaitis: Kai būsiu Vilniaus meru, tada ir jungsimės. Žinot, tas jungimasis... Aš prisimenu Brežnevą, kuris sakė: ekonomika turi būti ekonomiška. Pažiūrėsim, kaip išeis.

N.Dirginčienė: Bet čia turėtų būti visų žiedinių savivaldybių reforma, ar ne?

V.Matijošaitis: Žiedinės savivaldybės. Pirma buvo padaryta Marijampolės, jinai buvo padaryta anksčiau. Ji buvo padaryta teisingai ir visi suprato, ką jie daro, kad naikina savo partijų gretas, postus, kas gali būt meru. Tai mano keturiems metams didžiausias darbas, jei pajėgsiu. Jei nepajėgsiu, tai nusispjausiu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nijolė Dirginčienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nijolė Dirginčienė

N.Dirginčienė: Tai didžiąsias seniūnijas prisijungtumėte prie miesto?

A.Nesteckis.: Tų seniūnijų mes turime 25.

V.Matijošaitis: Galiu paklausti: o koks skirtumas, kur važiuojat, kur seniūnija? Į Kauno rajono savivaldybę, jos visos važiuoja į Kauno rajoną. Logiškai dalis Jurbarkui turėtų nueiti, dalis Raseiniams.

N.Dirginčienė: Ar išvis turėtų nelikti Kauno rajono? O gal pirmiausia reikėtų kalbėti, pavyzdžiui, apie Alytaus rajoną?

V.Matijošaitis: Žinokit, kai pradeda kalbėti „padarykim eksperimentą“, tai reikia pasilaidoti pats save su balta paklode.

N.Dirginčienė: Bet juk čia ne eksperimentas, juk darė, jungė. Drąsus žingsnis...

V.Matijošaitis: Čia ne drąsus, čia normalus žingsnis. Jei būčiau premjeru pusę metų, per tą pusę metų ir padaryčiau.

M.Sinkevičius: Tai gal dar teks?

(Visi juokiasi)

V.Matijošaitis: Tai kaip žiūrit?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Antanas Nesteckis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Antanas Nesteckis

A.Nesteckis: Tokių bandymų buvo įvairių. Buvo mėginimų kurti Vilkijos savivaldybę, vyko apklausos. Dabar jau būtų trečia.

V.Matijošaitis: Žiūrėk, aš suprantu, kad mėginsit mane pagąsdinti apklausom, bet mes tikrai surasime būdą, ir jau suradę, kaip paimti be apklausų.

A.Nesteckis: Jei jūs galvojate, kad padarysit prieš gyventojų valią, tai valio...

V.Matijošaitis: Mes tą jų valią nusipirksim (juokiasi).

A.Nesteckis: Suprantu, kad jūs viską galit nusipirkti, bet mes negalim pirkti...

V.Matijošaitis: Man nei rinkos reikia, nei dar ką. Kiek dar laiko pratempsim taip valdomi?

A.Nesteckis: Jei kalbėsim apie visos valstybės strategiją, tai ji gali būti nagrinėjama, bet tai turėtų būti diskusija dėl visų žiedinių savivaldybių. (...)

M.Sinkevičius (V.Matijošaičiui): Na, čia tokią gaidą kai pajungei... Ačiū Dievui, kad aš Ruklą turiu su 5 tūkstančiais karių. Ir pats medžioju. Kaip nors apsiginsiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

(Visi juokiasi)

V.Matijošaitis: Nuo sekančios gal savaitės pradėsim reklaminę kampaniją, tik laukiam, kada pasibaigs tie rinkimai, tada pradėsim. Taip kad nenustebkit, ruoškitės.

A.Nesteckis: Girdim tas kalbas, ir gyventojai įvairiai reaguoja. Turėtų būti teisinis kelias, svarbu nesupriešinti žmonių, nekelti audrų. Viską reikia daryti civilizuotai. Manau, kad turi išsakyti nuomonę ir premjeras, ir VRM. (...)

V.Matijošaitis: Tam ir likau dar vienai kadencijai, kad sujungti. Užknisite jūs čia. Neduok Dieve, tokį žmogų į verslą, tai užknistų. Tai ką, man čia išvis nereikėjo eiti? (...) Jei būčiau miegojęs visą gyvenimą, tai nekiltų tokių minčių.

***

Gerino“ statistiką

Kalbos apie V.Matijošaičio ketinimus prie Kauno miesto prijungti Kauno rajoną pradėjo sklandyti maždaug prieš dvejus metus. Kauno miesto savivaldybės ataskaitose ir pranešimuose spaudai Kauno rajono teritorijoje, Sergeičikų kaime, besikuriančios verslo įmonės – „Continental“, „Hella“, „Hollister“ ir kitos dažnai pristatinėjamos kaip „investicijos į Kauną“.

Šių metų vasario mėnesį Kauno miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, esą Kaune padaugėjo gyventojų, nors iš tiesų jų skaičius sumažėjo. Netrukus paaiškėjo, kad miesto statistika buvo pagerinta pridėjus kaimyninės Kauno rajono savivaldybės gyventojus.

Apie užmojus prie miesto prijungti naujas teritorijas ėmė vis garsiau kalbėti ir pats Kauno meras. „Apgailestauju, kad tenka atvykti į Kauno rajoną, bet netrukus čia bus Kaunas“, – šių metų kovo 20 dieną Ramučiuose vykusiose „Gerų baldų fabriko“ atidarymo iškilmėse kalbėjo V.Matijošaitis.

Turi ir premjero paramą?

Tikėtina, kad tokiems drąsiems žingsniams Kauno merą skatino jo geri santykiai su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Prezidento rinkimų kampanijos metu V.Matijošaitis agitavo už S.Skvernelį, o šis ne kartą viešai gyrė V.Matijošaitį kaip puikų merą.

Rinkimų išvakarėse lankydamasis Raudondvaryje, S.Skvernelis sulaukė rinkėjų klausimų, ar bus jungiamos Kauno ir Kauno rajono savivaldybės, tačiau į juos atsakinėjo abstrakčiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno spurginėje – Saulius Skvernelis ir Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno spurginėje – Saulius Skvernelis ir Visvaldas Matijošaitis

„Tikslas yra aiškus – kuo geresnės viešosios paslaugos gyventojams, kuo mažiau biurokratijos. Tačiau konkretūs siūlymai bus paruošti įvertinus visas aplinkybes ir pasvėrus argumentus. Niekas negali vykti prieš gyventojų valią“, – sakė premjeras.

Bendruomenės priešinasi

Aistros dėl dviejų savivaldybių sujungimo nenurimo ir pasibaigus rinkimams.

Užmojams prie Kauno miesto jungti Kauno rajoną nepritarė Kovo 11-osios akto signataras Leonas Milčius, sociologijos profesorius Gediminas Merkys, Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas, daug kitų žinomų Kauno rajono žmonių.

Socialiniuose tinkluose šia tema diskutuoja Karmėlavos, Raudondvario, Garliavos, kitų Kauno rajono bendruomenių atstovai.

„Esame darni, tvirta bendruomenė. Mes ne šūkaujame, o atvirai, kultūringai diskutuojame mums rūpimais klausimais su seniūnaičiais, verslu, valdžios atstovais. Niekas mūsų neperka ir neparduoda. Renkamės partnerystę, kurioje nėra vietos korupcijai, ir tuo didžiuojamės. Dauguma mūsų žmonių Kauno rajono jungimui prie miesto sako ne“, – tvirtino Ramučių bendruomenės pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė.

Kurs Regionų forumą

Į diskusijas dėl dviejų savivaldybių sujungimo buvo įtrauktas ir išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda. Dar kandidatuodamas į prezidento postą politikas savo programoje žadėjo įkurti Regionų forumą.

„Jo tikslas – kad Lietuvos regionų balsas būtų tiesiogiai girdimas valdžios institucijose, o didžiausios savivaldybių problemos sprendžiamos drauge. Dabar galima nesunkiai pastebėti, kad daugiausia Vyriausybės malonės sulaukia tos savivaldybės, kurios demonstruoja lojalumą premjerui arba turi partinį ryšį su Seimo dauguma“, – pastebėjo politikas.

G. Nausėda minėjo, kad per paskutinį pusmetį spėjo apvažiuoti daugelį Lietuvos savivaldybių, susitikti su vietos gyventojais, savivaldybių vadovais.

„Bendravau ir su Kauno rajono žmonėmis, kurie piestu stoja prieš iniciatyvą būti prijungtiems prie Kauno miesto. Kauno rajonas yra viena geriausių savivaldybių šalyje, tai liudija ir ilgametė lyderystė pagal savivaldybių indeksą. Be to, tai viena iš nedaugelio savivaldybių, kuriose gyventojų skaičius auga. Todėl kyla klausimas, kodėl reikia kažką prijungti dėl prijungimo? Akivaizdu, kad už to slypi kažkokie interesai ir politikų susitarimai. Mano nuomone, gerai veikiančios savivaldybės turi būti skatinamos ir apdovanojamos, o ne politiškai „apkarpomos“, – pabrėžė G.Nausėda.

Išrinktasis šalies prezidentas tvirtino, kad priimant svarbius sprendimus pirmiausia būtina atsižvelgti į gyventojų nuomonę ir vadovautis ne emocijomis, o skaičiais ir faktais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius