-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 12 17

Kauno savivaldybė ketina perimti fortus

Kauno savivaldybė nusprendė iš Turto banko perimti fortus ir jiems priklausančius statinius. Neseniai įkurto Kauno tvirtovės regioninio parko vadovas sako, kad taip bus lengviau pritraukti investicijų fortams tvarkyti ir rasti jiems šeimininkus. Turto bankas statinius perduoti žada per pusmetį.
Šikšnosparnių rojus Kauno tvirtovės III-jame forte
Kauno tvirtovės III-jame forte / Šarūno Jasiukevičiaus nuotr.

Antras fortas Aleksote, kaip ir dar trys dešimtys buvusios Kauno tvirtovės statinių, priklauso Turto bankui. Kauno politikai nusprendė juos susigrąžinti ir ieškoti šeimininkų, mat dabar apleisti fortai turistų ar verslininkų nedomina. Kauno tvirtovės regioninio parko vadovas sako, savivaldybei fortus ir jų statinius perdavus parkui, bus pasirūpinta sutvarkyti teritorijų ribas, privažiavimus, parengti vizijas – planuojama, kad fortuose galėtų būti ir keli šeimininkai. jau dabar juose centrus nori kurti bendruomenės arba organizacijos, kurioms reikia būstinių.

„Pavyzdžiui, karo istorijos klubai. Jiems kaip tik tinka tos patalpos. Jau kalbėjome. Yra ir automobilių organizacijų, kurioms tai tiktų. Joms tinka ta erdvė, jos puikiai gali įsikurti. Manau, kad su jais reikėtų sudaryti tokias sutartis 10 metų. Jie įsipareigotų ne tiek pinigus mokėti (nes, tiesą sakant, jie jų neturi), bet galėtų tiesiog susitarti kažką sutvarkyti“, – sako Kauno tvirtovės regioninio parko vadovas profesorius Valdas Rakutis.

Ketvirtame forte Panemunėje bendruomenė nuolat renkasi į talkas – veža šiukšles, kerta menkaverčius krūmus, šienauja, aptvėrė nesaugias vietas, ketina statyti informacinius stendus.

„Įsivaizduokite, dirbi dirbi visą dieną ir paskui atsiveria toks vaizdas – gynybinė siena, tokia ilga, kokie 200 metrų. Iš tikrųjų tie vaizdai žavi. Aplinkos priežiūros imasi entuziastai. Jiems tas vaizdas būna atlygis“, – tvirtina III forto įgulos vadas istorikas Ovidijus Jurkša.

Planuojama, kad Kauno savivaldybė antrą, ketvirtą ir penktą fortus bei jų statinius perims per pusmetį.

„Dar nesame gavę to sprendimo. Tada bus pradėta procedūra, turtas bus pripažintas nereikalingu valstybės reikmėms, funkcijoms. Tuomet suderinus su Finansų ministerija bus parengtas vyriausybės nutarimas. Tada Vyriausybė turėtų pritarti tam. Tiesiog iš parduodamų objektų sąrašo šitie Kauno tvirtovės statiniai bus išbraukti“, – nurodo VĮ Turto banko atstovė viešiesiems ryšiams Aušra Pocienė.

Dar du fortus – pirmą ir trečią – Turto bankas galėtų perduoti Kauno rajono savivaldybei, tačiau šios politikai dar nėra apsisprendę, ar juos perims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius