Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 07

Kauno savivaldybėje žurnalistai nepageidaujami?

Kauno miesto valdžia seka Seimo pėdomis – tuo įsitikinusi grupė Kauno žurnalistų, tvirtinančių, kad miesto savivaldybė trukdo gauti informaciją ir nebeįsileidžia žurnalistų į valdininkų kabinetus.
Kauno savivaldybė
Kauno savivaldybė / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Į Lietuvos žurnalistų sąjungą trečiadienį kreipusis „Lietuvos žinių“ žurnalistė Kristina Kučinskaitė Grudienė tvirtina, kad Kauno miesto savivaldybėje galioja leidimų sistema, kurioje žurnalistai neakredituojami, o anksčiau išduoti leidimai – nebeatnaujinami. Dėl to žurnalistai tegali lankytis tik pirmame savivaldybės pagrindinio pastato aukšte. O norėdami patekti pas merą, vicemerus ar savivaldybės tarnautojus, kurių kabinetai yra kituose pastato aukštuose, priversti iš anksto tartis dėl susitikimo.

„Garsioji tvorelė, atskyrusi liaudį nuo išrinktosios valdžios, atsirado rudenį. Visiems Kauno miesto savivaldybės darbuotojams įteikti leidimai, suteikiantys galimybę tą tvorelę atidarytą. Žurnalistams pareikalavus išduoti leidimus, be kurių jų darbo teisė ir galimybė informuoti visuomenę yra apribota, Kauno miesto meras liepė parašyti prašymus. Pateikus reikalaujamus dokumentus, teigta, kad išduoti leidimai galios pusę metų. Tačiau paaiškėjo, kad žiniasklaidos atstovams kelias į savivaldybę vėl buvo užkirstas laikrodžiui išmušus vidurnaktį Naujųjų metų naktį“, - rašoma išplatintame pranešime. Pasak K.Kučinskaitės Grudienės, pabandžiusi apie tai pasikalbėti su Kauno meru ji sulaukė tik miglotų paaiškinimų. Esą gaminti leidimus spaudos atstovams yra per brangu, nes vienas jų kainuoja 6 litus. Tačiau į pastabą, kad leidimas galėtų galioti ne vieną mėnesį, o metus ir taip nereikėtų išlaidauti, miesto vadovas buvo linkęs nesureaguoti.

„Kodėl valdininkai slepiasi už metalinės tvorelės? Ar tik todėl, kad taupomi keli šimtai litų per metus žurnalistams neišduodami leidimai patekti į valdžios olimpą?“ – retoriškai klausia žurnalistė. Savo išplatintame pranešime, žurnalistė prisimena savivaldybėje žiniasklaidos atstovų užfiksuotus neteisėtus valdininkų ir politikų veiksmus: „Pernai TV3 korespondentė po vieno valdininkų „posėdžio“ Mažojoje salėje rado atidarytą ir pamirštą alkoholinio gėrimo butelį. Metų pabaigoje viena iš „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalisčių valdininką, kuris sakėsi nesąs savivaldybėje, pastebėjo vaikštantį jos koridoriais..“

Leidimų sistema tvarkos neįvedė

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas įsitikinęs, kad žurnalistų išsakyti kaltinimai yra išpūsti. Anot jo, pasiekti norimus valdininkus ar politikus Kauno žurnalistai gali visai paprastai: tereikia iš anksto pasiskambinti jiems ir susitarti dėl susitikimo laiko. „Tuomet pats pašnekovas ar jo referentė nusileidžia iki budėtojų posto ir įleidžia interesantą. O į pirmame aukšte esančias posėdžių sales, kabinetus ar kavinę visi gali patekti be jokių leidimų“, – pabrėžė Kauno vadovas. Jis prisipažino nežinantis, ar dar veikia žurnalistams rudenį išduoti laikini leidimai. „Jie lyg turėjo veikti pusę metų, iki kovo? Bet tiksliai nežinau.. Naujų gaminti nežadame, nes ir dabar jų išduoti per daug. Greta 900 valdininkams skirtų leidimų, dar 3000 išdalinti nežinia kam. Žinoma, juos gavo ir žurnalistai, tačiau per pažįstamus jie, matyt, pateko ir į pašalinių rankas. Todėl savivaldybėje ir vėl pradėjo lankytis asocialūs asmenys, prekybos agentai, kurie trukdo darbą“, – sakė A.Kupčinskas.

Leidimus reikės pratęsti

Nežinia, ar tai sutapimas, tačiau trečiadienį, tą pačią dieną, kai žurnalistai ėmė priekaištauti dėl apribojimų, savivaldybėje buvo priimtas sprendimas dėl žurnalistų leidimų. Pasak Kauno miesto savivaldybės Bendrųjų reikalų departamento direktoriaus Valentino Markevičiaus, rudenį žurnalistams išduoti terminuoti leidimai galiojo iki 2008 metų gruodžio 31 dienos. „Nuo šiandien, trečiadienio, mes juos pradedame pratęsti. Žurnalistams tereikia atsinešti ankstesnį leidimą į savivaldybės vestibiulį ir mes jį pratęsime“, – sakė V.Markevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius