-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 26

Kauno savivaldybės atsakas be būsto likusiai dviejų mažamečių mamai: gyventi leista pas brolį

Kaunietė Viktorija – 30-metė dviejų mažamečių vaikų mama, po skyrybų su smurtavusiu vyru likusi be stogo virš galvos. Jos istoriją aprašė 15min. Moteris metus nesulaukia socialinio būsto, tad laikinai glaudėsi viename prasčiausių Kauno bendrabučių, kitai moteriai skirtame socialiniame būste. Sužinojusi tai, savivaldybė liepė išsikraustyti. 15min Kauno valdžia paaiškino šio sprendimo motyvus.
Socialinio būsto nesulaukianti dviejų mažamečių mama
Socialinio būsto nesulaukianti dviejų mažamečių mama / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Sunkią vaikystę išgyvenusios laikinai narkomanų pamėgtame Partizanų g. 5-ajame daugiabutyje besiglaudusios Viktorijos Š. istorija neliko be atgarsio. Kadangi 18 kv. m kambarėlyje ji gyveno nelegaliai (nuomojosi savivaldybės vienai moteriai skirtą socialinį būstą, o ši nemokėjo nuomos, įsiskolino, tad valdžios atstovai atėjo patikrinti), valdininkai liepė išsikraustyti. Bet kur? Atgal pas smurtavusį vyrą, kuris gyvena su mama taip pat socialiniame būste? Brolį, kuris apsistojęs 18 kv. m mažyčiame kambarėlyje tame pačiame Partizanų g. 5 bendrabutyje?

Pernuomoti savivaldybės arba socialinį būstą yra draudžiama.

Viktorija įnirtingai ieškojosi buto, kurį galėtų išsinuomoti, tačiau daugelis nuomininkų, sužinoję, kad ji turi du vaikus, iš kurių vienam nustatytas lengvas protinis atsilikimas, reikšmingas elgesio sutrikimas, reikalaujantis dėmesio ar gydymo, sutarties nesirašo. Kiti butai – tiesiog per brangūs. Moters mėnesinės pajamos – 400 eurų, tad ji pasiskaičiavo, jog nuomai galėtų skirti iki 150 eurų.

Vasario 23-iąją paviešinus Viktorijos istoriją 15min portale, redakcija sulaukė kelių herojei norinčių padėti žmonių laiškų. Vienas vyras siūlė išnuomoti tuščią kambarį Savanorių prospekte esančiame bendrabutyje. Žadėjo tris pirmus mėnesius net nuomos neprašyti. Kita, šiuo metu Vokietijoje gyvenanti, moteris, siūlė bet kokią pagalbą, nes pati yra išgyvenusi panašią situaciją po skyrybų.

Besibaigiant savivaldybės skirtam išsikraustymo terminui Viktorija susirado laikiną pastogę, – joje galės gyveni keletą mėnesių. Daiktus priėmė anyta.

Sureagavo ir savivaldybė

Vasario 26-ąją 15min sulaukė ir pačios Kauno miesto savivaldybės situacijos vertinimo.

„Dar nuo praėjusių metų rudens Kauno miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyrius ėmėsi uoliau administruoti savivaldybės žinioje esančius gyvenamuosius būstus, todėl buvo pradėta tikrinti, kaip nuomininkai prižiūri jiems patikėtą nekilnojamąjį turtą, ar nėra piktnaudžiavimo atvejų jį pernuomojant ar apskritai ten negyvenant ir palikus likimo valiai. Taigi ir šiuo atveju Partizanų g. 5 name vyko eilinis patikrinimas ir jokiu būdu ne „įsiveržimas į butą“.

Pernuomoti savivaldybės arba socialinį būstą yra draudžiama. Tai numatyta ir nuomos sutartyse. Taigi nustačius tokius atvejus, kaskart reikalaujama nedelsiant apleisti svetimas patalpas. Šiuo atveju tam buvo skirta visa savaitė (Viktorija su vaikais turėjo išsikraustyti per 7 dienas – aut. past.). Taigi iškart į gatvę moteris nebuvo varoma.

Tikroji būsto nuomininkė (iš kurios Viktorija nuo spalio mėnesio nuomojosi 18 kv. m dydžio kambarėlį ir mokėjo po 80 eurų – aut. past.) yra gerokai įsiskolinusi. Skola už minėto kambario nuomą siekia daugiau kaip 500 eurų“, – teigia Nekilnojamojo turto skyriaus Būsto valdymo poskyrio vedėja Dovilė Valantiejienė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Socialinio būsto Kaune pavyzdys
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Socialinio būsto Kaune pavyzdys

Leista gyventi su broliu

Pasak specialistės, dar 2007 metais Viktorijai Š. buvo išnuomotas būstas Lampėdžių gatvėje. Po metų ji pati jo atsisakė, mat gyveno kartu su vyru jo motinos nuomojamame savivaldybės būste Antanavos gatvėje. Pastarasis buvo pripažintas netinkamu gyventi, todėl pernai liepą Viktorijos anytai buvo išnuomotas kitas butas Baltų prospekte. Tačiau pasirašant nuomos sutartį, ji atsisakė, kad į ją būtų įtraukta marti su vaikais.

„Taigi nuo 2017 metų vasaros Viktorijai buvo leista apsigyventi jos broliui išnuomotame kambaryje tame pačiame Partizanų g. 5-ame name. Atsižvelgiant į sunkią moters situaciją, su ja nebuvo sudaroma nauja nuomos sutartis ir niekas nemėgino jos išprašyti iš socialinio būsto“, – tikino Kauno miesto savivaldybės atstovė.

Jos teigimu, į sąrašus bendrabučio kambariui gauti Viktorija Š. buvo įrašyta 2017 metų rugsėjį. Tarp pusantro šimto laukiančiųjų ji eilėje yra 66-a. Taigi, kaip tikina Kauno miesto savivaldybės atstovė, iš eilės galo gana smarkiai pasistūmėjo į priekį.

„Toje pačioje eilėje taip pat laukia ir kitos daugiavaikės šeimos, našlaičiai, be tėvų globos likę asmenys, neįgalieji ir kiti socialinės paramos prašantys žmonės. Per pastaruosius metus miestui pavyko gerokai pasistūmėti sprendžiant socialinio būsto problemas. Anksčiau situacija čia buvo išties chaotiška ir palikta likimo valiai, o dabar laukiančiųjų eilė apsigyventi bendrabučiuose sumažėjo daugiau nei perpus (2016 m. buvo 362 asmenys, o praėjusių metų pabaigoje – 149).

Vis dėlto, šių metų vasario 15 dieną, tikrinant tą patį bendrabutį (Partizanų g. 5), Viktorija Š. buvo rasta apsigyvenusi tame pačiame aukšte kitam asmeniui išnuomotame kambaryje, už kurio nuomą jau ilgą laiką nemokama. Taigi iš to galima daryti išvadą, kad asmeniui, kuriam yra išnuomotas šis socialinis būstas, jis yra nereikalingas, todėl sutartis turi būti nutraukta, o kambarys atlaisvintas kitiems eilėje laukiantiems žmonėms“, – pabrėžė D.Valantiejienė.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Socialinio būsto nesulaukianti dviejų mažamečių mama Viktorija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Socialinio būsto nesulaukianti dviejų mažamečių mama Viktorija

Laisvi, nes suniokoti

Pasakodama savo istoriją 15min, Viktorija užsiminė, kad tame pačiame Partizanų g. 5 bendrabutyje yra ne vienas apleistas socialinis būstas, bet kažkodėl savivaldybė neskuba jų išnuomoti ir taip sumažinti laukiančiųjų eilėje skaičių.

Atsakydama į šią pastabą, D.Valantiejienė patikino, kad nuomai paprastai siūlomas tik tinkamas gyventi būstas: „Partizanų g. 5 esantys tinkami gyventi kambariai iškart siūlomi nuomai. Šiuo metu kaip tik trys tokie yra siūlomi. Dėl vieno jau rengiama nuomos sutartis.“

Savivaldybės atstovės teigimu, didelė dalis savivaldybei priklausančių kambarių remontuojami ar laukia remonto, kadangi nuomininkai arba „svečiai“ išsikeldami neretai juos vandališkai nuniokoja – išspardo sienas, sugadina duris. Patikrinimų metu nustatytas ne vienas atvejis, kai nuomininkai savo raktus perduoda kaimynams, kad šie naudotųsi patalpomis kaip sandėliukais arba papildomu gyvenamuoju plotu, o patys nenutraukia nuomos sutarčių ir nieko nepranešę tiesiog „dingsta“.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Nuomininkų palikti nusiaubti socialiniai būstai Kaune
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Nuomininkų palikti nusiaubti socialiniai būstai Kaune

Kartais, netgi neturėdami raktų, pašaliniai asmenys išgremžia sienose skyles ir, atrakinę kambarius iš vidaus, juose savavališkai įsikuria. Būtent tokiems atvejams išaiškinti pernai rugsėjį ir prasidėjo nuolatiniai tikrinimai.

„Kartais, netgi neturėdami raktų, pašaliniai asmenys išgremžia sienose skyles ir, atrakinę kambarius iš vidaus, juose savavališkai įsikuria. Būtent tokiems atvejams išaiškinti pernai rugsėjį ir prasidėjo nuolatiniai tikrinimai, siekiant tiksliai suskaičiuoti laisvą savivaldybės žinioje esančių būstų plotą, kad visi laukiantieji eilėje kuo greičiau būtų aprūpinti socialiniu būstu“, – paaiškino D.Valantiejienė. Jo teigimu, socialinių įgūdžių stokojančiai Viktorijai ne tik padaryta išimtis, leidžiant apsistoti broliui išnuomotame būste, bet ir teikiamos socialinės paslaugos, kita pagalba.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Nuomininkų palikti nusiaubti socialiniai būstai Kaune
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Nuomininkų palikti nusiaubti socialiniai būstai Kaune

Iš viso Kauno miesto savivaldybės žinioje yra 962 socialiniai būstai, iš kurių 98 kol kas neišnuomoti. Beveik dėl pusės jų šiuo metu kaip tik tvarkomos nuomos procedūros, o likusieji remontuojami arba laukia remonto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius