Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 23 /15:47

Kauno stadiono valdymą perėmęs koncesininkas žvalgosi ir į Vilnių: „Bet pirma turi pastatyti“

Kauno Dariaus ir Girėno stadionas drauge su legendine sporto hale pradeda naują gyvavimo etapą – jų valdymą perima konkurso būdu atrinktas operatorius „Kauno arena“, specialiai tam įsteigęs atskirą bendrovę „Kauno stadionas“. Ta proga stadiono VIP tribūnose penktadienį surengta spaudos konferencija.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Konferencijos metu atskleista daugiau detalių apie pasirašomą koncesijos sutartį, jos naudas miestui, šių sporto bei renginių erdvių ateities planus ir perspektyvas.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis UAB „Kauno arena“ direktorei Radvilei Krušinskienei įteikė vartininko pirštines.

„Kad neprasileistume golų“, – šyptelėjo ji, priminusi plačiai nuskambėjusią spaudos konferenciją, kuomet, sulaukęs nemalonių žurnalistų klausimų dėl verslo Rusijoje, apie „įmuštą golą“ jo atžvilgiu prabilo pats Kauno meras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sutarties pasirašymo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sutarties pasirašymo akimirkos

„Sujungėme visas organizacijos jėgas, patirtį, valdant kitus objektus, kad sėkmingai dalyvautume šiame konkurse“, – džiaugėsi R.Krušinskienė.

Sutartis pasirašyta

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis teigė, kad koncesijos sutartis su „Žalgiris Group" („Kauno arena“ yra šios grupės įmonė) jau pasirašyta elektroniniu būdu – ji įsigalioja šią savaitę.

„Koncesijos procedūros įvyko rekordiškai greitai Lietuvoje. Neužtruko nei 10 mėnesių nuo paskelbimo iki sutarties sudarymo. Džiaugiamės sėkmingai įvykusiomis derybomis“, – pasidžiaugė T.Metelionis.

Kaip skelbta anksčiau, sutarties su koncesininku trukmė – 15 metų, vertė – 39,3 mln. eurų.

Iš viso koncesijos konkurse dalyvavo trys dalyviai. Laimėjęs pasiūlymas, anot savivaldybės atstovo, buvo bent kelis kartus palankesnis negu likęs antroje vietoje.

Valdys 15 metų

„Kauno arena“ planuoja gauti pajamų per visą sutarties galiojimo terminą. Iš šių pajamų bendrovė savivaldybei sumokės 6 mln. eurų „Kauno arenos“ specialiai stadiono ir halės koncesijai įsteigta bendrovė įsipareigos savivaldybei mokėti ne mažiau 324 tūkst. eurų per metus, šią sumą kasmet indeksuojant infliacijos dydžiu, tad ji dar gali didėti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sutarties pasirašymo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sutarties pasirašymo akimirkos

Be to, už maždaug 1,9 mln. eurų ji turės įsigyti papildomos įrangos ir baldų, sportinio inventoriaus, vejos uždengimo mechanizmus, kurie bus reikalingi, organizuojant koncertus. Bendra koncesininko investicijų suma sieks virš 2,5 mln. eurų.

Koncesininkui už simbolinį 1 euro per metus mokestį taip pat numatyta išnuomoti dalį miestui priklausančio sklypo Perkūno al. 5.

Sudarytos sąlygos į renginius ir iš jų žmonėms, turintiems bilietus, nemokamai atvykti viešuoju transportu iki stadiono ir išvykti iš jo.

Stadione kasmet privalės įvykti bent 15 didesnių renginių, iš jų bent 10 – sporto renginių, įtrauktų į federacijų renginių kalendorių.

Perkels dalį renginių iš arenos

Pasak Sauliaus Balnanosio, UAB „Kauno stadionas“ direktoriaus, šiemet stadione jau suplanuoti 2-3 dideli koncertai. Jau anksčiau pranešta, kad rugpjūtį stadione koncertuos britų pasaulinio garso žvaigždė Edas Sheeranas.

Stadione jau kovo 26 d. žais Lietuvos ir Gibraltaro futbolo rinktinės, o gegužės 16-19 d. čia vyks Baltijos šalių studentų olimpiada SELL.

„Vien tik šį sezoną yra numatyta apie 15 „Kauno Žalgirio“ futbolo klubo namų rungtynių“, – teigė S.Balnanosis.

Lino Žemgulio nuotr./„Kauno Žalgiris“ – Kauno rajono „Hegelmann“
Lino Žemgulio nuotr./„Kauno Žalgiris“ – Kauno rajono „Hegelmann“

Paklaustas, ar „Kauno Žalgiriui“ galios išskirtinės sąlygos, jis atsakė, kad šis klubas bus taip pat nuomininkai.

„Sąlygos turbūt konfidencialu“, – dėl to, ar taikomos sąlygos bus išskirtinės, atsakė jis.

Internete startuos atvira halės rezervavimo sistema, kurioje visi norintys galės rezervuoti sporto erdves badmintonui, tinkliniui, krepšiniui, salės futbolui, tenisui ir kitoms veikloms. Kauniečiai taip pat galės sportuoti ir leisti laisvalaikį stadiono pašonėje esančiais moderniais teniso kortais, kuriose įrengtos 5 naujos teniso aikštelės.

Į Kauno sporto halę numatoma perkelti dalį renginių iš „Žalgirio“ arenos.

Dėl savivaldybės su Europos Sąjungos parama rekonstruojant Sporto halę prisiimtų įsipareigojimų valdytoja turės bent penkerius metus 76 proc. halės darbo laiko skirti neformaliojo švietimo ir ugdymo paslaugoms bei nekomercinei veiklai.

2022 m. baigtame rekonstruoti stadione „Žalgiris Group“ taip pat numatė restoraną, kuris veiks ir ne renginių metu, bei kavinę ir barus.

Pasak S.Balnanosio, vienas didžiausių įmonės prioritetų – inovatyvūs sprendimai, kurie lankytojams padėtų dar labiau mėgautis renginiais. Štai „Žalgirio“ arenoje dar pernai įdiegtas automatizuotas sprendimas „ForgetBill“, kuris leidžia atsiimti maistą be padavėjų pagalbos. Lankytojai, užuot stovėję eilėse ir laukę, maistą ir gėrimus gali užsisakyti per 45 sekundes.

Stadiono 3,2 tūkst. kv. m ploto moderniuose biuruose įsikurs kelios įmonės.

T.Metelionio teigimu, po rekonstrukcijų jau pusantrų metų veikiantys objektai pateisino lūkesčius. „Abu objektai, tiek halė, tiek stadionas pasiteisino kaip paklausūs ir reikalingi“, – sakė Kauno savivaldybės atstovas. Jo teigimu, stadione jau surengta apie 30, halėje – apie 100 renginių.

Opozicijai kilo klausimų

Kol vyko koncesininko paieškos, stadioną bei sporto halę prižiūrėjo Kauno sporto mokykla „Startas“.

Opozicija Kauno miesto savivaldybėje kėlė klausimą dėl to, ar dėl koncesijos sutarties sudarymo nereikėjo kreiptis į Konkurencijos tarybą, nes tai jau trečias stambus objektas, pereinantis būtent į „Kauno arenos“ rankas.

„Kauno arena“ yra laimėjusi Ledo rūmų Kaune nuomos konkursą, taip pat nuo 2011 metų valdo Nemuno saloje įsikūrusią „Žalgirio“ areną su šalia 2022 metais atidarytu 50 metrų ilgio baseinu.

„Žalgirio“ arenos vien pagrindinėje salėje kasmet apsilanko po beveik 900 tūkst. žmonių ir vyksta po 140 renginių.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rugpjūčio pabaigoje „Žalgirio“ arenos baseinas pakvies į atvirų durų dieną
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rugpjūčio pabaigoje „Žalgirio“ arenos baseinas pakvies į atvirų durų dieną

„Manau, gerai, kai objektus laimi geriausius pasiūlymus pateikę dalyviai. Ar tai vienas ir tas pats, ar keli, tai jau konkursų taisyklės ir pasiūlymų vertinimų reikalavimai, numatyti teisės aktuose“, – paklaustas, kaip vertina, jog visi pagrindiniai miesto objektai atsidūrė vienose rankose, sakė T.Metelionis.

Tačiau dvi minėtos sutartys – dėl Ledo rūmų ir baseino Nemuno saloje šiais metais baigiasi.

„Tiek ledo rūmų, tiek baseino operatorius buvo parinktas viešo ir atviro konkurso būdu, kuriuose dalyvavo ir varžėsi daugiau negu vienas dalyvis. Noriu priminti, kad už baseino nuomą savivaldybė kas mėnesį gauna 26 tūkst. eurų, už ledo rūmus gerokai mažiau, nes tai nėra pelningas objektas. Artimiausiu metu priimsime sprendimus, ką daryti pasibaigus sutarčiai“, – sakė Kauno savivaldybės atstovas.

Manome, kad mokame valdyti objektus.

T.Metelionis atskleidė, kad artimiausiu metu bus paskelbtas baseino koncesijos konkursas, kuriame galės dalyvauti ir tarptautinės organizacijos. R.Krušinskienė patvirtino, kad jame ketina dalyvauti ir „Kauno arena“.

„Manome, kad mokame valdyti objektus“, – sakė R.Krušinskienė.

Geriausias pasiūlymas

Kaip skelbta anksčiau, konkurso laimėtoja „Kauno arena“ pasirinkta pagal didžiausią pasiūlytą metinį mokestį miestui, mažiausią vidutinę svertinę kapitalo kainą (7 proc.) ir mažiausią investicijų kainą.

Rekonstruotas Dariaus ir Girėno stadionas atidarytas 2022 metų spalį. Galutinė stadiono kaina siekia apie 43 mln. eurų, tai – apie 10 mln. eurų brangiau lyginant su pradiniu pasiūlymu.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidėjo iki 15 tūkst., per koncertus stadione gali tilpti iki 30 tūkst. žmonių.

Kauno sporto halė po trejus metus trukusios 9,7 mln. eurų vertės rekonstrukcijos atidaryta 2022 metų rugsėjį. 1939-aisiais pastatyta sporto halė, kurioje tais pačiais metais surengtas trečiasis Europos vyrų krepšinio čempionatas, pripažinta nacionaline kultūros vertybe.

Žiemos sezonu veja „miegos“

Stadione renginiai planuojami ir žiemos sezonu, tiesa, ne ant vejos, kuri šaltuoju metu laikotarpiu išeis žiemos miego.

„Veja žiemos, jos žalios visus metus laikyti negalime, bet bus renginiai kitose erdvėse, bus išnaudojamos VIP salės konferencijoms, ieškosime kitų galimybių įveiklinti. Gal turėsime lauko pramogų viduje“, – teigė S.Balnanosis.

Kauno savivaldybės nuotr./Dariaus ir Girėno stadionas
Kauno savivaldybės nuotr./Dariaus ir Girėno stadionas

Paklaustas, ką imsis keisti ir tvarkyti stadione, jis to dar negalėjo pasakyti.

„Kai įkelsime koją, tada apsižiūrėsime, ką norime pagerinti ir kas yra kas“, – sakė „Kauno arenos“ direktorius.

Spaudos konferencijoje dalyvavę asmenys dar negalėjo pasakyti, ar į Kauno stadioną persikels tą planavusi padaryti Lietuvos futbolo federacija, kurios būstine išlieka LFF stadionas Vilniuje.

Sieks ir Vilniaus stadiono?

Perėmusi visus pagrindinius Kauno objektus, ateityje „Kauno arena“ gali nusitaikyti ir į Lietuvos sostinės stadioną.

„Mes esam geras operatorius, norime operuoti ir Vilniaus stadioną“, – patvirtino R.Krušinskienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Sustabdytos Nacionalinio stadiono statybos
Lukas Balandis / BNS nuotr./Sustabdytos Nacionalinio stadiono statybos

Tiesa, jis dar turi būti pastatytas, be to, žadama įvertinti, ar verta apsiimti šiuo daug kalbų Lietuvoje keliančiu ir jau ketvirtą dešimtmetį statomu objektu, kuris, jeigu viskas klostysis pagal planą, turėtų būti užbaigtas 2026 metais.

„Aplinkybių yra be galo daug ir ne visos yra mūsų valioje. Pirmiausia, objektai turi būti pastatyti. O sėkmingam operavimui jų konstrukcijos ir teritorija turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Tai nėra išspręsta ir mes negalime pasakyti, ar tai būtų sėkmingi objektai, turintys potencialo operavimui“, – svarstė R.Krušinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius