Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 11

Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojas ginčija įvykusį konkursą, o valdžiai šis ginčas primena kovą dėl sosto

Kovo 16 d. Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymu numatyta, kad valstybės lygio ekstremalios situacijos metu stabdomos atrankos ir konkursai į laisvas pareigybes. Tačiau kovo 31 d. Kauno tardymo izoliatoriuje įvyko atranka į direktoriaus pavaduotojo pareigas. Į 15min besikreipęs šios įstaigos darbuotojas stebisi tokia situacija, o Kalėjimų departamentas atkerta, kad tam buvo būtinybė.
Kauno tardymo izoliatorius
Kauno tardymo izoliatorius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į redakciją besikreipęs anonimu likti panoręs Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojas informavo, kad apie atranką į direktoriaus pavaduotojo pareigas nebuvo skelbiama Valstybės tarnybos portale, tai neva tai sudarė nevienodas sąlygas pateikti prašymus dėl dalyvavimo atrankoje visiems statutiniams pareigūnams. Tačiau ši informacija nepasitvirtino – 15min žurnalistė aptiko skelbimą apie dar pernai metų gruodį paskelbtą bei šių metų kovo 31 dieną įvykusį konkursą.

Vis dėlto, besikreipęs asmuo pasiūlė atkreipti dėmesį į tai, kaip atrankos skelbime pateikti specialieji reikalavimai kandidatui skiriasi nuo įstaigos direktoriaus pavaduotojo pareigybės aprašyme pateiktų specialiųjų reikalavimų. Pavyzdžiui, pareigybės aprašyme nurodoma turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ne žemesnį kaip magistro kvalifikacinį laipsnį arba jam lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją, o atrankos skelbime, anot skundo autoriaus, nurodomas atitinkamas specialusis reikalavimas jau skiriasi – turėti aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą teisės ar socialinio darbo studijų krypčių išsilavinimą.

Taip pat, pasak Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojo, skiriasi ir patirties reikalavimai: pareigybės aprašyme nurodoma ne mažesnė kaip 1 metų vadovaujamojo darbo patirtis, atrankos specialiuosiuose reikalavimuose jau reikalaujama turėti ne mažesnę kaip 3 metų vadovaujamojo darbo patirtį vidaus tarnybos sistemoje.

 Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno tardymo izoliatorius
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno tardymo izoliatorius

„Kiti kandidatai, mano žiniomis, neatitiko specialiųjų reikalavimų, tai taip ir liko vienas dalyvis – Kauno tardymo izoliatoriaus Resocializacijos skyriaus viršininkas Remigijus Aniulis. Įstaigos vadovas, manau, laukė, kol minėtas pareigūnas pabaigs mokslus, kad atitiktų pareigybės specialiuosius reikalavimus. Net viršininko pareigoms užimti nėra reikalaujama magistro kvalifikacinio laipsnio. Tai kaip galėjo įvykti atranka pagal pateiktus specialiuosius reikalavimus, jeigu pareigybės aprašyme jie numatyti kitokie ir skiriasi nuo paskelbtų?“, – klausimą kėlė ilgametis Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojas, besipiktinęs, kad viešai deklaruojama, kad visiems sudaromos vienodos sąlygos kilti karjeros laiptais, bet viskas realiai vyksta kitaip.

Konkursą reikėjo stabdyti ar ne?

Skundo autorius taip pat tikina, kad atrankos komisija, jo žiniomis, buvo sudaryta tik iš Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojų, o ir pats konkursas, atsižvelgiant į Kalėjimų departamento direktoriaus 2020 m. kovo 16 d. įsakymą Nr. V-78, iš viso privalėjo būti stabdomas, jeigu tam nebuvo neatidėliotino būtinumo, nes tai privalu daryti karantino metu.

„Koks gali būti neatidėliotinas būtinumas, kai pareigos buvo laisvos apie dvejus metus? Manau, tai buvo vykdoma, atsižvelgiant į dabartinį Vyriausybės nutarimą reorganizuoti įstaigą, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių–pataisos namus prijungiant prie mūsų įstaigos. Mano nuomone, nesilaikydamas minėto įsakymo ir nesustabdęs atrankos į direktoriaus pavaduotojo pareigas, Kauno tardymo izoliatoriaus direktorius viršijo savo įgaliojimus. Apie šį įvykį buvo informuotas Kalėjimų departamentas ir Teisingumo ministerija, bet tarnybinis patikrinimas, tikėtina, nebus atliekamas“, – nusivylęs rašė Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

Pirmoji į 15min žurnalistės užklausą sureagavo Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotoja Rasa Kazėnienė. Pasak jos, skaitytojo pateikta informacija yra klaidinga ir net melaginga: konkursas yra ir buvo (2 kartus) paskelbtas Valstybės tarnybos departamento atrankų sistemoje, o karantino metu jo buvo galima ir nestabdyti, – tam buvo numatytos ir specialios sąlygos. 15min skaitytojo skundą ji įvertino kaip interesų kovas dėl sostų.

Dalyvavo 3 pretendentai

Išsamesnę informaciją apie situaciją redakcijai pateikė Kalėjimų departamento atstovė spaudai Simona Banėnienė. Anot jos, teiginys, kad atranka į direktoriaus pavaduotojo pareigas nebuvo skelbiama ir nebuvo sudarytos vienodos sąlygos teikti prašymus dalyvauti paskelbtoje atrankoje visiems statutiniams pareigūnams, neatitinka tikrovės. Šiuo atveju procedūros, pasak S.Banėnienės, buvo įvykdytos tinkamai: Kauno tardymo izoliatoriaus direktorius 2019 m. lapkričio 29 d. pateikė prašymą paskelbti atranką į laisvas įstaigos direktoriaus pavaduotojo pareigas, užpildydamas elektroninį prašymą, pateiktas prašymas buvo tikrinamas, tikslinamas ir 2019 m. gruodžio 13 d. paskelbta atranka. Apie atranką taip pat skelbta ir Kauno tardymo izoliatoriaus interneto svetainėje.

Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo (statutinio valstybės tarnautojo) pareigybė, S.Banėnienės teigimu, neužimta buvo nuo 2019 metų vasario 1 d. Prašymus dalyvauti atrankoje pateikė 3 pretendentai. Pretendentų prašymai dėl dalyvavimo atrankoje buvo priimami iki 2020 m. sausio 2 d. imtinai.

Skaitytojo skundą Rasa Kazėnienė įvertino kaip interesų kovas dėl sostų.

„Pretendentams nustatytų reikalavimų atitiktį teisės aktams patvirtino Valstybės tarnybos departamento specialistai dar prieš skelbiant apie atranką viešai. Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo pareigybės aprašymas patvirtintas įstaigos vadovo 2019 m. sausio 25 d. įsakymu „Dėl Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo pareigybės aprašymo patvirtinimo“, o atranka į laisvas įstaigos vadovo pavaduotojo pareigas organizuota praėjus beveik 1 metams nuo pareigybės aprašymo patvirtinimo“, – patikino S.Banėnienė.

Komisijoje – ne tik Kauno TI darbuotojai

Tikrovės, pasak Kalėjimų departamento atstovės, neatitinka ir skaitytojo teiginys, kad atrankos komisija buvo sudaryta tik iš Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojų – komisiją sudarė atstovai iš Teisingumo ministerijos, Kalėjimų departamento, Kauno apskrities policijos ir kitų teisėsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Kauno tardymo izoliatoriaus. Komisijoje buvo penki nariai, iš jų – du Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojai.

S.Banėnienė pripažino, kad Kalėjimų departamento direktoriaus 2020 m. kovo 16 d. įsakymo Nr. V-78 1.5.8 punkte išties nurodytas įpareigojimas bausmių vykdymo sistemos įstaigoms nepradėti/stabdyti darbuotojų priėmimų, atrankų, konkursų į laisvas pareigybes paskelbimo procedūras, tačiau tai daryti tik jei tam nėra neatidėliotino būtinumo.

„Atrankos eigos nestabdymo būtinumas buvo įvertintas, atsižvelgiant į visas aplinkybes. Visos atrankos procedūros, būtinos atrankos komisijos posėdžiui organizuoti, buvo atliktos iki Lietuvoje ekstremalios padėties paskelbimo. Kauno tardymo izoliatoriuje patvirtinta viena direktoriaus pavaduotojo, kuruojančio visų statutinių pareigūnų veiklą, pareigybė. Siekiant tinkamai organizuoti ir koordinuoti 2 pagrindinių įstaigos skyrių – Saugumo valdymo skyriaus ir Resocializacijos skyriaus – veiklą ir statutinių pareigūnų tarnybą, užtikrinti įstaigai įstatymuose nustatytų uždavinių ir funkcijų tinkamą įgyvendinimą, atrankos į laisvas Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo pareigas organizavimas įstaigoje buvo būtinas“, – paaiškino Kalėjimų departamento atstovė.

Ji priminė, kad įstaigai vadovauja direktorius – statutinis valstybės tarnautojas, kuriam nesant (liga, komandiruotė, atostogos ar kt.), jo funkcijas atlieka direktoriaus pavaduotojas. Tad atrankos būtinybė ir tęstinumas buvo reikalinga įvertinus ir tai, kad dėl susidariusios situacijos, valdant dėl COVID-19 plitimo kylančias rizikas, direktoriui prireikus izoliuotis, įstaigos vadovo pareigas ir įstaigai pavestų funkcijų tęstinumą būtų privaloma perduoti pavaduojančiam asmeniui, kurio pareigybė šiuo metu nėra užimta.

„Be to, nuo kovo mėnesio Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriui Mindaugui Zaikauskui yra pavestos vykdyti ir Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus–pataisos namų direktoriaus funkcijos (įstaigų sujungimas dar neįvyko). Akivaizdu, kad padidėjus darbų ir atsakomybės mastui, direktoriaus pavaduotojo atrankos tolimesnis vykdymas buvo būtinas“, – patikino S.Banėnienė.

Atliko patikrinimą – skundas paneigtas

Atranką direktoriaus pavaduotojo pareigybei užimti laimėjusio Remigijaus Aniulio darbo stažas vidaus tarnyboje – 25-eri metai. Pareigūnas bausmių vykdymo sistemoje dirba nuo 2012-ųjų metų.

Dėl gauto anoniminio skundo, kuriame keliami klausimai dėl atrankos organizavimo tvarkos Kauno tardymo izoliatoriuje, Kalėjimų departamentas, pasak S.Banėnienės, atliko informacijos patikrinimą. Patikrinimo metu gauti duomenys paneigė skunde išdėstytus teiginius.

Šiuo metu atranką laimėjęs R.Aniulis dar nėra paskirtas į įstaigos direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius