-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 30

Kauno valdžia penkmečiui išsinuomojo du prabangius BMW: atseikės beveik 100 tūkst. eurų

Kauno miesto savivaldybės autoparkas pasipildė dviem prabangiais automobiliais – naujutėlaičiais penktos klasės BMW. Jais, už 95 140,80 eurų išnuomotais penkeriems metams, važinėsis Kauno miesto mero pavaduotojai bei administracijos vadovai. Kaip teigia Gintaras Petrauskas, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius, nuomoti transporto priemones apsimoka labiau nei pirkti.
Kauno savivaldybės BMW
Kauno savivaldybės BMW / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atvirą konkursą automobilių nuomos pirkimui Kauno miesto savivaldybė paskelbė pernai metų pavasarį. Pasiūlymus išnuomoti du E2 klasės automobilius pateikė trys konkurso dalyviai: AB „Autoūkis“ (pasiūlymo kaina – 95 140, 80 eurų), Ūkio subjektų grupė UAB „Krasta auto Kaunas“ ir SIA „UniCredit Leasing“ Lietuvos filialas (pasiūlymo kaina – 99 706, 74 eurų) bei UAB „Sostena“ (pasiūlymo kaina – 105 480 eurų). Antrasis pasiūlymas buvo atmestas dėl to, jog tiekėjas per savivaldybės nurodytą terminą neištaisė pasiūlyme pastebėtų aritmetinių klaidų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno savivaldybės BMW
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno savivaldybės BMW

Pernai metų rugpjūtį sutartį nuspręsta sudaryti su AB „Autoūkiu“, pateikusiu ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą. Terminuotos sutarties galiojimo pabaiga – 2020 m. gruodžio 29 d. Bendra galutinė sutarties vertė – 95 140, 80 eurų (su PVM).

Pernai metų rugpjūtį sutartį nuspręsta sudaryti su AB „Autoūkiu“, pateikusiu ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą. Terminuotos sutarties galiojimo pabaiga – 2022 m. gruodžio 29 d. Bendra galutinė sutarties vertė – 95 140, 80 eurų (su PVM). Kas mėnesį už vieno benzinu varomo BMW nuomą Kauno miesto savivaldybė mokės po 793 eurus. Į šią kainą įskaičiuotas draudimas, techninis aptarnavimas, žieminių padangų komplektas.

„Praėjusių metų gruodį aukcione už daugiau nei 15 tūkst. eurų buvo parduoti tiek fiziškai, tiek morališkai nusidėvėję reprezentacijai anksčiau naudoti 10-12 metų senumo automobiliai – trys „Škodos“ ir vienas „Volkswagen“. Nusprendėme mažinti reprezentacinių automobilių skaičių ir vietoj keturių įsigijome du ekologiškus ir saugius. Esminiai konkursiniai reikalavimai – kad automobilis būtų naujas, bazinės komplektacijos, 5 sėdimų vietų ir saugus. Vienos BMW vertė siekia apie 65 000 eurų.

Įsigydami naujus automobilius orientuojamės ne į kiekybę, bet į kokybę. Per keletą metų savivaldybės automobilių parką sumažinome trečdaliu, tačiau svarbiausia – jį iš esmės atnaujinome.“, – kam prireikė tokios aukštos klasės automobilių, 15min paaiškino G.Petrauskas.

Paklaustas, kodėl nuspręsta BMW išsinuomoti, o ne nusipirkti, administracijos direktorius įvardijo sutaupymo elementą: „Elgiamės taip, kaip ir absoliučiai visos didelės organizacijos, kurios nuomojasi automobilius ir joms nereikia rūpintis techninės priežiūros ir remonto kaštais“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas

Automobiliai priskirti Kauno miesto savivaldybės Aprūpinimo skyriui, o jais pagal poreikį naudojasi mero pavaduotojai ir administracijos vadovai.

2015 metais Kauno miesto savivaldybė naudojo 48 tarnybinius automobilius. 2016 metais šis skaičius buvo sumažintas iki 42. Šiuo metu savivaldybės naudojamų automobilių skaičius yra sumažėjęs iki 34. 24 iš jų savivaldybė nuomojasi, likusieji priklauso jai nuosavybės teise. Savivaldybei nuosavybės teise priklausančių automobilių turto likutinė vertė – 17 951 eurų.

„Tarnybiniais automobiliais esant poreikiui gali naudotis bet kuris savivaldybės darbuotojas. Konkretiems vicemerams ar kitiems vadovams nėra konkrečiai priskirtų automobilių. Važinėjantis tarnybiniais automobiliais, vidutiniškai per mėnesį kurui išnaudojama nuo 70 iki 200 eurų. Kuro užpylimu rūpinasi tam paskirti atsakingi darbuotojai“, – patikino G.Petrauskas.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarnybiniai automobiliai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarnybiniai automobiliai

Paklaustas, kodėl naujosios BMW nepaženklintos Kauno miesto savivaldybės ženkliukais, kaip kitos tarnybinės mašinos, administracijos direktorius patikino, jog tai bus padaryta artimiausiu metu: „Kadangi šie automobiliai atvyko palyginus neseniai, dar nespėjome pagaminti specialių lipdukų“.

2013 metais savivaldybės darbuotojus ir vadovus vežiojo 11 vairuotojų. Po reorganizacijos, 2016 metais, vairuotojų skaičius sumažėjo iki 6. Šiai dienai Kauno miesto savivaldybės Transporto poskyryje liko tik 3 vairuotojai. Kauno miesto savivaldybė, vairuotojų skaičių sumažinusi nuo 11 iki 3, kasmet sutaupo po beveik 80 tūkst. eurų. Pasak G.Petrausko, anksčiau vairuotojų vežioti savivaldybės darbuotojai jau įprato važiuoti patys.

Apie tai, kad nuo šiol rinksis vairuotojo paslaugą vietoj to, kad pats vairuotų, sausio 30-ąją prasitarė ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. Tokį sprendimą jis priėmė po to, kai vykdamas į darbą asmeniniu automobiliu antradienio rytą šalia perėjos partrenkė pėsčiąjį. Šis išgabentas į ligoninę.

„Trejus metus atvažinėjau pats, bet, matyt, taip padarysiu, kad darbo metu, atvažiavęs į darbą, sėsiu į keleivio vietą. Važiuodamas pabėgi mintyse, matai per daug aplinkui, ką reikia tvarkyti“, – žurnalistams po avarijos teigė Kauno meras.

Savivaldybei nuosavybės teise priklausančių automobilių turto likutinė vertė – 17 951 eurų.

Tai – ne pirmas V.Matijošaičio sukeltas incidentas gatvėje. 2016 metų rudenį jis, tikėtina, nepraleido pėsčiųjų perėja ėjusio žmogaus. Tuomet Kauno meras teigė, kad eismo įvykio nebuvo – pradėjus važiuoti nuo pėsčiųjų perėjos žmogus tiesiog ranka įsirėmė į jo automobilį. Šio incidento liudininkas tada pasakojo, pastebėjęs ant perėjos stovintį žmogų, pasirėmusį į juodos spalvos automobilį ir besipiktinantį vairuotoju bei daužantį per automobilio kapotą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius