Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 14

Garsus Kauno verslininkas valstybinės žemės lopinėlį pavertė privačiu kiemu: užtvėrė priėjimą prie upelio

Kauno rajono Dievogalos gyventojai pikti: prieš keletą savaičių ant Kerupės gatvės atšakos, vedančios Kačerginės link, išdygo vartai. Iki šiol čia vingiavo takelis, kuriuo pėstieji ir dviratininkai galėjo greičiau pasiekti Kačerginę. Paaiškėjo, jog vartus šalia savo namų pastatė žinomas Kauno verslininkas Marijus Mazuchas. Vyras tikina, tai padaręs dėl visų saugumo.
Savavališkai užtvertas praėjimas
Savavališkai užtvertas praėjimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Grožiu, vieta poilsiui, o ne sodais bei daržais pagarsėjusioje Dievogaloje įsikūrusi 73 sodininkus vienijanti sodų bendrija „Vandenis“. Vienu iš jos narių laikomas ir Kerupės g. gyvenantis grūdų įmonės „Galinta“ vadovas M.Mazuchas.

„Marijus gyvena Kerupės g. atšakoje, kuria mes iki šiol patekdavome iki siurblinės, esančios už jo sklypo. Toliau ten yra mūsų pačių pastatytas lieptas per Dievogalos upelį, kurį įveikę žmonės pievomis greičiau nueidavo į Kačerginę.

Atkirto mus nuo Kačerginės. Nenori, kad kas vaikščiotų pro jo namus. Negali pakęsti triukšmo. Tapo praeinamo visuomeninio tako kontrolieriumi. Didis sodų šeimininkas.

Nuo seno visi šiuo pramintu taku naudojosi. Kačerginės gyventojai taip per Dievogalą pasiekdavo Zapyškį. Žygiuodavo juo ir vaikai į mokyklą, dviratininkai važiuodavo naujojo dviračių tako link, žmonės eidavo tiesiog pasivaikščioti, į parduotuvę, parką. Kai staiga, praėjusią savaitę, ties Marijaus namu išdygo dveji galingi vartai. Jie užrakinti. Sau privačią teritoriją susikonstravo. Jam juk gatvės atkarpa nepriklauso. Net ir sodams nepriklauso“, – situaciją nupasakojo Janina Puodžiūnienė, sodų bendrijos „Vandenis“ pirmininkė.

Iš pradžių iškilo užtvaras

Pasak J.Puodžiūnienės, iš pradžių M.Mazuchas toje vietoje, kur dabar vartai, buvo užtvarą pastatęs. Tačiau pėstiesiems jis netrukdė, o ir privažiuoti prie siurblinės pirmininkė galėjo – verslininkas suteikė pultelį, reguliuojantį užtvarą. M.Mazuchas suteikti raktus nuo vartų žada ir dabar, tačiau, J.Puodžiūnienės teigimu, eiliniams praeiviams takas vis vien liks uždarytas.

„Žiemą nėra tokio didelio žmonių srauto kaip vasarą. Tad vieni gyventojai sujudę dėl situacijos, kiti gal net nežino dar. Atkirto mus nuo Kačerginės. Nenori, kad kas vaikščiotų pro jo namus. Negali pakęsti triukšmo. Tapo praeinamo visuomeninio tako kontrolieriumi. Didis sodų šeimininkas. Žmogus galvoja, kad jam viskas galima. Papriekaištavus dėl vartelių, mano vyrui pasakė: „Teisiuosi, o jeigu nuims tuos vartus, vėl pastatysiu“. Turime neeilinį sodininką“, – teigė moteris.

Sodų bendrijos pirmininkė vis dėlto pabrėžė, kad bene prabangiausio namo jų vietovėje savininkas M.Mazuchas yra padaręs ir gerą darbą – savomis lėšomis išasfaltavo Kerupės g. Žinoma, tai buvo naudinga ir jam pačiam.

15min vietoje sutikta kita Dievogalos gyventoja taip pat piktinosi staiga išdygusiais vartais. Anot jos, vaikai buvo pratę tuo taku eiti į mokyklą, o dabar jiems reiks žygiuoti aplink, plentu. Niekas jai jokių raktų nuo vartų nepasiūlė.

Pradėjo administracinę teiseną

Galimai nelegalaus statinio problema puikiai žinoma ir Kauno rajono savivaldybei, kuri M.Mazucho atžvilgiu jau pradėjo administracinę teiseną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Savavališkai užtvertas praėjimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Savavališkai užtvertas praėjimas

„Tai yra teisinis pažeidimas. Užtverta bendro naudojimo valstybinė žemė. Parašėme pranešimą Nacionalinei žemės tarnybai. Jie imsis veiksmų iš savo pusės. Mes skirsime nuobaudą. Iš pradžių tai bus įspėjimas, vėliau, nepašalinus pažeidimo, – bauda. Pagal straipsnį ji gali siekti iki 600 eurų. Taip pat įpareigosime nugriauti vartus. Jei nepaisys, baudos kaupsis. Mokesčių inspekcija ir antstoliai išieškos. Taip elgtis nevalia. Už tvoros liko siurblinė. Ten buvo ir praėjimas iki upės“, – patikino Sergejus Lemziakovas, Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas.

Paklaustas, ar įmanoma tokius galimai nelegalius vartus įteisinti, S.Lemziakovas atsakė: „Nemanau. Tačiau su sodų gyventojais taip dažnai būna: jog susitarė, bendrai kažką neteisėto padarė ir tyli.“

Paklaustas, ar įmanoma tokius galimai nelegalius vartus įteisinti, S.Lemziakovas atsakė: „Nemanau. Tačiau su sodų gyventojais taip dažnai būna: jog susitarė, bendrai kažką neteisėto padarė ir tyli.“

Jam teko bendrauti ir su pačiu M.Mazuchu. Šis aiškino vartus įrengęs ne dėl to, kad apsitvertų savo teritoriją ir nieko neįleistų, o dėl visų sodų bendrijos gyventojų saugumo.

„Mazuchas aiškino, kad jokio tako ten nėra, nes už upelio – privati žemė. Jis teisus. Tačiau privatininkas nekelia pretenzijų, tad žmonės ir vaikšto per jo sklypą. Bet tai neatleidžia Marijaus nuo atsakomybės. Pažeidimas yra pažeidimas. Apskųs nuobaudą, – nereiškia, kad kitos neskirsim. Laukia ilgas procesas, jei jis nesupras, kad reikia vartus išardyti“, – pabrėžė S.Lemziakovas.

Tarnyba atliks patikrinimą vietoje

Dėl šios situacijos 15min žurnalistė kreipėsi ir į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT). Jos atstovai patikino, jog NŽT yra informuota apie situaciją Dievogaloje. Gruodžio 8 d. NŽT Kauno skyrius gavo Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus raštą „Dėl neteisėtai užtverto kelio“, o gruodžio 12 d. sulaukta ir sodų bendrijos „Vandenis“ rašto dėl apribotos galimybės prieiti prie vandens siurblinės ir susisiekti su Kačerginės miesteliu.

VIDEO: Kerupės gatvės gyventojas užsitvėrė gatvę

„Remdamiesi gautais duomenimis, NŽT Kauno skyrius ėmėsi skubių priemonių: aiškinasi situaciją ir gruodžio 12 d. paskyrė žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikros datą. Šalia esančio sklypo savininkas yra kviečiamas dalyvauti žemės naudojimo patikroje, kurios metu NŽT specialistai įvertins situaciją, surašys žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimo protokolą ir nustatys galimo pažeidimo mastelį. Tuomet bus nustatytos ir baudos“, – teigė Aušrinė Lisauskienė, NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė.

M.Mazuchas: „Nėra jokio tako“

15min susisiekė su pačiu M.Mazuchu. Su žurnaliste žinomas verslininkas kalbėjo maloniai, tik stebėjosi, kad žiniasklaidai gali rūpėti kažkieno vartai. Net keletą kartų jis pabrėžė, jog su niekuo nenori pyktis ir kad vartus pastatė ne tenkindamas savo įnorius, o dėl saugumo.

„Artimiausi kaimynai tikrai dėl to nesipiktina – su jais sutarta. Nėra ten jokio tako, mes niekam jokio kelio neuždarėme. Nei privažiavimo, nei priėjimo.

Visi artimiausi kaimynai sutarėm ir užsitvėrėme, kad būtų saugiau. Nes per tą upelį, per pastatytą avarinės būklės tiltelį, iš Kačerginės pusės vasarą atvažiuoja su keturračiais, krosiniais motociklais. Pralekia pro mūsų kiemus 60–80 km/val. greičiu. Juk yra mažų vaikų. Pradėjo darytis bardakas ir apsitvėrėm. Norėjau, kad būtų tvarka. Norėjau savanoriškai savo kaimynystę apsaugoti. Gerą padaryti.

Negana to, neseniai nukentėjau nuo vagių. Tad aš savo turtą ginsiu ir prižiūrėsiu. O ir nėra ten ko vaikščioti, nes už upelio yra žemės ūkio paskirties nuosava žemė. Ir kai pasako sodų bendrijos koks gyventojas, kad jam ten norisi pasivaikščioti kartą per metus... Aš gal irgi noriu daug kur nueiti. Ir vaikai jokie į mokyklą nevaikšto. Normalūs tėvai savo vaikų neleistų eiti per mišką“, – tikino 38-erių metų M.Mazuchas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Savavališkai užtvertas praėjimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Savavališkai užtvertas praėjimas

Dėl vartų buvo sutaręs

Jis pabrėžė, kad su sodų bendrija dėl šių vartų buvo sutaręs. Dar vasarą. Visiems, kurie šalia gyvena nuolat, verslininkas žadėjo pagaminti žetonus.

„Į mane tiesiogiai kreipėsi tik vienas gyventojas. Teigė, norintis praeiti. Pasakiau, kad jokių problemų, po savaitės bus žetonai. Lietuvoj tokių nėra. Užsakėm iš apsaugos. Juk nėra taip, kad apsitvėriau ir piktybiškai neleidžiu niekam praeiti. Tik niekas nenori gražiai bendrauti. Galvoja, imsiu ir paskųsiu. Tas lietuviškas mentalitetas“, – stebėjosi pašnekovas.

Paklaustas, ar supranta, jog, nepaisant vartų pastatymo motyvų, jų atsiradimas yra neteisėtas, M.Mazuchas patikino, jog tai turės nuspręsti ne jis ir ne žurnalistai.

„Yra žmogiškumo klausimas. Ir yra įstatymo klausimas. Valstybės institucijos lai dirba savo darbą. Jie privalo tai daryti. Baus, susimokėsiu“, – patikino jis.

M.Mazuchas pabrėžė, kad pats tiltelis per upę yra nelegalus.

„Imsiu ir aš paskųsiu, kad tą tiltelį panaikintų. Ir kur tuomet jie dėsis? Sodų bendrija irgi užsidariusi nelegaliais vartais teritoriją. Ten pravažiavimo kelias. Visi gyvenom draugiškai, visi norim apsisaugoti savas teritorijas, bet jei jie taip nedraugiškai, tai ir man skųsti?“ – klausė M.Mazuchas.

VIDEO: Kerupės gatvės gyventojas užsitvėrė gatvę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius