Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 30 /12:41

Šešiais 100-ais įvertinti Kauno vunderkindai: kokį kelią toliau rinksis gabiausieji?

Kauno abiturientai šiemet pademonstravo solidžius brandos egzaminų rezultatus, pelnydami apie pusketvirto šimto aukščiausių įvertinimų – šimtukų. Penktadienį Kauno Rotušėje simboliškai pagerbti ir apdovanoti geriausiai mokyklas baigę abiturientai. Miesto meras V.Matijošaitis vylėsi, kad visi jie po mokslų grįš ir toliau kurs Kauną. 15min pakalbino du gabiausius kauniečius abiturientus.
Kauno Rotušėje pagerbti geriausiai egzaminuose pasirodę abiturientai
Kauno Rotušėje pagerbti geriausiai egzaminuose pasirodę abiturientai / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Kaunas simboliškai pagerbė ir apdovanojo geriausiai valstybiniuose brandos egzaminuose pasirodžiusius abiturientus.

Kauno dvyliktokų įvertinimai – geresni nei bendras šalies vidurkis. Mokiniai surinko net 342 šimtukus iš skirtingų dalykų. Tai patvirtina, kad šiais metais švietimo reitinguose pelnyta aukščiausia pozicija Kaunui nėra atsitiktinumas.

„Jau ne pirmus metus iš eilės Kauno abiturientai džiugina anglų kalbos įvertinimais. Lyginant su 2020-aisiais, šiemet jie ženkliai geriau išlaikė lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos egzaminus“, – aukštus kauniečių valstybinių brandos egzaminų rezultatus įvertino Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Daugiausia šimtukų Kauno abiturientai surinko iš anglų kalbos (136) egzamino. Toliau – lietuvių kalba ir literatūra (81), informacinės technologijos (41), matematika (34), biologija (32). Maksimalus balų skaičius gautas ir iš rusų kalbos (8), fizikos (4), chemijos (3), istorijos (1), geografijos (1) ir vokiečių kalbos (1) egzaminų.

Linkėjo grįžti į Kauną

Liepos 30 dieną miesto meras Visvaldas Matijošaitis pasveikino dvi dešimtis dvyliktokų, surinkusių 3 ir daugiau aukščiausių įvertinimų iš skirtingų mokomųjų dalykų.

Mokiniams įteikti padėkos raštai bei dovanos - „Kaunastic“ dovanų kortelės ir unikalūs suvenyrai su M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais, linkėta ir toliau išlikti lyderiais. Dažniausiai skambėjo KTU gimnazijos pavadinimas: iš 20-ties solidžiausius pasiekimus pademonstravusių abiturientų net 13 – šios švietimo įstaigos mokinių.

KTU nuotr./KTU gimnazija
KTU nuotr./KTU gimnazija

Dar 4 baigė Kauno „Saulės“ gimnaziją, po vieną – „Santaros“, VDU „Rasos“ bei Jono Pauliaus II gimnazijas.

„Abiturientai, nežinau, kam šiandien didesnė šventė – jums ar jūsų tėveliams, jūsų mokytojams. Džiaugiuosi, kad bent šiuo metu jūs visi dar esate kauniečiai. Tikiuosi, kad nepamiršite Kauno, grįšite, dirbsite čia. Žuvis renkasi, kur giliau, žmogus – kur geriau. Su pavydu žiūriu į jus“, – sveikino V.Matijošaitis.

Jis atviravo, šio renginio išvakarėse vartęs nuotraukų albumą, kuriame užfiksuotos nuotaikos iš mokyklos laikų, klasės draugų linkėjimai vienas kitam.

„Pakuteno širdį. Didžioji dalis mano klasės draugų tebegyvena ir tebedirba Kaune“, – pasidžiaugė Kauno meras.

Padėkojo V.Matijošaitis ir abiturientų tėveliams, kad šie užaugino nuostabią kartą, dėl kurios miestas dar sparčiau keisis.

Kauno miesto Rotušėje, abiturientų apdovanojimų metu, į susirinkusiuosius kreipėsi ir keturis šimtukus gavęs Kauno „Saulės“ gimnazijos abiturientas Erikas Simanaitis: „Kiekvienas turime savo istoriją, kuri mus šiandien atvedė čia – į šią nuostabią šventę. Man, o tikiu, kad ir daugumai mokinių – gauti įvertinimai buvo asmeninio augimo ir ilgo darbo rezultatas. Norisi padėkoti gimnazijai ir Kauno miestui už sukurtas tinkamas sąlygas tobulėti“.

Tarp visų apdovanotų šimtukininkų išsiskyrė du KTU gimnazijos abiturientai – Eglė Gečaitė ir Arsenijus Zubkovas, egzaminų sesijoje surinkę net po 6 šimtukus.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Kauno Rotušėje pagerbti geriausiai egzaminuose pasirodę abiturientai
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Kauno Rotušėje pagerbti geriausiai egzaminuose pasirodę abiturientai

Ners į gyvybės mokslus

Kaip 15min prisipažino viena iš dviejų geriausių šių metų Kauno abiturientų – E.Gečaitė, tiek šimtukų gauti ji nesitikėjo.

„Maniau, tik iš chemijos ir matematikos gausiu šimtukus. Nors per bandomuosius egzaminus sekėsi labai gerai – taip pat buvo šimtukai, maniau, tikrų egzaminų metu bus sunkiau“, – teigė mergina, gyvenanti Juragių kaime Kauno rajone.

Šimtukais įvertintos Eglės chemijos, matematikos, lietuvių kalbos, anglų kalbos, informatikos bei biologijos žinios. Rodos, visi dalykai – skirtingi, tad į kurią pusę – tiksliukų ar humanitarų, krypsta pačios merginos širdis?

„Žadu Vilniaus universitete studijuoti molekulinę biotechnologiją. Svarstau pasibaigti net ir doktorantūros studijas. Save ateityje matau atliekančią įvairius gyvybės mokslų tyrimus“, – ateities planus atskleidė Eglė.

Sakoma, kad didieji Lietuvos protai nuteka į užsienį, paklausta, kodėl nusprendė likti Lietuvoje, mergina prisipažino svarsčiusi apie emigraciją, tačiau nesiryžo laikyti tarptautinio anglų kalbos egzamino. Be to, Lietuvoje likti ragino ir tėvai, dirbantys informatikos bei inžinerijos srityje.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Eglė Gečaitė
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Eglė Gečaitė

Traukia informatika

Antrasis 6 šimtukų savininkas Kaune – A.Zubkovas, taip pat gyvena ne pačiame Kaune, į mokyklą jis kasdien važinėdavosi iš Išorų miestelio, esančio tarp Jonavos ir Kauno. Jis taip pat nesitikėjo gauti 6 šimtukų.

„Malonu, bet kai daug dėmesio, sunku kartais nuo jo“, – šyptelėjo moksleivis.

Paklaustas, tokie pasiekimai – įgimtas talentas ar labiau sunkus 12 metų įdirbis, Arsenijus patikino, kad truputėlis ir to, ir ano.

„Gal kažkiek ir sekėsi, bet nesakyčiau, kad visai nesimokiau“, – patikino vaikinas.

Šimtukais įvertintos jo matematikos, lietuvių kalbos, anglų kalbos, informatikos, chemijos ir fizikos žinios – visi egzaminai, kuriuos Arsenijus laikė. Mažiausiai tikėjosi tokio fizikos egzamino rezultato, nes, kaip prisipažino, mažiausiai šio dalyko mokėsi.

Arsenijus žada studijuoti informatiką, tik dar nežino, Lietuvoje ar užsienyje. Jei rinksis užsienį, vyks į Edinburgo universitetą Škotijoje.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Arsenijus Zubkovas ir Visvaldas Matijošaitis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Arsenijus Zubkovas ir Visvaldas Matijošaitis

„Daug kas man prie širdies, tad labai sunku pasirinkti tolimesnį kelią. Dėl to tiek daug egzaminų laikiau. Informatika vis dar perspektyvi profesija, tad rinksiuosi, manau, ją. Šiaip planuoju Lietuvoje gyventi, galimai – Kaune“, – prisipažino vaikinas, kurio mama – pradinių klasių mokytoja, o tėtis – miškininkas.

Arsenijus prisipažino, kad pedagogė mama įskiepijo jam rimtą požiūrį į mokslą. Jis turi jaunesnį brolį, kuris, Arsenijaus teigimu, dar gabesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius