Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 19

KDR su džihadistais kovos dislokuojamos JAV specialiosios pajėgos

JAV specialiųjų operacijų pajėgos atvyko į Kongo Demokratinės Respublikos rytus, siekdamos padėti kovoti su baimę siejančiais džihadistais, radusius „prieglobstį“ regiono draustiniuose, trečiadienį pranešė šaltiniai amerikiečių ir kongiečių struktūrose.
Keliai Kongo DR
Kongo DR / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento Felixo Tshisekedi kanceliarija sekmadienį paskelbė, kad valstybės vadovas leido dislokuoti šias pajėgas, padėsiančias KDR kariuomenei kovoti su grupuote „Sąjunginės demokratinės pajėgos“ (ADF).

Kontingento dydis nebuvo atskleistas, tačiau apie 10 karių matyti oficialiose nuotraukose, padarytose per sekmadienį įvykusį F. Tshisekedi susitikimą su JAV ambasadoriaus Kinšasoje Mike'o Hammerio vadovaujama delegacija.

KDR ir JAV šaltiniai naujienų agentūros AFP regioniniam korespondentui patvirtino, kad dalis karių jau yra bazėje Virungos nacionaliniame parke, žinomame dėl savo nykstančių kalnų gorilų populiacijos.

Prezidentūra savaitgalį pranešė, kad kontingentas taip pat rems eigulius Garambos draustinyje, kaip ir Virungos parke, „tapusiame teroristų pajėgų prieglobsčiu“.

Misija truks „kelias savaites“ ir bus nukreipta prieš ADF. Pareiškime ši grupuotė vadinama džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atšaka.

Pažymima, kad dislokuojamos JAV pajėgos priklausys su IS kovojančiai „pasaulinei koalicijai“.

Tuo metu kongiečių kariuomenė trečiadienį pranešė po savaitę trukusių kautynių atkovojusi „paskutinius“ sukilėlių aljanso bastionus Aukštosios plynaukštės regione šalies rytuose.

Operacija buvo pradėta praeitą ketvirtadienį, reaguojant į išpuolį, surengtą grupuočių „Makanika Twigwaneho Ngumino“ ir aljanso FNL kovotojų, mėginusių užimti vieną iš kariuomenės pozicijų, nurodė ginkluotosios pajėgos.

Aukštosios plynaukštės regione vyksta konfliktas tarp ginkluotų grupuočių, formuojamų skirtingų etninių grupių, tokių kaip tolimos ruandiečių kilmės KDR tutsiai, banjamulengiai ir kitos bendruomenės.

Grupuočių „Twigwaneho“ („Savigyna“) ir „Ngumino“ (kinjamulengų k. „Pasiliekame čia“) koaliciją sudaro banjamulengių bendruomenės nariai.

Prie šių sukarintų pajėgų prisijungė ir pulkininkas Michelis Rukundo Makanika, 2020 metų pradžioje dezertyravęs iš nacionalinės armijos kartu su grupe kariškių.

ADF 1996 metais užgimė kaip sukilėlių judėjimas kaimyninėje Ugandoje, bet kone tris pastaruosius dešimtmečius aktyviai veikia ir KDR, kur šie kovotojai kaltinami tūkstančių taikių gyventojų nužudymu.

Nuo 2019 metų balandžio IS prisiėmė atsakomybę už kai kuriuos ADF išpuolius, o šių metų kovą Vašingtonas įtraukė šią grupuotę į „teroristinių organizacijų“, siejamų su IS, sąrašą.

Praėjusią savaitę JAV ambasados KDR išplatintame pareiškime nurodoma, kad specialiųjų operacijų komanda taip pat padės Virungos ir Garumbos parkų prižiūrėtojams „kovoti su nelegalia prekyba laukinių rūšių [gyvūnais] ir kita neteisėta veikla“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius