Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 08

Keblumai balsuojant: yra užsienio lietuvių, nesulaukusių biuletenių

Išankstinis balsavimas rinkimuose ir referendumuose jau prasidėjo. Tailande gyvenanti Simona teigia atlikusi visas procedūras, bet nesulaukusi rinkimų biuletenio. Be biuletenių esą liko ir daugiau jos pažįstamų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė apgailestauja, kad taip nutiko, tačiau tikina, kad Simona bei kiti piliečiai dar turi galimybių pabalsuoti.
Lietuvoje prasidėjo išankstiniai rinkimai
Išankstiniai rinkimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prieš pusantro mėnesio (o gal daugiau) užsiregistravome rinkimams užsienyje. Sulaukėme patvirtinimo ir ramiai sau gyvenome. Vakar supratau, kad rinkimai JAU ir balsavimo biuletenis mūsų taip ir nepasiekė“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo Lietuvos pilietė Simona.

Ji teigia susisiekusi su Užsienio reikalų ministerija (URM), ši esą susisiekė su Lietuvos ambasada Japonijoje ir informavo, kad balsavimo biuletenis neregistruotu paštu rinkėjai buvo išsiųstas balandžio 19-ąją.

Neregistruotas laiškas – vėjas laukuose

„Čia rimtai? Visų pirma, esu tikra, kad praeitais rinkimais balsavimo biuletenį gavom registruotu ir, veikiausiai, ne per paštą, o per kurjerius“, – toliau dėsto Simona.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Išankstiniai rinkimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Išankstiniai rinkimai

„Visų antra – čia mama Azija. Pietryčių Azija, žmonės, nėra Japonija. Čia truputį viskas kitaip. Neregistruotas laiškas – gaudyk vėją laukuose...“ – tikina ji.

Simonos žiniomis, rinkimų biuletenio negavo vienas pažįstamas Malaizijoje, o Australijoje gyvenanti draugė jo sulaukė tik vakar – antradienį.

Trečiadienį į 15min kreipėsi skaitytojas Marius, nurodęs, kad gyvena Italijoje ir taip pat iki šiol negavo balsavimo biuletenių.

15min pasiteiravo VRK, kodėl Simona bei kiti galėjo negauti balsavimo biuletenio.

„Nei Užsienio reikalų ministerija, nei Vyriausioji rinkimų komisija, nei ambasados nieko negalime padaryti. Viskas priklauso nuo vietos pašto ypatumų, – situaciją komentavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė. – Biuleteniai siunčiami iš karto po registracijos, tačiau galimas variantas, kad biuleteniai nepasiekė Lietuvos Respublikos piliečių. Tikimės, kad artimiausiu metu visgi pasieks, rinkėjai juos išsiųsti spės ir biuleteniai nukeliaus į artimiausią ambasadą.“

Galimybė pabalsuoti dar yra

Pagal įstatymus, kaip pažymėjo VRK pirmininkė, galutiniai prezidento rinkimų rezultatai skelbiami ne vėliau kaip per 7 dienas, referendumo rezultatai – ne vėliau kaip per 4 dienas po balsavimo dienos.

Tad, anot L.Matjošaitytės, jeigu Lietuvos ambasadas užsienyje biuleteniai pasieks vėliau nei sekmadienį, piliečių balsai vis tiek bus priskaičiuojami.

„Tikimės, kad jau savaitės viduryje turėsime iš visų ambasadų informaciją apie visus juos pasiekusius rinkimų biuletenius“, – nurodė ji.

Teiraujantis, ar yra kokia tvarka biuletenius užsienyje gyvenantiems siųsti registruotu ar neregistruotu paštu, L.Matjošaitytė tikino, kad paprastai renkamasis neregistruotas.

„Jeigu mes siųstume registruotu paštu, be jokios abejonės, viskas gerokai pabrangtų, neturime tokių finansinių galimybių, – dėstė ji, – yra valstybių, ar Azijoje, ar Pietų Amerikoje, kuriose vietos paštai prastai veikia, nepriklausomai nuo to, iš kurios ambasados siunčiame biuletenius, ir rinkėjai susiduria su tam tikromis problemomis. Belieka apgailestauti, tačiau šiuo metu neturime kitų galimybių, kaip jiems padėti.“

Rinkimų dieną – balsavimas ambasadose

L.Matjošaitytė taip pat priminė, kad rinkimų dieną užsienyje esantys Lietuvos piliečiai, turėdami asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, gali atvykti į bet kurią Lietuvos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą ir balsuoti ten.

„Jei taip atsitiktų, kad asmuo grįžo į Lietuvą, nespėjo balsuoti užsienyje, nors registravosi, jis su asmens dokumentu gali atvykti į bet kurią rinkimų apylinkę. Patvirtinus, kad jis nebalsavo užsienyje, asmuo turės teisę balsuoti“, – dėstė VRK pirmininkė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Su keblumais balsuojant susidūrusiai Simonai artimiausia būtų Lietuvos ambasada Japonijoje.

Prezidento rinkimai ir dveji referendumai Lietuvoje vyks sekmadienį. Rinkimuose varžosi devyni kandidatai. Visą informaciją apie juos galite sekti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius