-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 21 /22:17

Kėdainiečiai vandenį su padidėjusiu gyvsidabriu galėjo vartoti mėnesį, baiminasi dėl pasekmių sveikatai

Nuo pirmadienio vakaro kėdainiečiams savivaldybė rekomendavo nenaudoti geriamo vandens maisto ruošimui dėl stipriai pakilusių gyvsidabrio normų. Dabar aiškėja, kad žmonės užterštą vandenį galėjo vartoti daugiau nei mėnesį. Rajono meras Valentinas Tamulis sako, dėl kilusios padėties „Kėdainių vandenų“ vadovas turėtų būti pašalintas. Jis taip pat tikina, kad naujausi rezultatai vandens taršos nerodo, bet jo gerti dar nerekomenduojama. Antradienį Kėdainių miesto ir rajono gyventojams buvo dalijamas vanduo buteliuose.

Apie užterštą vandenį rajono savivaldybei „Kėdainių vandenys“ pranešė penktadienio pavakarę, o informacija gyventojams buvo paviešinta tik pirmadienį. Dėl tokios pavėluotos reakcijos Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis 15min teigė apgailestaujantis, tačiau, panašu, kad atsakomybę turės prisiimti vandens tiekimą vykdančios įstaigos vadovas Rimgaudas Praninskas.

„Iš tikrųjų, jeigu viską žiūrint, kaip turėjo būti, pagal galiojančią higienos normą, „Kėdainių vandenų“ direktorius balandžio 17 dieną, žinodamas apie padidėjusią taršą, turėjo informuoti administracijos direktorių. (...) Kas dar keisčiau, šeštadienį jis skambino administracijos direktoriui, tačiau pokalbio metu jis neužsiminė, kad yra tokia padidėjusi tarša. Ne tik kad laiku nebuvo informuota savivaldybė, bet dar buvo ir klaidingai informuota“, – 15min kalbėjo V.Tamulis.

Žiūrėkite visą interviu su V.Tamuliu:

Jis taip pat pažymėjo, kad R.Praninskas rašte savivaldybei padarė dar vieną klaidą – nurodė neteisingus laboratorijos rezultatus. Esą savivaldybės direktoriui teigė, kad tarša gyvsidabriu neviršija leistinos 1 mikrogramo normos ir siekia 0,71 mikrogramo. Kai Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, anot savivaldybės, vandens mėginyje iš tiesų rasta 1,71 mikrogramo gyvsidabrio.

Negana to, aiškėja, kad taršų vandenį miestiečiai galėjo gerti visą mėnesį.

„Jeigu imsime, kad nuo kovo 10 dienos vanduo buvo išvežtas tyrimui“, – sakė meras, pridėjęs, kad ėminio rezultatai buvo gauti balandžio 15 dieną.

Dėl susidariusios padėties, Kėdainių rajono mero V.Tamulio teigimu, R.Praninskas įstaigai vadovauti nebeturėtų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valentinas Tamulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valentinas Tamulis

„Niekas nuo jo atsakomybės nenuėmė, kad jis laiku neinformavo. (...) Galėčiau pasakyti, kad tolesniame etape jo kaip šitos įmonės direktoriaus nematau“, – sakė jis.

Pats įstaigos vadovas R.Praninskas teigia pripažįstantis savo klaidas. Pasak jo, esminiai nesklandumai buvo du. Pirmasis, kad dirbdamas iš namų dėl karantino jis penktadienį perėmė administratorės darbo funkcijas ir pats nusprendė nusiųsti laišką į savivaldybę. Visgi dėl esą techninių kliūčių toks veiksmas nebuvo sėkmingas – laiškas apie padidėjusias gyvsidabrio normas administracijos direktoriaus nepasiekė.

Antroji klaida dėl neatidžiai suvestų skaičių – vietoje 1,71 laiške pažymėta 0,71 mikrogramo gyvsidabrio.

„Ėmiausi administratorės darbo, laiškų siuntimo ir vienas mano laiškas penktadienį neišsisiuntė. Aš jį pakartojau šeštadienį. Tai gavosi tokia mano klaida. Kodėl neskambinau? (...) Manau, kad rimtus dalykus reikia rašyti laiškais“, – sakė jis.

Pats R.Praninskas tikina jaučiantis, kad šis incidentas jam gali kainuoti kėdę.

„Manau, kad gali kainuoti. Iš gaunamos vidinės informacijos (daro tokias prielaidas – red.)“, – sakė R.Praninskas.

Žiūrėkite visą interviu su „Kėdainių vandenų“ vadovu R.Praninsku:

Vanduo esą jau geras, bet dar negertinas

Kėdainių rajono mero tikinimu, naujausi duomenys rodo, kad vandenyje gyvsidabrio normos jau nebėra viršijamos.

„Visuose 7 gręžiniuose ir vandenvietėje rodo tik pusę leistinos normos. (...) Jeigu atsižvelgiant į tyrimų atsakymus, būtų galima sakyti, kad tikrai galima (gerti vandenį, – red.), tačiau pas mus yra tokie įstatymai, ką pasakė ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), kad dar negalime tokios žinios paskleisti, nes jie nori sulaukti savų išvežtų mėginių atsakymų“, – kalbėjo meras.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Geriamas vanduo
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Geriamas vanduo

Kol VMVT laukia tyrimo rezultatų, kėdainiečiai bando apsirūpinti geriamuoju vandeniu. Anot V.Tamulio, vanduo iš parduotuvių yra „iššluotas“. Sprendžiant keblią padėtį, antradienio popietę, nuo 16 valandos, gyventojams buvo dalijamas vanduo. Tiesa, būtų galima suabejoti paramos adekvatumu, mat žmogui nuspręsta skirti tik vieną 5 litrų butelį.

Kai kurie žmonės, susirinkę prie vietinių parduotuvių, pagalbos teigė laukiantys net valandą, o dalis jų „Kėdainių vandenų“ akcijos taip ir nesulaukė – vandens nusipirko patys. Vienas kėdainietis atsargų užsipirko ne tik sau, tačiau ir eilėje laukiantiems senjorams.

Išėjęs iš parduotuvės pilnu vežimėliu vandens jis, susijaudinęs dėl užplūdusio adrenalino, drebančiomis rankomis, pradėjo butelius dalyti visiems stovintiems eilėje.

„Pasižiūriu, valandą laukia! Tai patyliu, kas čia vyksta. Valandą laukia pensininkai“, – kalbėjo geradarys.

Kaip atrodė vandens dalijimas, žiūrėkite šiame videoreportaže (epizodą, kuriame kėdainiškis dovanoja vandenį, žiūrėkite nuo 10:35):

VIDEO: Kėdainiuose eilės ir ilgas geriamojo vandens laukimas: žmonės perpykę ant valdžios dėl taršaus vandens

Skundžiasi sveikata – ar nuo gyvsidabrio?

Su 15min kalbėję kėdainiečiai netramdė pykčio dėl susidariusios padėties. Esą savivaldybė ne tik nepranešė laiku apie taršą, tačiau ir nesugeba tinkamai suorganizuoti vandens tiekimo gyventojams.

„Užsienyje seniai vanduo būtų pristatytas į namus ir nereikėtų žmonėms laukti eilėse. Tegu negalvoja valdžia, kad mes durniukai esam. Vanduo brangsta, tegu nelaiko mūsų durniukais“, – sakė viena kėdainietė.

Pasak Kėdainių gyventojų, vartojant taršų vandenį pablogėjo sveikata. Esą skaudėjo galvą, nuolat troškino. Tiesa, kartu jie suabejojo – o gal taip yra visgi dėl senyvo amžiaus?

„Tikrai nerimauju dėl savo sveikatos. Ir tos koronos bijojau. Tikrai stogas gali nuvažiuoti“, – pasakojo kita moteris.

L.Tubio/15min nuotr./Kėdainiškiai eilėje laukia vandens
L.Tubio/15min nuotr./Kėdainiškiai eilėje laukia vandens

Pasak V.Tamulio, kiek šiam pasakojo visuomenės sveikatos specialistai, net ir mėnesį geriamas vanduo su padidėjusiu gyvsidabriu žymesnės reikšmės sveikatai sukelti neturėtų.

Kas galėjo lemti padidėjusią taršą, kol kas neaišku. To pasakyti negali ir „Kėdainių vandenų“ vadovas R.Praninskas. Dėl viršytų gyvsidabrio normų Kėdainių rajono savivaldybė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius