Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 21

Kėdainių medikams šokas – pandemijos akivaizdoje jie paskandinti remonto dulkėse ir triukšme

Bet kurią akimirką į atvirą kovą su koronaviruso pandemija pasiruošę stoti Kėdainių medikai – šokiruoti. Visi jų planai, kaip izoliuoti užkrėstus pacientus, šią savaitę nuėjo šuniui į uodegą – nedarbingumą turinti Kėdainių pirminio sveikatos priežiūros centro direktorė Audronė Rimkevičienė šios savaitės pradžioje staiga atlėkusi į polikliniką, pradėjo medikų kraustynes iš kabineto į kabinetą ir čia jau kurį laiką plušantis statybininkų desantas vėl visus paskandino remonto dulkėse ir triukšme.
Remontas Kėdainių ligoninėje
Remontas Kėdainių ligoninėje / rinkosaikste.lt nuotr.

Medikai nesitikėjo, kad jau kiek anksčiau prasidėjęs remontas, gali būti tęsiamas ir paskelbus karantiną. Maža to, A.Rimkevičienės nurodymu šią savaitę pulta remontuoti ir koridorių, kuriame numatyta izoliuoti rizikos grupės pacientus. Kas būtų, jei šią savaitę Kėdainiuose būtų prisireikę saugiai priimti apsikrėtusį COVID-19 pacientą, vienas Dievas težino.

Sunkiai suvokiama situacija

Medikai neteko žado pamatę, kad Kėdainių PSPC statybininkai ėmė darbuotis pilnu pajėgumu būtent tada, kai primygtinai rekomenduojama vengti bet kokių išėjimų į viešas vietas.

Kaip jau minėta, šoką jie patyrė ne tik dėl to, kad itin triukšmingai su perforatoriais dirbę statybininkai jiems trukdė atlikti itin svarbius darbus ir konsultuoti pacientus telefonu.

Paaiškėjo, kad šią savaitę remontas pilnu pajėgumu pradėtas ir būtent toje PSPC atkarpoje, kurioje turėtų būti izoliuoti rizikos grupės pacientai, esant įtarimui dėl susirgimo koronavirusu.

Medikai tame koridoriuje turėtų apsirengti apsaugine apranga ir pasiruošti priimti infekuotą pacientą. Kaip tą saugiai padaryti, kai ore tvyro dulkių debesys ir aplink zuja darbininkai?

Lietuvos gydytojų sąjungos Kėdainių filialo pirmininkė, ligoninės gydytoja reabilitologė Raimonda Augienė neslėpė – situacija nesuvokiama, nesuprantama ir tikrai nepateisinama.

Visi prieš, bet tai direktorei nė motais

„Šie statybos darbai nesuderinami nei su karantinu, nei su medikų darbu. Darbai vyksta koridoriuje, kuriame numatyta izoliuoti rizikos grupės pacientus.

rinkosaikste.lt nuotr./Remontas Kėdainių ligoninėje
rinkosaikste.lt nuotr./Remontas Kėdainių ligoninėje

Per šį koridorių turi įeiti gydytojas, apsivilkti specialią aprangą. Koridoriuje pilna dulkių. Kai ima dirbti statybininkai su savo technika – triukšmas iki Vaikų poliklinikos ateina.

Šiuo metu Kėdainių PSPC direktorės pareigas laikinai einanti Laima Juodeikienė atvirai pasakė, kad remontas nedelsiant turi būti nutrauktas. Ji matė ir pripažino, kad medikų darbas trikdomas. Kodėl statybininkai vykdo remonto darbus nesuderinę jų su administracija – mes nesuprantame.

L. Juodeikienė dabar, karantino metu eidama direktorės pareigas, ir taip turi gyvą galą reikalų, o dar čia reikia rūpintis statybomis, kurios tikrai tokiu metu neturėtų vykti.

Drastiška, nesuvokiama, nesuprantama, nepateisinama situacija“, – kalbėjo R.Augienė.

Kilo suirutė

Statybos darbais skųstasi buvo jau antradienį. Apie šią neeilinę situaciją informaciją gavo ir rajono meras Valentinas Tamulis, kuris žadėjo apsilankyti PSPC ir pats įsitikinti, kad vykdomi darbai trukdo medikams.

„Kai remontai prasidėjo, gavome skundus dar antradienį. Kalbėjome apie tai ir su PSPC direktore, ir su pavaduotoja.

Medikai skundžiasi, kad triukšmas trukdo dirbti.

Projektas nėra savivaldybės, tai mes nežinome nieko apie terminus ir sąlygas“, – sakė V.Tamulis.

Tačiau šis klausimas taip ir liko neišspręstas. Ir nors, rodos, statybos darbų apimtis jau buvo sutarta mažinti, trečiadienio rytą darbai vėl pajudėjo pilnu pajėgumu.

Remonto nesustabdė

„Statybininkai vaikšto be jokių apsaugų. Tokiu metu, kai gydymo įstaigoje ribojimas pašalinių žmonių judėjimas, kažkokie statybininkai juda ligoninės patalpose ir dar daro remontą.

Statybininkai vaikšto be jokių apsaugų.

Visi medicinos personalo darbai buvo sudėlioti, sureguliuoti, buvo susiderinta su Skubiosios pagalbos skyriumi – suderintas dviejų postų darbas. Buvo kalbėta, kad remontas bus sustabdytas. Medikai darbą susikoordinavo, ir staiga vėl, be jokio perspėjimo, remontas tęsiamas, medikai skubiai palieka kabinetus, chirurgus reikia į kitas patlapas pervesti.

rinkosaikste.lt nuotr./Raimonda Augienė
rinkosaikste.lt nuotr./Raimonda Augienė

Suirutė vyksta vien dėl to, kad būtų atlikti kažkokie ne pirmojo būtinumo remonto darbai, kurie nėra susiję su karantino suvaldymu“, – kalbėjo R.Augienė.

Sirgo, bet nurodymą davė?

Paaiškėjo, kad nurodymus tęsti darbus ir medikams palikti darbo vietas išsakė PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė, nepaisant to, kad tuo metu ji turėjo nedarbingumo pažymėjimą.

„Direktorė šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą, bet aš pati mačiau ją šiandieną ryte. Su direktore prasilenkėme antrojo aukšto koridoriuje.

Vienai gydytojai, darbo metu, kai ji nuotoliniu būdu turėjo pacientus konsultuoti, buvo liepta persikraustyti į kitą vietą.

Tokį nurodymą tiesiogiai medikei davė šiuo metu nedarbingumo pažymėjimą turinti, tačiau PSPC patalpose buvusi A. Rimkevičienė“, – tvirtino R.Augienė.

Darbai netrukdo?

Tuo tarpu pati A.Rimkevičienė „Rinkos aikštei“ patvirtino turinti nedarbingumo pažymėjimą, tačiau pripažino minėtą dieną sprendusi statybų metu iškilusias problemas. Direktorės teigimu, statybos darbai sukoordinuoti buvo taip, kad netrukdytų medikams, o remontuojamas koridorius, anot jos, nėra naudojamas.

„Statybos darbai organizuojami taip, kad netrukdytų. Gal buvo kažkokių neskalndumų, mes juos šiandieną (trečiadienį – red.past.) aiškinomės, aptarėme.

Tai yra europinio projekto dalis, finansuojami ES lėšomis, darbų uždelsimas situaciją gali tikrai pabloginti.

rinkosaikste.lt nuotr./Laima Juodeikienė
rinkosaikste.lt nuotr./Laima Juodeikienė

Tačiau yra dar kitas dalykas – šiuo metu pacientų poliklinikoje yra nedaug, iš esmės gydytojai dirba nuotoliniu būdu. Pacientai konsultuojami telefonu, receptai rašomi elektroniniu būdu.

Tame aukšte, kur dabar dirba statybininkai, iki darbo dienos pabaigos bus iškelti visi darbuotojai ir ten dirbs tik statybininkai.

Koridorius, kuriame dirba, turi duris iš vienos, ir iš kitos pusės. Jis užsidaro iš abiejų pusių. Ten jokio veiksmo net negalėtų būti“, – tikino įstaigos vadovė.

Darbus sustabdė

Tačiau statybos darbai karantino metu nepasirodė normali praktika nei politikams, nei kitiems medikams.

rinkosaikste.lt nuotr./Remontas Kėdainių ligoninėje
rinkosaikste.lt nuotr./Remontas Kėdainių ligoninėje

Apie situaciją išgirdęs iš medikų ir pagalbos paprašytas Seimo narys Darius Kaminskas, trečiadienį nuskubėjo į Kėdainių PSPC trumpai tarstelėjęs negalintis patikėti, kad tokie dalykai vyksta karantino metu, ir juos įvardijęs kaip „pasityčiojimą iš visų priemonių, kurių imamasi“.

Tuo tarpu laikinai direktorės pareigas einanti L.Juodeikienė turėjo skubiai spręsti šią nemalonią situaciją, o pasitarime dalyvavo ne tik dalis PSPC personalo, bet ir ligoninės vadovas Stasys Skauminas, vicemeras Paulius Aukštikalnis, ligoninės priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Rimantė Hofmanienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyriaus vadovė Sandra Buinovskienė ir statybos darbus atliekančios įmonės vadovas.

Galiausiai nuspręsta greituoju būdu užbaigti pradėtus darbus, ir statybas nukelti vėlesniam, saugesniam laikui.

„Darbai yra sustabdyti. Darbuotojai pabaigs pačius būtiniausius darbus, kuriuos jau pradėjo, per rytojų (ketvirtadienį – red.past.). Bendro susirinkimo metu buvo priimtas toks sprendimas, kaip įmanoma greičiau darbus baigti.

Kai bus leidžiama, kai bus normali situacija, remonto darbai bus pratęsti“, – kalbėjo L. Juodeikienė.

Darius Kaminskas: „Žmonės buvo pakišti“

„Tokia situacija yra netoleruotina.

Ir pirmadienį, ir antradienį komisja rinkosi, buvo numatomas algoritmas, kaip dirbs medikai, kur bus nukreipiami pacientų srautai, kur bus izoliacinis kabinetas. Ir tada ateina PSPC direktorė, kuri turi nedarbingumą, ir liepia tęsti darbininkams remontą, kuris prasidėjo kabinetuose ir persikėlė į koridorių.

Jame traumatologijos ir chirurgijos kabinetas, kuriame šiandieną turėjo būti 20 perrišimų. Kabinetas iškeliamas, medikams nurodyta persikelti iš pirmo aukšto į antrą aukštą, būntent tada, kai pats darbo įkarštis.

Tai sugriovė visą kruopščiai dėliotą sveikatos įstaigų darbo karantino metu planą.

Kai buvę kolegos paskambinę man pasakė, kas vyksta, net pamaniau, kad jie juokauja. Negalėjau patikėti.

Vaizdas pritrenkiantis. Įeini pro Vaikų polikliniką, ten pilna dulkių, apie paviršių dezinfekciją kalba net neina. Statybinkai dirba, nešioja skiedinius, dirba su perforatoriais. Gydytojai, konsultuojantys pacientus telefonu, vos pajėgė susišnekėti, koks garsas buvo.

Tikrai statybininkų niekas nekaltina. Jiems nurodė dirbti, jie ir dirbo, jų darbas toks. Nebūtų liepta, jų čia nebūtų buvę.

Direktorės pavaduotoja L.Juodeikienė, atvirai pasakius, manau, buvo pakišta. Ji buvo griežtai prieš remontus, dar pirmadienį ji aiškiai pasakė, kad remontai turi būti nutraukti. Bet PSPC direktorė A.Rimkevičienė, būdama nedarbingume, atvyko ir liepė tęsti darbus.

Ir profsąjungos atstovai, ir poliklinikos vedėja tikrai sakė, kad visi medikai buvo prieš remonto darbus tokiu metu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovė Sandra Buinovskienė susitikimo metu nurodė tuoj pat stabdyti darbus, pabaigiant tik pradėtus būtinuosius darbus, kurių dabar jau palikti nebegalima.

Kėdainiai tikrai dvi savaites uoliai ruošėsi, pasiruošimas buvo tikrai geras, medikų kolektyvas labai vieningai ir sklandžiai dirbo, ir toks vieno žmogaus neatsakingas, ciniškas poelgis, viską sugriovė.

A. Rinkevičienė pakišo ne tik savo pavaduotoją, bet ir savivaldybės vadovus ir tuos pačius statybininkus. Sunku čia ir pakomentuoti tokį elgesį“.

Darbus baigs tik šeštadienį

Nors trečiadienį po rajono vadovų, Seimo nario D. Kaminsko ir medikų susitikimo buvo nuspręsta, kad ketvirtadienį turi būti pabaigti tik tie statybininkų darbai, kuriuos pradėjus tiesiog negalima nepabaigti, ketvirtadienio rytą po vizito į PSPC Kėdainių meras V. Tamulis jau kalbėjo kitaip ir „Rinkos aikštei“ aiškino, kad darbai vis tik bus baigti tik šeštadienį.

„Šiandieną buvau susitikęs su PSPC direktorės pavaduotoja Laima Juodeikiene ir remonto darbus atliekančios įmonės vadovu.

Visi darbai PSPC prasidėjo dar kovo 6-ąją dieną, prasidėjo vaikų poliklinikoje. Pirmadienį kilo problemos, nes statybininkai nebuvo užgarantavę, kad dulkės nepapultų niekur. Kadangi visur buvo dulkės, aišku, kilo triukšmas.

Nuo kovo 12-os dienos PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė turi nedarbingumą.

L. Juodeikienė sakė, kad su statybininkais buvo sutarta, kad antradienį, kovo 17 dieną turi būti darbai baigti ir negali jie tęstis.

Pasak pavaduotojos, buvo kalbėta su direktore, kad darbai turi būti baigti, bet direktorė kontaktavo su rangovu, kuriam pasakė kad darbai turi tęstis, ir darbai buvo tęsiami.

Dabar rangovas aiškina, kad darbams, kuriuos privaloma baigti, reikia laiko. Ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį po pietų jie dar dirbs. Toliau jokie darbai nevyks kol nesibaigs karantinas.

Direktorės pavaduotoja patikino, kad su statybininkais buvo sutarta, kad jie koridoriaus nepradės remontuoti, ir apie tai informavo direktorę. Rangovas taip pat patikino, kad su juo kalbėjo direktorė A. Rimkevičienė ir liepė darbus tęsti.

Su PSPC direktore, kai ji grįš iš nedarbingumo, su ja bus kalbama, aišku. Bet šiai dienai rangovas pripažįsta, kad negerai padarė, kad neužtikrino, kad dulkės nesklistų. Na viskas galėjo būti kitaip sudėliota, faktas. Ir dulkės ir triukšmas. Darbus buvo galima organizuoti kitaip.

Vis dėlto, kai baigsis karantinas, darbai turės būti atnaujinti. Grįšime prie to paties klausimo, kad turės vykti remonto darbai, ir gydytojai turės dirbti, ir pacientai laikysis. Turėsime situaciją, kai reikės spręsti, kaip sudėlioti darbus, ir užtikrinti sklandų medikų darbą ir remonto darbų vykdymą. Bet, aišku, karantino metu situacija kitokia, ir nuo pirmadienio jokie darbai ten nevyks“, – aiškino V. Tamulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius