Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 31

Kėdainių rajone dygsta pirmieji grybai: kur jų ieškoti?

Visiems mėgstantiems pasivaikščioti po mišką ir prisirinkti grybų – puiki žinia. Dygsta pirmieji grybai. Po lietingų ir šiltų naktų jau galima rasti kelmučių, lepšiukų, raudonikių. Tai „Rinkos aikštei“ atskleidė patyrę grybautojai, kurie grybauja skirtingose rajono vietose bei turi net savo grybų rinkimo strategiją! Tiesa, reikia pripažinti, kol vieni puikuojasi pirmaisiais laimikiais, kituose rajono miškuose grybautojai neranda nieko. Taigi, kur tos gerosios vietos?
Ruslanas Linevas ir Aurelijus Bukauskas
Ruslanas Linevas ir Aurelijus Bukauskas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Kėdainiai Grybai

Gražūs ir tvirti

Pirmieji savo nuostabiu laimikiu su draugais pasidalijo kėdainiečiai Aurelijus ir Aurelija Bukauskai. Kėdainių rajone jie rado pirmųjų šiųmečių grybų.

„Mes grybaujam Slikių miške. Per pusvalandį pririnkom pusę krepšelio grybų. Raudonviršiai tik pradėję dygti, keli lepšiai ir žydukai. Kiti žmonės juos vadina meškutėm, storalūpiais. Grybai sveiki, gražūs, tvirti. Už kelių dienų galima drąsiai eiti į mišką, jų ten bus tik daugiau“, – kalbėjo A.Bukauskienė ir įamžino savo vyrą Aurelijų, laikantį pirmąjį šiųmetį didelį ir storą raudonikį.

Sekasi ne visiems

Tiesa, taip gerai, kaip Aurelijai ir Aurelijui, sekasi ne visiems. Štai puikiai daugelį Kėdainių rajono miškų pažįstantis kėdainietis Ruslanas Linevas sako, kad grybų dar nėra.

„Aplaksčiau visur. Ir nieko gero. Tik viename miške pasitaikė neblogas laimikis, radau vakarienei žydukų. O geresnių grybų rasti nepavyko. Nežinau, kur čia žmonės jų randa, man kol kas nesiseka. Pirmuosius žydukus radau Šėtos miške“, – kalbėjo R.Linevas.

Tiesa, į krepšį Ruslanas rinko ne tik grybus. Koks gi jis būtų aplinkosaugos reindžeris, jei nesurinktų rastų išmestų butelių? Šį kartą rado juos tris ir išvežė išmesti į atliekų konteinerį.

Rūkas dvi dienas

„Nors grybai auga, kai būna jaunatis, tačiau šį kartą jie pradėjo augti per pačią pilnatį. Na, paaiškinimas yra paprastas: buvo daug drėgmės, šiltos naktys, susidarė rūkas. Jau kai susidaro rūkas, tada grybai labai auga. Jie po truputį iš po miško paklotės kiša savo kepurėles“, – pasakojo šalia miesto esančiame Daukšių miške grybaujanti Genovaitė Vaicekauskienė.

Tiesa, senjorė pirmuoju šių metų bandymų rado vos šešis nedidukus raudonviršius ir du lepšiukus.

Kiekvienam savas

„Galiu pasakyti, kad dabar grybai tik pradėjo dygti ir jų yra retame miške. Grybai daugiausia auga miško pakraščiuose, netgi krūmynuose. Dar noriu pabrėžti, kad visų grybų vienas žmogus niekada niekaip nesurinks. Nuo seno žmonės sako, kad kiekvienam yra skirtas savas grybas. Juokingiausia būna tuomet, kai prieš mane greitai pralekia koks jaunuolis ar vyriškis ir nieko neranda, po to sako, kad grybų nėra. O aš iš lėto, pasivaikščiodama, eidama tuo pačiu jo pramintu taku randu nedidukų raudonviršių. O kam man tie peraugėliai? Renku tik pačius tuos, tokius vidutiniokus“, – šypsosi taip pat Kėdainių rajono miškus puikiai pažįstantis Stasys Navikas.

Visiškas štilis

S.Navikas teigia, kad Surviliškio, Krakių, Gudžiūnų apylinkėse – visiškas štilis. Grybautojai randa vos po kelis grybus arba jų visai neranda. O štai arti Kėdainių miesto esančiuose Lipliūnų, Daukšių, Babėnų miškuose jau randamas vienas kitas grybas.

„Gudžiūnuose nėra buvę metų, kad grybai dygtų ne per jaunatį. Reikia išlaukti to laiko. Manau, šiemet bus dar tas laikas. Rudenį turėsim daug laiko grybauti, nes tada grybai augs. Turi ateiti tas laikas ir jis ateis. Tereikia kantrybės“, – pranašauja patyręs grybautojas S.Navikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius