-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21

Kėdainių rajono valdžios likimas priklauso nuo socialdemokratų sprendimo

Netrukus turi paaiškėti, ar Kėdainių rajono savivaldybės valdančioji koalicija išliks. Į posėdį susirinksiantys Lietuvos socialdemokratų partijos Kėdainių skyriaus tarybos nariai turės nuspręsti, likti liberalų suburtoje koalicijoje, ar iš jos pasitraukti. Jeigu bus priimtas sprendimas nebetęsti bendro darbo, iš posto turėtų būti atšaukta socialdemokratė vicemerė Olga Urbonienė, neišvengiamai prasidės įtakos sferų perdalijimas.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socdemai – skilimo akivaizdoje?

Vidinių nesutarimų draskoma viena įtakingiausių šalies politinių jėgų – Socialdemokratų partija išgyvena iš tiesų nelengvą laikotarpį. Daugumai partijos skyrių nusprendus, jog koalicijos sutartis su daugiausia mandatų Seime laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi būti nutraukta, šalies politinį gyvenimą sudrebino grupės įtakingų socdemų demaršas. Dalis socialdemokratų frakcijos Seime narių paskelbė nepaklūstantys respublikinės tarybos ir partijos pirmininko Gintauto Palucko sprendimui bei pasitraukę iš partijos įkūrė savo frakciją. Negana to, su užmarštin nuėjusia Lietuvos demokratine darbo partija (LDDP) siejami atskalūnai pareiškė kuriantys naują politinį darinį, Lietuvos socialdemokratinę darbo partiją.

Šis senosios naujajam pirmininkui paklusti nenorinčios socdemų gvardijos sprendimas užprogramavo tam tikrus procesus visoje Lietuvoje. Gali būti, jog kai kurie socialdemokratų partijos skyriai, kur nemaža buvusių LDDP veikėjų įtaka, pereis į naująjį darinį. Paradoksalu, kad naujojo kūrinio pavadinimo trumpinys – lygiai toks pat, kaip ir „tikrosios“ partijos – LSDP.

O kokia situacija Kėdainių rajono socialdemokratų gretose? Ką palaikys rajono bičiuliai bei koks tolimesnis jų vaidmuo rajono savivaldybės Taryboje? Juk socdemai – itin svarbūs valdančiąją koaliciją subūrusių liberalų sąjungininkai, būtent jų atstovei patikėtas vienintelio mero pavaduotojo postas.

Skyrius palaiko G.Palucką

Antrąją kadenciją socialdemokratų partijos Kėdainių rajono skyriui vadovaujanti žinoma pedagogė Tereza Sotnik „Rinkos aikštei“ sakė, jog skyriuje maišto nuotaikų nesijaučia.

„Dauguma bičiulių palaiko G.Palucko poziciją, aišku, kiekvienas turi laisvą valią rinktis, pasilikti partijoje ar jungtis prie senosios partijos grupės. Noriu pasakyti, jog mūsų partija neskyla, apie tai skyriuje dar nesame net diskutavę“, – sakė rajono socdemų lyderė T.Sotnik.

Kėdainių rajono socialdemokratai rugpjūčio mėnesį taip pat palaikė respublikinės tarybos ir naujojo partijos pirmininko G.Palucko sprendimą nutraukti koalicinę sutartį su valstiečiais ir žaliaisiais. Šiam sprendimui tuomet pritarė didžioji dauguma partijos skyrių visoje šalyje.

„Iš tiesų keistai atrodo – išeini ir partijos ir kuri tokią pačią partiją. Graudu, kad taip elgiasi mūsų žymūs politikai“, – socdemų partijos vadovybei ir jos lyderiui G.Paluckui nepaklususių parlamentarų sprendimu stebėjosi T.Sotnik.

„Visai neseniai lankiausi Kėdainių skyriuje ir su bičiuliais diskutavome apie skyriaus veiklos telkimą, stiprinimą, na ir, žinoma, būsimus rinkimus. Skyrius atviras diskusijoms, aktyvina savo veiklą, džiugu, kad prisijungia vis daugiau naujų narių. Per artimiausią pusmetį bus tęsiamos diskusijos ir tikrai Kėdainių socialdemokratai iškels kandidatą, kuris turi realius šansus varžytis būsimuose mero rinkimuose“, – sakė LSDP pirmininkas G.Paluckas.

Pasiraukus iš koalicijos iš pareigų atšauktų vicemerę

Kėdainių rajono socialdemokratų lyderė T.Sotnik minėjo, kad artimiausiu metu, jau šią savaitę, kartu su kitais skyriaus Tarybos nariais rinksis į svarbų posėdį. Vienas svarstomų klausimų bus tolimesnės galimybės rajono savivaldybės taryboje kartu dirbti su Liberalų sąjūdžio atstovais. Kitaip tariant, nuo socdemų sprendimo priklausys, ar rajono valdantieji išlaikys turimas pozicijas, ar jas praras.

Įvertinti, ar tikslinga toliau tęsti darbą savivaldos koalicijose su teisėsaugos įtarimų sulaukusiu Liberalų sąjūdžiu ir Darbo partija rugsėjo pabaigoje paragino buvęs Jonavos rajono meras, ūkio ministras, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

Laiške partijos bičiuliams jis minėjo, kad „reaguodami pademonstruotume principingumą ir politinį vertinimą“. Partijos prezidiume buvo nutarta apsisprendimo teisę suteikti partijos skyriams.

T.Sotnik teigimu, šios savaitės antroje pusėje į posėdį susirinksiantys skyriaus Tarybos nariai spręs, kokį kelią toliau pasirinkti, likti dirbti su įtarimų sulaukusio Liberalų sąjūdžio atstovais, ar pasitraukti į opoziciją.

Jeigu bus pasirinktas pasitraukimas, tikėtina, jog iš užimamo posto bus atšaukiama šios partijos atstovė, mero pavaduotoja O.Urbonienė.

Socdemų skyriaus Tarybai sprendžiant esminį klausimą – likti valdančiojoje koalicijoje ar ne, Kėdainių rajono mero pavaduotoja O.Urbonienė tikriausiai sieks išlaikyti turimas pozicijas ir pasilikti poste. Ar jai pavyks savo pusėn patraukti kitus partijos bičiulius, sunku pasakyti. Regis, jos įtaka skyriuje nėra itin didelė, metų pradžioje vykusiuose pirmininko rinkimuose O.Urbonienė pralaimėjo, o antrai kadencijai iš eilės buvo perrinkta T.Sotnik.

Vidinių nesutarimų draskoma viena įtakingiausių šalies politinių jėgų – Socialdemokratų partija išgyvena iš tiesų nelengvą laikotarpį.

Jau ruošiasi rinkimams

Praėjusią savaitę dalyvavusi Kaune vykusiame Socialdemokratų partijos skyrių pirmininkų pasitarime T.Sotnik minėjo, jog, be kitų organizacinių klausimų, nemažai dėmesio buvo skirta artėjantiems vietos savivaldos rinkimams.

„Iki kitų metų vasario 1 dienos kiekvienas skyrius turi išsikelti kandidatą į merus. O šiek tiek vėliau – suformuoti kandidatų į savivaldybių tarybas, sąrašus“, – sakė T.Sotnik.

Kas iš Kėdainių socdemų ateinančiuose savivaldos rinkimuose susigrums dėl mero posto? Atsakymo į šį klausimą T.Sotnik sakė dar neturinti, kandidatą turės balsų daugumą patvirtinti skyriaus taryba.

„Ieškosime kandidato, kuris būtų žinomas, kompetentingas, veiklus, o taip pat – lyderis“, – preliminarius reikalavimus būsimam kandidatui į merus apibrėžė T.Sotnik.

Paklausta, ar regi save labiausiai tikėtina kandidate į rajono merus, Socialdemokratų partijos Kėdainių rajono skyriaus pirmininkė T.Sotnik konkretaus atsakymo nepateikė. Anot politikės, pirmiausia reikia pasitikrinti pasitikėjimą tarp skyriaus narių bei labai rimtai pagalvoti prieš priimant vienokį ar kitokį sprendimą.

Ji užsiminė ir apie asmenines aplinkybes, ko gero, turėsiančias nemažai įtakos priimant sprendimą.

„Esu švietimo įstaigos vadovė, o savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovai tarybos nariais būti negali. Kita vertus, iki vasario 1 dienos turime nemažai laiko“, – sakė T.Sotnik.

Valdančiosios koalicijos griūtis

Rugsėjo pabaigoje Kėdainių rajono savivaldybės Taryboje nuo rinkimus laimėjusių liberalų suburtos valdančiosios koalicijos pareiškė atsiskiriantys keturi politikai. Sprendimą nutraukti santykius su valdančiaisiais priėmė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Adelė Štelmokienė ir Algimantas Kižauskas, „valstiečių“ sąraše kandidatavęs nepartinis politikas Darius Petrauskas ir jokiai partijai nepriklausantis, su liberalais rinkimuose dalyvavęs Viktoras Muntianas.

Iki tol rajono meras liberalas Saulius Grinkevičius buvo subūręs trapią valdančiąją koaliciją – jai priklausė 14 iš 27 tarybos narių.

Socialdemokratų partijai, kurios Kėdainių skyriaus nariai spręs dėl tolimesnio darbo valdančiojoje koalicijos, priklauso du mandatai rajono Taryboje. Joje dirba Jūratė Judickienė ir vicemero postą užimanti O. Urbonienė.

Jeigu rajono socdemai priims sprendimą nutraukti bendros veiklos sutartį, rajono mero komanda atsidurs nepavydėtinoje situacijoje, koalicijoje turės tik 8 tarybos narius iš 27.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius