Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 18

Keičiasi Nacionalinio stadiono statybos rangovė

Nacionalinio stadiono Vilniuje koncesininkė – investicijų bendrovė „BaltCap“ – keičia maždaug 100 mln. eurų vertės komplekso statybos rangovą – juo pasirinkta statybų bendrovė „Naresta“, BNS patvirtino du tarpusavyje nesusiję šaltiniai.
Įmonės „Naresta“ iškaba
Įmonės „Naresta“ iškaba / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Narestos“ vadovas Arūnas Šlenys BNS teigė, kad įmonė turi sutartį, tačiau daugiau detalių nepasakė.

„Visa komunikacija eina per „BaltCap“ fondą, per savivaldybę. Mes tvorą tveriame, o jeigu tveriame tvorą, tai sutartį tikrai turime“, – sakė A. Šlenys.

BNS fotografas pirmadienį stadiono statybvietėje užfiksavo tvorą su „Narestos“ ženklais.

Bendrovės „BaltCap“ įmonės „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ vadovas Šarūnas Stepukonis BNS teigė, kad visą informaciją suteiks rangovas: „Atrinktas rangovas pats informuos apie tai“.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas BNS sakė negalintis atskleisti daugiau informacijos, nes ne savivaldybė renkasi rangovą.

„Tikrinkite pas tuos, kurie sprendimus priima, čia yra „BaltCap“ klausimas grynai. Ne savivaldybė renkasi, pirmiausiai šią informaciją turi patvirtinti „BaltCap“, jie sutartis pasirašinėja ir renkasi kontraktorius“, – BNS teigė V. Benkunskas.

Pernai stadiono statybos rangos sutartis jau buvo pasirašyta su bendrove „Veikmės statyba“ – pagal ją įmonė įsipareigojo pastatyti kompleksą už 87 mln. eurų, tačiau gegužę gavus statybų leidimą Š. Stepukonis BNS sakė, kad darbai pabrango iki 120 mln. eurų.

Sutartyje buvo numatyta galimybė keisti rangovą, todėl „Veikmės statybai“ pasiūlius gerokai didesnę kainą „BaltCap“ derėjosi su kitais potencialiais rangovais.

„Naresta“ pernai gavo 48,7 mln. eurų pajamų – 12 proc. daugiau nei 2021-aisiais (43,3 mln. eurų) ir uždirbo 404,6 tūkst. eurų grynojo pelno, arba 13 proc. mažiau (2021 metais – 463,8 tūkst. eurų). Bendrovė savo interneto svetainėje nurodo, kad užsiima įvairių pastatų statyba, įrengimu ir modernizacija.

98 proc. „Vilniaus daugiafunkcio komplekso“ akcijų valdo „BaltCap“ netiesiogiai valdoma bendrovė „Venetus Capital“, po 1 proc. – koncerno „Icor“ įmonė „Axis industries“ ir bendrovė „Kauno arena“.

Pagal koncesijos sutartį UEFA standartus atitinkantis 15 tūkst. vietų futbolo stadionas su daugiafunkciniu sporto kompleksu šalia prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ turi būti pastatytas iki 2025-ųjų balandžio.

Pagal 2021-ųjų spalį pasirašytą ir pernai liepą įsigaliojusią koncesijos sutartį savivaldybė ir ministerija įsipareigojimas kartu finansuoti daugiau nei 150 mln. eurų projekto vertės neturėtų didėti.

Bendra 25 metų trukmės koncesijos sutarties vertė siekia 280 mln. eurų – be savivaldybės ir ministerijos įsipareigojimų, dar apie 120 mln. eurų pajamų per visą sutarties laiką koncesininkas turėtų gauti už suteiktas paslaugas.

Visas kompleksas Šeškinėje užims daugiau nei 228 tūkst. kv. metrų teritoriją.

Pirmą kartą stadionas šalia Vilniaus „Akropolio“ pradėtas statyti 1987 metais, o 1993-iaisiais užkonservuoti jau pastatyti pamatai bei laikančiosios konstrukcijos. 2008 metais į objektą investavus dar 33,6 mln. eurų, statybos darbai tuomet nutrūko dėl finansavimo trūkumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius