Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

Keli šimtai streikuojančių pedagogų susirinko švęsti Mokytojų dienos prie Vyriausybės

Ketvirtadienį jau beveik savaitę Vilniuje, S.Kudirkos aikštėje priešais Vyriausybę vykusi streikuojančių mokytojų protesto akcija įgavo naujos jėgos. Aikštėje švęsti Mokytojų dienos susirinko keli šimtai pedagogų.
Mokytojų streikas Kudirkos aikštėje
Mokytojų streikas Kudirkos aikštėje / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Prie kasdien protestuojančių mokytojų aikštėje prisijungė gausus būrys pedagogų, pasiekusių sostinę pėsčiomis. Tarp jų buvo ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis Andrius Navickas, drauge su kitais pedagogais pasiekęs sostinę pėsčiomis iš Zarasų. A.Navickas penktadienį planuoja prisijungti prie Klaipėdos pedagogų, kurie pėsčiomis eina į Vilnių ir ketvirtadienį jau pasiekė Nemakščius.

Trečiadienio vakarą A.Navickas Riešės gimnazijoje derėjosi su švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu, tačiau sutarimo nepasiekė.

Vyriausybė siūlo algas mokytojams kitąmet kelti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., o nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

A.Navickas iš pradžių skelbė siekiantis, kad mokytojų algos augtų 56 procentais, šį reikalavimą vėliau profsąjunga sumažino iki 46 procentų. Trečiadienį vakare dėl šio reikalavimo profesinė sąjunga tvirtina pasiūliusi ir dar vieną kompromisą, tačiau jo nedetalizuoja.

„Kitais metais didiname 21 procentu. Šis didinimas netenkina profesinės sąjungos, dėl kitų reikalavimų, jaučiu, kad esame pasistūmėję, – sakė ministras. – Mūsų pasiūlymas yra maksimalus, jis niekaip nekis.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Mokytojų streikas Kudirkos aikštėje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Mokytojų streikas Kudirkos aikštėje

G.Jakštas tvirtino, kad norimas darbo užmokestis profsąjungai yra „raudona linija“, tačiau ministerija jos pasiekti negali. Jis neatmetė galimybės, kad daugiau su streikuojančia profesine sąjunga nebus deramasi.

„Istoriškai tie atveju būdavo, kad streikuojama, streikuojama ir tada nustojama kažkada streikuoti. Dėl to mums yra skaudu, nes nukenčia ugdymas, mokinių tėvai, bet turime galvoti ir apie valstybe“, – sakė jis.

A.Navickas teigė, kad ministerija „užsiėmė taktiką vilkinti derybas“.

„Darbo užmokestis yra raudona linija ir negalime su tuo sutikti. Gaila, kad ir toliau reikia streikuoti. Ministerija, Vyriausybė yra linkusi išbandyti mokytojų ištvermę“, – sakė profsąjungos vadovas.

„Matome, kad su šita Vyriausybe įmanoma kalbėti tik jėga, didinant spaudimą, kitu atveju jie nenori girdėti ir ieškoti kompromiso“, – sakė jis.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Mokytojų streikas Kudirkos aikštėje
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Mokytojų streikas Kudirkos aikštėje

Dar keturios švietimo sektoriaus darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos, tarp jų ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, praėjusį ketvirtadienį sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų.

E.Milešino profsąjunga pirmadienį priėmė sprendimą pasirašyti atnaujintą šakos kolektyvinę sutartį ir pranešė atsisakantys streiko planų. Šią sutartį planuojama pasirašyti penktadienį.

Reikalaudami geresnių darbo sąlygų mokytojams, daugiau kaip 2 tūkst. pedagogų praėjusį penktadienį pradėjo streiką, jį kol kas planuojama tęsti iki spalio 28 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius