Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 11

Keli tūkstančiai žmonių dalyvavo Kovo 11-osios eitynėse Vilniuje

Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį dalyvavo šventinėse eitynėse sostinės Gedimino prospektu, minėdami 27-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines. Po iškilmingos Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremonijos, lydimi karinio orkestro, žmonės žygiavo nuo Seimo iki Katedros aikštės.
Šventinė eisena su Lietuvos trispalve Gedimino prospektu
Šventinė eisena su Lietuvos trispalve Gedimino prospektu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Kovo 11-oji

Daugelis eisenos dalyvių buvo pasipuošę tautine simbolika – nešėsi Lietuvos vėliavėles, ja dekoravo savo veidus ar ryšėjo geltonos, žalios ir raudonos spalvų šalikus.

Ceremonijos metu prie Seimo eitynių dalyvius pasveikino ne tik valstybės vadovai, bet ir praskridę Nyderlandų naikintuvai, Baltijos šalyse atliekantys NATO oro policijos misiją, nors dėl apniukusio dangaus naikintuvų nesimatė.

„Meilė tėvynei yra mūsų galingiausias ginklas, saugantis Lietuvą amžiams. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną atraskime savo valstybę iš naujo. Branginkime svarbiausius Lietuvos istorijos momentus, didžiuokimės jais. Tai mus žadina, tai mus augina“, – sveikindamas eisenos dalyvius sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Žygiavusi minia nešėsi ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Ukrainos, kitų šalių vėliavų.

Šios eisenos dalyviai kasmet pabrėžia visų šalies gyventojų vienybę. Jose nebūna nacionalistinių šūkių „Lietuva lietuviams“, kurie paprastai skamba tautininkų organizuojamose eitynėse, kasmet sulaukiančiose prieštaringų vertinimų.

Eisenoje dalyvavęs 72-ejų Alius Lenkutis sako kasmet norintis sugrąžinti prisiminimus, kaip Lietuva iškovojo nepriklausomybę.

„Visą laiką tuos išgyvenimus norisi kiekvienais metais sugrąžinti ir atnaujinti. Ir jaunajai kartai parodyti“, – sakė pensininkas, eitynėse dalyvavęs su mažamečiu anūku.

19-metė moksleivė Lidija šventinėje Kovo 11-osios eisenoje dalyvauja ne pirmą kartą.

„Laisvės diena, norisi kažkaip kitaip paminėti, nei kad prie televizoriaus“, – teigė mergina.

Kovo 11-osios proga prezidentė Dalia Grybauskaitė Lietuvos žmonėms palinkėjo būti vertiems savo laisvės, o ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ragino mokytis ryžto, susitelkimo ir vienybės iš tų asmenų, kuriems šalis yra dėkinga už Nepriklausomybės atkūrimo aktą.

Istorinio atsiskyrimo nuo Sovietų Sąjungos minėjime šeštadienį, be prezidentės ir parlamento vadovo, taip pat dalyvavo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Saulius Skvernelis, kiti ministrai, buvęs Lenkijos prezidentas, „Solidarumo“ judėjimo lyderis bei Nobelio taikos premijos laureatas Lechas Walesa, buvęs Rusijos valstybės sekretorius Genadijus Burbulis, užsienio šalių diplomatai, kiti svečiai.

Vytauto Landsbergio vadovaujama Aukščiausioji Taryba, vėliau pavadinta Atkuriamuoju Seimu, Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą priėmė 1990 metų kovo 11-osios vakarą. Taip prieš ketvirtį amžiaus Lietuva tapo pirmąja sovietine respublika, atsiskyrusia nuo Maskvos. Šis žingsnis svariai prisidėjo prie Sovietų Sąjungos ir visos komunistinės sistemos žlugimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius