Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 12 /12:42

Kęstutis Pūkas atsisakė Seimo nario mandato

Nesulaukęs parlamento balsavimo dėl jo mandato panaikinimo, penktadienį Seimo narys Kęstutis Pūkas nusprendė pats trauktis iš parlamento. Taip jis pasielgė po to, kai Seimas neatsižvelgė į aplinkybes, kad penktadienio posėdyje negali dalyvauti advokatė Aušra Ručienė. Ji išvyko į Argentiną.
Kęstučio Pūko nuotrauka atminimui
Bronius Matelis įamžino mandato atsisakiusį ir taip apkaltos išvengusį Kęstutį Pūką / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Matydamas susidariusią situaciją, kokie sukelti ažiotažai, noriu pateikti Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą“, – teigė K.Pūkas.

Taip K.Pūkas pasielgė po to, kai Seimas nutarė neatsižvelgti į jo prašymą balsavimą atidėti dėl jo advokatės kelionės.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis dėl K.Pūko prašymo pasiūlė balsuoti Seimui.

Konservatorė Irena Degutienė, užuot Seimui balsavus, K.Pūką paragino mandato atsisakyti pačiam.

Liberalai ir socialdemokratai ragino Seimą kreiptis į Advokatų tarybą, kad ši įvertintų A.Ručienės kelionę, kuri suorganizuota jau tada, kai ji žinojo apie Seimo planus. Taip pat jie tikino, kad advokatės nebuvimas nėra svarbi priežastis, dėl kurios Seimas turėtų apkaltos procesą atidėti.

Dėl to, kad apkaltos procedūra būtų tęsiama, susivienijo visos Seimo frakcijos. Už tai, kad procesas būtų atidėtas, balsavo vienintelis K.Pūkas, prieš buvo 112 Seimo narių, šeši susilaikė.

Iškart po balsavimo K.Pūkas buvo pakviestas pasisakyti dėl argumentų, tačiau jų nedėstė, o iškart pareiškė atsisakantis mandato.

Socialdemokratė Dovilė Šakalienė vertina, kad tokiu būdu K.Pūkas vėl bando lipti iš balos sausas, nes mandato atsisakymas jam leis ir vėl dalyvauti rinkimuose.

Ji prašė rinkėjų atkreipti į tai dėmesį ir už jį nebalsuoti.

Bandė balsavimą atidėti

Opozicinės Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas penktadienį ryte pranešė, kad Seimo Seniūnų sueigai penktadienį buvo pranešta, jog K.Pūko advokatė Aušra Ručienė penktadienį negali atvykti į Seimą, nes išvyko į Argentiną.

Pasak E.Gentvilo, prieš tris dienas K.Pūkas ir jo advokatė buvo informavusi Seimą, kad galės dalyvauti penktadienio posėdyje. Tačiau penktadienį viskas pasikeitė.

„Sausio 9 dieną ir K.Pūkas, ir jo advokatė pranešė dalyvausiantys šios dienos posėdyje. Paaiškėjo, kad advokatė vakar, sausio 11 d., išvyko į Argentiną iki sausio 28 d. Bilietą, pasirodo, ji įsigijusi pernai gruodžio 28 d., berods“, – teigė E.Gentvilas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aušra Ručienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aušra Ručienė

Pasak jo, tai akivaizdus laiko tempimas siekiant K.Pūkui parūpinti dar kelių mėnesių parlamentaro atlyginimą.

Žulikystė“, – taip šį veiksmą apibūdino E.Gentvilas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis patikslino, kad advokatė bilietus į Argentiną nusipirko net ne pernai gruodį, o šiemet sausio 5 dieną, kai jau buvo tiksliai žinoma, kad vyks balsavimas dėl apkaltos.

Premjeras Saulius Skvernelis nevyniojo žodžių į vatą ir tokius viražus vadino vilkinimu.

„Viską suprantu. Mes viską matome, kad tai yra akivaizdus bandymas vilkinti procesą“, – penktadienį sakė premjeras.

Tačiau, jis ir R.Karbauskis manė, kad mandatą geriau atimti vėliau, nei dar kartą įsivelti į ginčus, ar Seimas gali dėl apkaltos balsuoti advokatei nedalyvaujant.

Panaši situacija buvo kilusi tuomet, kai Seimas sprendė dėl advokatės A.Ručienės vyro Rimo Antano Ručio mandato atėmimo. Tuomet Seimo narys prieš pat balsavimą sunegalavo, Seimas vis tiek balsavo, o Konstitucinis Teismas išaiškino, kad to daryti parlamentas negalėjo.

„Kartais užtikrinti demokratiško proceso logišką pabaigą kainuoja“, – pripažino, kad K.Pūkui dar kelis mėnesius teks mokėti algą, S.Skvernelis.

K.Pūkas: „Jei numirčiau, gal nekaltintų vilkinimu“

Pats K.Pūkas penktadienį ryte dievagojosi, kad apie advokatės kelionę pats sužinojo tik ketvirtadienį.

„Aš nežinau, žinokit, jos planų. Aš parašiau, kad man atstovauja advokatė, o vakar ji parašė Seimui ir parašė man. Aš tada sužinojau. Aš nežinau jos planų“, – teisinosi parlamentaras.

Anksčiau K.Pūkui atstovavo ne tik A.Ručienė, bet ir kiti advokatai, tačiau dabar parlamentaras sakė negalįs jų pasitelkti, nes nepasitiki.

Pats Seimo narys tikina neturįs tikslo procesą vilkinti.

„Koks man tikslas procesą vilkinti, jūs man pasakykit? Eikit, eikit jūs, nejuokaukit. Man nervai daugiau kainuoja čia tąsytis negu... Kad dar būčiau ką nors padaręs, tai būčiau seniai išėjęs, o kai nesu nieko padaręs, nė vienam žmogui nieko bloga, jokio nusikaltimo. Čia tas kaltinimas man, kur yra apylinkės teisme, tai tik pažeidimo lygio. Nėra teistumo net“, – teigė K.Pūkas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas

Jis tikino, kad niekada negalėjo ginti savo interesų, net Konstituciniame Teisme.

„O dabar sako, kad vilkinu. Jeigu numirsiu, tai tada galbūt jau sakytų, kad nevilkinu, jau pabaigėme mes jį, bet aš juk žmogus esu metuose, su širdim problemų krūva. Aš po infarkto ir po insulto, tai, žinot, man draskyti sveikatą su savo požiūriais, kaip čia išpūsti burbulą, tai gėda“, – kalbėjo Seimo narys.

K.Pūkas sako, kad proceso nukėlimas dėl advokatės kelionės ir vėl gadins jo sveikatą.

„Aš nežinau, kas jai atsitiko. Gal mirtis, gal komandiruotė, gal svarbi byla. (...) Ji turi savo konstitucines teises, aš turiu savo“, – teigė K.Pūkas.

Konstitucinis Teismas K.Pūką yra pripažinęs sulaužiusį priesaiką ir pažeidusį Konstituciją, kai, įtariama, seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius