-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 09

Ketvertuko susilaukusi tauragiškių šeima: „Labai norėjome mergytės – gavome keturgubą dovaną“

„Sužinojusi tai ir verkiau, ir juokiausi“, – sakė 39 metų Lina Strangienė, antradienį Kauno klinikose pagimdžiusi ketvertuką – keturias mergaites. Du sūnus jau auginanti tauragiškė neslėpė, jog svajojo apie dukrytę. Likimas mėgsta pokštus – dabar šeimoje mergaičių bus dukart daugiau nei sūnų.

15min.lt rašė, kad Kauno klinikose antradienį po sėkmingos cezario operacijos gimė keturios mergaitės.

„Trys mergaitės yra identiškos, viena į jas bus panaši taip, kaip paprastai sesės ar broliai būna panašūs vieni į kitus. Ji dar keliaudama į gimdą atsiskyrė ir vystėsi atskirai“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas.

„Planavome pagranduką, labai norėjome, kad tai būtų mergytė. Pastojau vasario 14-ąją. Tad dabar juokaujame, kad tai – mūsų Valentino dienos dovana“, – spaudos konferencijoje Klinikose sakė L.Strangienė.

Su mergyčių tėčiu Jonu Gedeikiu moteris dar nesusituokusi, bet apie vestuves jau galvoja.

„Planuojame daryti vestuves per vaikučių krikštynas“, – sakė L.Strangienė. 

Tauragėje gyvenanti pora vaikais rūpinsis patys – tėtis ketina pasiimti dvejus metus vaiko priežiūros atostogų. Užgulusi atsakomybė nebaugina. Tačiau rūpesčių kelia buitis – ketvertuko susilaukusi šeima gyvena nuomojamame dviejų kambarių bute, tad vietos dabar jau šešis vaikus auginsiančiai šeimai reikėtų daugiau.

„Vienas kambarys bus skirtas mano mokyklinukams – 9 ir 15 metų sūnums. Kitame turėsime tilpti mes šeši – aš su vyru ir dukrytės“, – sakė moteris. Kraiteliu mažylėms ji pasirūpino iš anksto. Daug daiktų padėjo surinkti Kaune veikianti pagalbos organizacija.

Tiesa, į namus šeimyna greičiausiai grįš dar negreit – mažiausiai mėnesį mažylės turės augti ir stiprėti Klinikose. 

Jurgitos Narbutaitės nuotr./Antradienį gimusios mergytės auga inkubatoriuje
Jurgitos Narbutaitės nuotr./Antradienį gimusios mergytės auga inkubatoriuje

Pasak medikų, dabar jų būklė stabili. Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovės doc. Rasos Tamelienės teigimu, vos gimusios mergytės pačios kvėpavo, verkė. 

„Po gimdymo jos perkeltos į inkubatorių. Prognozes tokiais atvejais teikti nesaugu. Tačiau galiu užtikrinti, kad dabar jos jaučiasi neblogai. Trys kvėpuoja kambario oru. Vienai reikia daugiau deguonies. Visos pradėtos maitinti“, – sakė medikė. 

Mama jas lanko, tačiau kol kas turi sutvirtėti tiek ji, tiek naujagimės – tik tuomet galės pradėti jomis rūpintis – taikyti „kengūros“ metodiką, maitinti.

Paprastai neišnešiotukai iš mūsų namo vyksta 35-36 savaitę. Kartais užsibūna iki 40-os. Prognozuoti, kada namo galės vykti keturios L.Strangienės dukrytės, dar anksti, įsitikinusi gydytoja doc. R.Tamelienė.

Mažiausią pavadins Luka

Pasaulyje ketvertukai gimsta labai retai – jie pasitaiko vos per vieną iš 500 000 gimdymų, tad Lietuvoje šis stebuklas tikėtinas maždaug kas 20 metų. Tačiau Kauno klinikose tai jau antras ketvertukas per dvejus metus. 2013 metais gimę trys berniukai ir mergaitė sėkmingai auga.

Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas prisiminė, jog L.Strangienę apžiūrėjo, kai jos nėštumas buvo 16-os savaičių. Kaip ir visada tokiais atvejais, kai yra daugiavaisis nėštumas, ji buvo atsiųsta konsultuotis į trečio lygio gydymo įstaigą – Klinikas.

Ant siuntimo buvo nurodyta „daugiavaisis nėštumas – 4 su klaustuku“, nes nebuvo aišku, ar vaisiai iš tiesų keturi, ar tik trys.

Jurgitos Narbutaitės nuotr./Konferencija Kauno klinikose
Jurgitos Narbutaitės nuotr./Konferencija Kauno klinikose

„Tokiais atvejais net su modernia aparatūra nėra lengva nustatyti, kiek kūdikių. Tačiau mums pavyko nustatyti, kad trys vaisiai – iš vieno kiaušinėlio, dar vienas – iš atskiro.

Tai išsiaiškinti buvo labai svarbu, nes nuo to priklauso nėštumo priežiūra“, – sakė docentas.

Medikas pasakojo, jog iš karto paaiškėjo, jog vienas iš kūdikių vystosi lėčiau, buvo mažesnis. Tai kėlė baimę, nes netekus vieno vaisiaus galėjo kilti pavojus ir kitiems. Laimei, visi vaisiai toliau vystėsi.

„Ši mergytė ir gimė pati mažiausiai – 1,022 kg (didžiausios svoris – 1,780 kg – aut. past.). Greičiausiai ir vėliau ji bus mažesnė nei sesės“, – sakė doc. dr. V.Gintautas. Šiai coliukei tėveliai jau sugalvojo vardą – ji bus Luka. Dėl sesių vardų tebevyksta diskusijos, tad viešai vardų variantų atskleisti tėveliai dar nenorėjo.

Pasak tauragiškę prižiūrėjusių medikų, nėštumo eiga buvo sklandi, o nuo 29 savaitės būsimama mama persikėlė į Klinikas, kur sulaukė gimdymo.

„Paprastai keturių vaisių nėštumas baigiasi tarp 29-30 savaičių. Šiuo atveju pavyko ištęsti nėštumą iki 32 savaičių ir trijų dienų. Reikia pasakyti, kad mažoji mergaitė svėrė šiek tiek daugiau nei kilogramą.

Iki to laiko ji laikėsi gerai – dėl vaisių galėjome dar laukti gimdymo. Bet mamai dėl nėštumo buvo hipertenzija, jos gyvybei kilo pavojus, tad buvo nuspręsta atlikti cezario operaciją“, – pasakojo medikas.

Jurgitos Narbutaitės nuotr./Antradienį gimusios mergytės auga inkubatoriuje
Jurgitos Narbutaitės nuotr./Antradienį gimusios mergytės auga inkubatoriuje.

Šeimai – Tauragės valdžios parama

Rugsėjo 9 d. vykusiame Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimtas sprendimas dėl vienkartinių pašalpų skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo, kuriame numatyta, jog šeimai, kurioje gimė trynukai ar ketvertas, kiekvienam vaikučiui skiriama po 380 eurų vienkartinė pašalpa.

Taigi, L.Strangienės šeimos biudžetas iš Tauragės rajono savivaldybės sąskaitos turėtų pasipildyti 1520 Eur suma. 

Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Ligitos Rimkuvienės teigimu, vienkartinė pašalpa bus išmokėta, kai šeimos atstovas pateiks prašymą, visų keturių vaikučių gimimo liudijimus ir banko sąskaitos numerį, kuriuo bus pervesti pinigai.

Savivaldybės žiniomis, Tauragės rajone šiemet turėtų gimti ir trynukai – jų laukia Batakių miestelyje gyvenanti šeima. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius