Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 22

Ketvirtadalis Lietuvos mokinių – nutukę: pandemija tik pagilino problemas

Maždaug dešimtadalis ikimokyklinukų ir ketvirtadalis moksleivių yra išgirdę nutukimo diagnozę, rodo Higienos instituto paskelbti duomenys. Specialistai skambina pavojaus varpais ir perspėja, kad karantinas padėtį tik pablogino: vaikus ir jaunuolius kankina emocinis valgymas, depresija, jie kenčia patyčias.
Vaiko mityba
Vaiko mityba / „Scanpix“ nuotr.

Higienos institutas pirmą kartą paskelbė ne tik mokinių, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikatos rodiklius, kurie susisteminti remiantis 2020–2021 metų Mokinio sveikatos pažymėjimo duomenimis. Per didelio svorio (antsvoris ir nutukimas) 2–6 metų vaikų dalis sudarė dešimtadalį, o vyresnių, 7–17 metų mokinių, – ketvirtadalį.

„Į centro būrelius ateinančių vaikų neskirstome pagal svorį – neišskiriame nei tų, kurių jis per didelis, nei tų, kurių per mažas. Jie sportuoja, šoka, plaukia, kuria kartu su visa grupe. Žinoma, būreliuose jų visada buvo, nes jų yra mūsų visuomenėje“, – tokį visuomenės, kurioje – viršsvorio ar nutukimo ligą turintys vaikai ir jaunuoliai, atspindį mato Vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro (LVJC) vadovas Valdas Jankauskas.

Tai – liga

Kaip paaiškina Fabijoniškių šeimos klinikos vadovė, šeimos gydytoja Kristina Grigaliūnaitė, vaikų nutukimas – kompleksinis, kelių tarpusavyje sąveikaujančių faktorių sukeltas susirgimas.

„Nutukimą vyresniems nei dvejų metų vaikams diagnozuojame remdamiesi kūno masės indekso procentilėmis, priklausančiomis nuo amžiaus ir lyties. Jei vaiko svoris yra didesnis nei 85 procentilės, tokį svorį laikome viršsvoriu, o 95 procentiles viršijantis svoris jau atitinka nutukimo apibrėžimą“, – teigia medikė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Fabijoniškių šeimos klinikos vadovė, šeimos gydytoja Kristina Grigaliūnaitė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Fabijoniškių šeimos klinikos vadovė, šeimos gydytoja Kristina Grigaliūnaitė

Iš praktikos esą matyti, kad nemažai tėvų puola ieškoti įvairių nutukimą sukeliančių ligų, tačiau tyrimai rodo, kad vos dešimt procentų nutukimo atvejų sukelia konkrečios genetinės ar endokrininės ligos – likusioji dalis yra nulemiama gyvenimo būdo ir įgimtų faktorių sąveikos.

Reikia suprasti, kad tėvai ir vaikai dalinasi ne tik genetine medžiaga, bet ir valgymo įpročiais

„Literatūros duomenimis, su nutukimu labiausiai susiję aplinkos faktoriai yra didėjantis cukraus kiekis maiste ir gėrimuose, sumažėjęs fizinis aktyvumas, dažnesnis laiko leidimas prie elektronikos prietaisų bei netinkamas miego režimas. Kalbant apie genetinius faktorius, svarbu paminėti, kad tėvų nutukimas yra svarbiausias rizikos faktorius vaikų nutukimui išsivystyti, tačiau reikia suprasti, kad tėvai ir vaikai dalinasi ne tik genetine medžiaga, bet ir valgymo įpročiais“, – pastebi K.Grigaliūnaitė. Tiesa, pasak jos, dvynių tyrimai parodė, kad sveikas gyvenimo būdas genetinio polinkio įtaką gali sušvelninti.

Genetika dar ne viskas

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, dirbanti Pakruojo rajono Balsių pagrindinėje mokykloje, Kristina Usonienė, taip antrina, kad vaikų nutukimą lemia labai daug faktorių ir genetika – tik vienas iš jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius