Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25 /15:46

Ketvirtąja koronaviruso auka tapo Panevėžyje ilgai gydytas garsus verslininkas liberalas Jonas Katinas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas ketvirtasis mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis. Asmuo mirė Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, kurioje buvo gydytas nuo kovo 12 d.  Mirusysis priklausė rizikos grupei. Liberalų sąjūdis savo paskyroje feisbuke paviešino mirusiojo tapatybę – tai ilgametis šios politinės jėgos atstovas Jonas Katinas.
Jonas Katinas
Jonas Katinas / Nuotr. iš Liberalų sąjūdžio paskyros feisbuke

Liberalų sąjūdis paskelbė, kad mirusysis – J. Katinas

„Šiandien mus pasiekė skaudi žinia – liberalų bendruomenė neteko svarbaus nario.

Ilgametis Panevėžio rajono skyriaus narys Jonas buvo vienas iš partijos įkūrėjų, jos veikloje aktyviai dalyvavęs nuo pat 2006-ųjų. Visi žinome, kad Liberalų sąjūdis jam buvo svarbi ir didelė gyvenimo dalis.

Jonas buvo mylimas, nuoširdus, šiltas, geraširdis žmogus. Prisiminsime jį su didele meile. Jonai, mums labai tavęs trūks.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą šeimai ir artimiesiems. Linkime stiprybės šiuo beprotiškai sunkiu metu

Koronavirusas atrodo kažkur už namų sienų, kažkur toli. Tačiau jis yra šalia kiekvieno mūsų. Saugokime save ir savo artimuosius“, – rašoma partijos pranešime.

Garsus verslininkas ir politinis veikėjas

J.Katinas gimė 1955 m. rugsėjo 8 d. Petrikiškių kaime, Molėtų rajone. Kolūkiečių Augusto ir Marijonos Katinų šeimoje jis buvo antras vaikas. Turi vyresnę seserį. Vaikystė prabėgo Petrikiškių kaime.

1963 m. pradėjo lankyti Molėtų rajono Balninkų vidurinės mokyklos pirmąją klasę. 1971 m. baigė šios mokyklos aštuonias klases ir įstojo į Panevėžio politechnikumą mokytis pramoninės civilinės statybos specialybės.

1973 m. šeima persikėlė gyventi į Panevėžį. 1975 m. su pagyrimu baigė Panevėžio politechnikumą. Buvo suteikta inžinieriaus statybininko kvalifikacija. Tais pačiais metais buvo paskirtas ir pradėjo dirbti Pasvalio rajono „Ryto“ kolūkyje inžinieriumi statybininku.

1975 m. gegužės 9 d. buvo pašauktas tarnauti į tarybinę armiją. 3 metus tarnavo jūreiviu pasieniečiu prie Juodosios jūros. Po tarnybos kariuomenėje 1978 m. grįžo dirbti į Pasvalio rajono „Ryto“ kolūkį.

1979 m. sukūrė šeimą. Su žmona Nijole užaugino dvi dukteris.

1981 m. su šeima persikėlė gyventi į Panevėžio rajoną. Pradėjo dirbti vyr. inžinieriumi statybininku „Paliūniškio“ kolūkyje. 1982 m. įstojo į Kauno politechnikos instituto Panevėžio fakulteto vakarinį skyrių siekdamas įgyti pramoninės civilinės statybos specialybę. Jį su pagyrimu baigė 1988 metais.

1994 m. įkūrė UAB „Katinėlis“, 1996 m. – UAB „Pas Katiną“, kuriai vadovavo daug metų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Jonas Katinas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Jonas Katinas

1991 m. pirmą kartą buvo išrinktas Panevėžio rajono tarybos nariu. Buvo Lietuvos centro sąjungos, vėliau – Lietuvos liberalų ir centro sąjungos narys, vėliau tapo Liberalų sąjūdžio nariu. J.Katinas buvo Panevėžio rajono tarybos narys. Pastaruoju metu jis buvo pasitraukęs iš politinės veiklos.

Žinomas rajono verslininkas užsiėmė mažmenine prekyba, maitinimu, statybomis, apgyvendinimo paslaugomis.

Panevėžio dienraštis „Sekundė“ 2019 m. vasarą rašė, kad J.Katinas padėjo tašką politiko karjeroje ir savivaldos rinkimuose nebedalyvavo – pareiškė, kad sulaukus 65-erių pribrendo laikas pagyventi sau.

Ilgai buvo sunkios būklės

15min jau rašė, kad šis pacientas ilgai buvo itin sunkios būklės, tačiau vėliau medikai buvo pranešę, kad jo būklė stabilizavosi ir kelia optimizmo.

Vyras lankėsi Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), į Panevėžio ligoninę buvo atvežtas kovo 12 d., tačiau gydytas dėl kitų ligų, kuriomis sirgo ir anksčiau. Tai, kad jis užsikrėtęs naujuoju koronavirusu, paaiškėjo tik po tyrimo kovo 16 d. vėlų vakarą.

Kitą rytą Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas sakė, kad paciento būklė labai sunki, kadangi jis turi kitų ligų, yra vyresnio amžiaus, todėl priklauso rizikos grupei.

Taip pat direktorius patvirtino, kad su pacientu bendravusiems ligoninės medikams teko izoliuotis, jie dirbo be asmens apsaugos priemonių. Šios pasitelktos tik sužinojus apie užsikrėtimą.

Kartu keliavusių niekas netiria, žmonės gyvena baimėje

Mirusysis drauge su dar 21 žmogumi į PAR vyko verslo reikalais. Tačiau kartu su vyriškiu keliavusių būrio žmonių niekas nė neketina tirti.

Vienas iš šios delegacijos narių (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, bet neskelbiami dėl asmens duomenų apsaugos) 15min sakė, kad koronaviruso tyrimų su užsikrėtusiuoju kartu keliavusiems niekaip nepavyksta prisiprašyti.

„Niekas mūsų netiria. Visos delegacijos niekas netiria. Mes grįžome kovo 14 dieną, o su sergančiuoju atsiskyrėme 12 dieną ryte Stambule. Nė vieno iš mūsų netyrė. Aš pats asmeniškai skambinau į karštąją liniją tris kartus. Visada neigiamas atsakymas: neturite simptomų“, – pasakojo pašnekovas.

Jis, tiesa, niekur nevaikšto, griežtai laikosi karantino režimo ir saviizoliacijos.

„Jau skaičiuoju savo vienuoliktą karantino dieną. Iškart izoliavausi ir sėdžiu, net nežinau ko labiau laukti – simptomų ar karantino pabaigos? Ar tikrai keturiolikos dienų pakaks? Juk dabar atsiranda ir vėliau susirgusių“, – stebėjosi pašnekovas.

Jis, tiesa, neketina palikti namų ir po dviejų savaičių saviizoliacijos.

„Įtampa didžiulė psichologinė. Reikia išlaukti keturiolika dienų, o kas po to? Tęsti dar savaitę, dvi savaites? Jei netirs, aš pats asmeniškai tikrai niekur dar neisiu, mažiausiai tris savaites praleisiu namuose. O gal aš besimptomis nešiotojas? O dar kai Panevėžyje tokiu tempu sklinda visokie gandai“, – apgailestavo pašnekovas.

Žmogus pasakojo, kad dėl gandų nukenčia ir jo verslas, mat gandai netiesa apauga žaibišku greičiu.

„Mes tokie nei pakarti, nei paleisti, o dar socialiniuose tinkluose sulaukiame puolimų komentatorių, ypač politikų, kurie kursto tą neapykantą. Turime maisto prekių parduotuvę ir yra paskelbtas mieste boikotas, kad negalima eiti pas mus, nes ten užkrėsta viskas nuo manęs. Baisu. Pasekmės yra siaubingos psichologine prasme“, – guodėsi jis.

15min pasiteiravo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko, kodėl su užsikrėtusiuoju kontaktavęs 21 asmuo nėra tiriamas, nors jau tiriami net tie, kurie turėjo tik tariamus arba labai trumpus kontaktus su sergančiaisiais ir jokių simptomų nejuto.

Jis nurodė, esą tai – ne NVSC atsakomybės klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius