Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 16

Kiaulių maro virusą pernešė žmogus?

Panevėžio apygardos prokurorai trečiadienį pradėjo aiškintis, kas Panevėžio rajone įsikūrusioje Danijos kapitalo įmonėje pasėjo kraštui nebūdingą ligą.
Kiaulės
V.Kontautas pabrėžė, kad visa maru sirgusių Krekenavos kiaulių mėsa sunaikinta, ferma dezinfekuota, joje paskelbtas trijų savaičių karantinas. / „Scanpix“ nuotr.

Kiaulių maro epicentru tapusio krašto gyventojai priversti keisti įpročius. Ne tik didžiųjų kiaulių fermų darbuotojų, bet ir visų, kas augina bent po vieną kiaulaitę, prašoma kuo mažiau vaikščioti vieniems pas kitus, kad neplatintų vis dar galinčios pasireikšti ligos. Kiaulių augintojai taip pat perspėti, kad pašėrę peniukšles ne tik nusiplautų rankas, bet ir būtinai persiautų bei persirengtų. Higiena - kol kas vienintelė priemonė, galinti apsaugoti nuo kiaulių maro plitimo.

Kodėl maru, visai nebūdingu šiai Europos žemyno daliai, susirgo Krekenavos kiaulės, kol kas paslaptis.

Apie marą, ištikusį Panevėžio rajone, Krekenavos pašonėje augintas 445 kiaules, sužinojome liepos 10-ąją. Įtariama, kad kiaules auginusi Danijos kapitalo įmonė baisią ligą mėgino nuslėpti. Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Valdemaro Kontauto teigimu, jau žinoma, kad maras veislines Krekenavos kiaulaites užklupo dar vasaros pradžioje – birželio 4-ąją. „Daugiausia kiaulių krito birželio 22-ąją, o Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie įsisiautusią ligą pranešta tik po Joninių, birželio 25-ąją", – LŽ sakė V.Kontautas. Jis pabrėžė, kad kiaules pražudė tikrai ne ūmios formos kiaulių maras. Jas bandyta gydyti, tačiau – nesėkmingai.

Kodėl maru, visai nebūdingu šiai Europos žemyno daliai, susirgo Krekenavos kiaulės, kol kas paslaptis. Anot V.Kontauto, į šį klausimą bandys atsakyti Panevėžio apygardos prokurorai, trečiadienį pradėję ikiteisminį tyrimą dėl kiaulių maro pasireiškimo. Apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo teigimu, tokio tipo liga, kokia nustatyta Krekenavoje, šiemet buvo diagnozuota Izraelyje. „Didžiausia tikimybė, kad kiaulių maro virusą galėjo pernešti žmogus. Tikriname ir šiomis dienomis sumedžiotų šernų, kurie taip pat gali sirgti kiaulių maru ir jį platinti, kraują. Kol kas nė vieno maru užsikrėtusio šerno nenustatyta", – sakė V.Kontautas.

V.Kontautas pabrėžė, kad visa maru sirgusių Krekenavos kiaulių mėsa sunaikinta, ferma dezinfekuota, joje paskelbtas trijų savaičių karantinas. Ištirta nemažai aplinkinių gyventojų kiaulaičių ir nustatyta, kad jos maru neužsikrėtusios. „Viliamės, kad kiaulių maro židinys likviduotas", – teigė Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas. Tačiau žmones vis dar kausto kiaulių maro baimė. „Kai kas marą painioja su kiaulių gripu ir baiminasi, kad kiaulių maro virusas nusitaikys į juos. Todėl pabrėžiu, kad kiaulių maras nei žmonių, nei šunų, nei kitokių naminių gyvūnų neužklumpa, jis pražudo tik kiaules ir šernus. Nieko neatsitiks ir tiems, kurie suvalgys maru užkrėstos kiaulienos ar šernienos, na, nebent sužinojus, kokia mėsa valgyta, apims šleikštulys", – sakė V.Kontautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius