Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 17

Kieno liepimu „Grigeo Klaipėda“ sukiotos vamzdžio sklendės, Tomas Eikinas dar atsakyti negali

Kuršių marias teršusios „Grigeo Klaipėda“ vadovas Tomas Eikinas, penktadienį pristatęs vidinio tyrimo išvadas, negalėjo atsakyti į klausimą, kas įmonės operatoriams liepė sukinėti vamzdžio sklendes, kad į aplinką patektų tik mechaniškai, bet ne biologiškai išvalytos nuotekos. Pasak jo, tai nebuvo pirmojo komisijos darbo etapo klausimas – į tai žadama atsakyti vėliau.

„Pirmiausiai naudodamasis proga noriu atsiprašyt visos Klaipėdos, visų Lietuvos žmonių dėl šitos situacijos. Nors įmonėje dirbu tiktai keletą savaičių, bet kadangi atstovauju įmonei, todėl ir jaučiu atsakomybę“, – penktadienį Klaipėdoje kalbėjo įmonės vadovas.

Jis pakartojo tai, ką įmonė pranešė ketvirtadienio vakarą.

Vidinis įmonės tyrimas, anot „Grigeo Klaipėda“ atstovų, parodė, kad jokio specialaus vamzdžio nebuvo, įmonės teritorijoje rastas tik avarinio išleidimo vamzdis. Be to, įmonė akcentavo, kad ji nuotekas į Kuršių marias leido ne tiesiogiai, o per „Klaipėdos vanduo“ kanalą, kuriame maišėsi įmonės ir išvalytos miestiečių nuotekos.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

„Grigeo Klaipėda“ vadovo Tomo Eikino spaudos konferencija
„Grigeo Klaipėda“ vadovo Tomo Eikino spaudos konferencija

„Mes dar kol kas ieškome informacijos, bet techninė logika, kodėl tas avarinis vamzdis yra, tai, kad buvo įrengti biologinio valymo įrengimai, tai privalomas ir toks avarinis vamzdis. Tai tokia to vamzdžio atsiradimo yra logika“, – paklaustas, kodėl buvo apeinami biologinio valymo įrenginiai, kalbėjo įmonės vadovas.

Perklaustas dar kartą, kodėl buvo apeinami biologinio valymo įrenginiai, T.Eikinas aiškino, kad vis dar tiriamos prielaidos, kodėl tas apėjimas buvo.

Anot jo, kaip ir buvo minėta, avarinio nuleidimo vamzdis buvo naudojamas ne pagal paskirtį, tačiau kada ir kiek, vidinė komisija aiškinasi toliau.

Jis neatsakė į klausimą, kodėl avarinis vamzdis nebuvo deklaruotas, taip pat, kokie teršalai galėjo būti išleisti į Kuršių marias.

„Dabar nenoriu teigti prielaidų, galiu tik tiek pasakyti, kad, mūsų žiniomis, nuotekų kiekis, patenkantis iš mūsų nuotekų valyklos, bendrame sraute, kuris jau tekėjo susiliejęs su „Klaipėdos vandens“ iki marių, sudarė nuo 5 iki 10 proc. viso kiekio. Bet dar informaciją mums reikia detaliai patikslinti“, – aiškino jis.

Vadovas teigė, kad laboratorinių tyrimų duomenys yra renkami už senesnį laikotarpį.

Pasak T.Eikino, antruoju tyrimo etapu bus siekiama nustatyti nuotekų leidimo mastą ir padarytą žalą.

„Operatoriai vykdė sklendžių sukiojimą, pavadinkim, avarinės sklendės sukiojimą. Kiek tai trukdavo, kiek dažnai, tą komisija vidinė turi ir išsiaiškinti. Pirmas etapas buvo išsiaiškinti technines galimybes“, – paaiškino jis.

Klausiamas, kas liepdavo operatoriams sukinėti sklendes, T.Eikinas sakė, kad tai nebuvo pirmojo komisijos darbo etapo klausimas.

„Grigeo Klaipėda“ atstovas aiškino, kad įmonė nebėga nuo atsakomybės, nesislepia, toliau bendradarbiauja su prokuratūra, aplinkosaugininkais.

Vidinis tyrimas, anot jo, vyksta lėtai, nes daug informacijos yra paėmę prokurorai.

„Kreipėmės, kad galėtume gauti kopijas, nuorašus, tam, kad šis procesas – komisijos darbas vyktų kuo greičiau, kad į visus klausimus būtų atsakyta kuo greičiau“, – sakė jis.

Įmonės vadovas taip pat sakė, kad buvo gautas prokuroro leidimas tvarkyti Dumpiuose esančiuose įrenginiuose susikaupusias lietaus nuotekas, nes prieš tai buvo apribota bet kokia galimybė ką nors daryti įmonei priklausančiuose nuotekų valymo įrenginiuose.

T.Eikinas sakė, kad įmonė nuo pareigų nušalino tris asmenis. Kadangi vidinis tyrimas, anot jo, dar tęsiamas, šis skaičius gali kisti. Kas tie trys nušalintieji, jis neįvardijo.

„Atleistų kol kas nėra“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius