-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 11 25 /22:07

Kinijos ambasada sustabdė vizų išdavimą Lietuvoje

Kinija nuo ketvirtadienio stabdo vizų išdavimą Lietuvoje, pranešė šalies ambasada.
Kinijos ambasada Vilniuje
Kinijos ambasada Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ji nurodo, kad išdavimas stabdomas dėl techninių priežasčių, tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu.

„Dėl techninių priežasčių konsulinės paslaugos nuo lapkričio 25 dienos bus sustabdytos, – teigiama Kinijos ambasados pranešime. – Apie paslaugų atnaujinimą bus pranešta vėliau.“

Kinija praėjusią savaitę oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Tokį sprendimą Pekinas priėmė reaguodamas į Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymą.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros šalies.

Kinijos atstovas: už Lietuvos stovi „lėlininkas“

Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas ketvirtadienį spaudos konferencijoje tvirtino, kad už Lietuvos veiksmų Taivano atžvilgiu mato Jungtines Valstijas.

Taip jis reagavo į žinią, kad Lietuva su JAV eksporto kreditų agentūra Eksporto ir importo banku (EXIM) pasirašė bendradarbiavimo memorandumą, leisiantį amerikietiškas prekes ir paslaugas eksportuojančiam verslui pasinaudoti vidutinės ir ilgalaikės trukmės garantijomis ar paskolomis, kurių suma gali siekti iki 600 mln. JAV dolerių.

„(Tai) yra tolesni įrodymai, kad už Lietuvos provokacinio žingsnio stovi lėlininkas, metodiškai vadovaujantis visam šou. Tarptautinė bendruomenė gali tai aiškiai matyti“, – Kinijos ministerijos interneto svetainėje paskelbtame konferencijos tekste sakė Zh.Lijianas.

Kinijos atstovo teigimu, Lietuva, nepaisydama tarptautinių normų, veikė iš blogų paskatų kaip didesnės šalies įrankis ir galiausiai už tai sumokės.

Pasak Zh.Lijiano, Jungtinės Valstijos nuėjo taip toli, kad įtikino kitas šalis tarnauti Amerikos politinei darbotvarkei.

„Lietuva nepaisė griežtos Kinijos pozicijos, ignoravo platesnį Kinijos ir Lietuvos santykių vaizdą ir pamatines tarptautinių santykių plėtojimo normas, ji atvirai suformavo melagingą „vienos Kinijos, vieno Taivano“ įvaizdį pasauliui, taip sukurdama baisų precedentą“, – kalbėjo Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Kinija visuomet imasi griežto ir būtino atsako į visus provokacinius veiksmus, griaunančius Kinijos suverenumą ir teritorinį integralumą. Tie, kurie veikia iš blogų paskatų ir toliau žengia klaidingu keliu, – skins tai, ką pasėjo“, – pridūrė jis.

Lietuvos verslininkai sako, kad kilus diplomatiniam ginčui prekyba su Kinija gerokai apsunko.

Lietuva pavasarį išstojo iš Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato su Kinija 17+1, pastaraisiais metais stiprino ryšius su kitomis Rytų Azijos šalimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius