-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 14 /14:50

Nustačius naują koronoviruso atvejį Klaipėdoje, Lietuva atnaujina vidinių ES sienų patikrą, A.Veryga ragina lietuvius grįžti namo

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje – dar vienas koronavirusu sergantis pacientas. Apie tai šeštadienio rytą socialiniame tinkle paskelbė miesto meras Vytautas Grubliauskas. Paaiškėjo, kad susirgo 21 metų kretingiškis, studijuojantis Danijoje, ten dirbęs bare. Per surengtą spaudos konferenciją vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė paskelbė, kad Lietuva atnaujina vidinių ES sienų patikrą, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paragino lietuvius grįžti namo.
Rita Tamašunienė ir Aurelijus Veryga
Rita Tamašunienė ir Aurelijus Veryga / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Žiūrėkite spaudos konferenciją iš Vyriausybės:

VIDEO: Spaudos konferencija iš LRV dėl koronaviruso situacijos Lietuvoje

Naujienas iš konferencijos sekite čia:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

URM ragina užsienyje likusius piliečius kuo skubiau grįžti į Lietuvą

14:50

Užsienio reikalų ministerija ragina užsienyje šiuo metu esančius Lietuvos piliečius kuo skubiau grįžti į Lietuvą ankstinant savo suplanuotas keliones.

Užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS teigė, kad Lietuvos piliečiai raginami pasikeisti lėktuvo bilietus į anksčiausius įmanomus, kadangi valstybėms imantis vis griežtesnių priemonių valdant koronaviruso plitimą, galimybių grįžti vėliau gali nebelikti.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė

„Visiems, kurie turi skrydžius į Lietuvą kitą savaitę ar dar kitą savaitę, patariame bandyti juos keistis į ankstesnius ir ieškoti galimybės oro transportu grįžti į Lietuvą. Nes situacija kinta kiekvieną akimirką ir galimybių grįžti į Lietuvą lieka vis mažiau“, – sakė R.Jakilaitienė.

Penktadienį apie sienų uždarymą užsieniečiams dešimčiai dienų pranešė Lenkija, taip pat, vidaus reikalų ministerijos teigimu, tą patį padariusios Čekija, Slovakija, Vengrija ir Austrija. 

Lietuvos URM primena, kad nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio 18 val. Lietuvos laiku Lietuvos ambasados dešimtyje anksčiau į rizikos sąrašą įtrauktų valstybių registruoja piliečius, kurie turi problemų grįžti į Lietuvą.

„Vertinsime poreikį, kiek žmonių realiai neturi galimybės grįžti į Lietuvą. Taip pat šiuo metu gauname daug užklausų su uždaromomis valstybių sienomis, stengiamės visiems kiek įmanoma atsakyti“, – nurodė R.Jakilaitienė.

Lietuvos Vyriausybė šeštadienį pranešė atnaujinanti Europos Sąjungos vidinių sienų kontrolę su Latvija ir Lenkija. Pasak Vyriausybės, premjeras Saulius Skvernelis taip pat paprašė Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio užtikrinti galimybę Lietuvos piliečiams sudaryti sąlygas grįžti į Lietuvą per Lenkijos teritoriją. Lenkija sienas užsieniečiams užveria naktį iš šeštadienio į sekmadienį.

Rizikingų valstybių, į kurias Lietuvos piliečiams rekomenduojama nevykti, sąraše yra Kinija, Honkongas, Iranas,  Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija ir Ispanija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija, Egiptas. 

R.Liubajevas: neįleis užsieniečių, su kuriems yra pasireiškę ligos simptomai

13:22

Kaip BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas, nuo 18 valandos atnaujinus vidinių ES sienų kontrolę, bus neįleidžiami tik užsieniečiai, kuriems yra pasireiškę ligos simptomai.

„Jau šiuo metu neįleidžiame tų užsieniečių, kurie turi tam tikrų ligos simptomų, tai ta tvarka kol kas išliks ir po šios dienos 18 valandos sprendimo. Bet šiuo metu svarstoma galimybė įvedus karantiną ir labiau riboti užsieniečių patekimą, svarstomas ir variantas uždrausti užsieniečiams atvykti visiškai“, – pabrėžė jis.

Anot R. Liubajevo, net ir šiuo atveju būtų numatytos išimtys sudaryti tranzitinius koridorius kitų ES valstybių, pavyzdžiui, iš Lenkijos vykstančių Latvijos ar Estijos piliečių kelionei į savo šalį.  

Sprendimas dėl draudimo atvykti užsieniečiams į Lietuvą dar nėra priimtas 

13:01

Vyriausybė pranešė, kad nuo kovo 14 d. 18 val. laikinai atstatoma sienų kontrolė prie vidinių ES sienų (LR). 

„Sprendimas dėl sienų uždarymo ar kitų laisvo piliečių judėjimo apribojimo tame tarpe draudimo užsieniečiams atvykti į LR nėra priimtas. Apie sprendimus dėl sienos uždarymą LRV informuos atskirai“ – žiniasklaidą informavo Vyriausybė. 

Tyrimus dėl COVID-19 galės atlikti ir kitos laboratorijų

12:47

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, nuo šeštadienio daugiau laboratorijų galės atlikti tyrimus dėl koronaviruso. 

„Laboratorijoms jau išdalinti reagentai, jos ruošiasi, pildo protokolus, yra tam tikra procedūra, kad jie galėtų tą tyrimą validuotis. Bet jie jau išdalinti ir įstaigos pasiruošusios tyrimus atlikti“, – aiškino jis. 

Tyrimus galės atlikti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų ir Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijos. 

„Matyt, kad ateityje Panevėžys ir Šiauliai galės tuos tyrimus atlikti“, – sakė A.Veryga. 

A.Veryga: atvykę iš užsienio turėtų grįžti namo patys

12:36

Pasak A.Verygos, smarkiai išsiplėtus šalių, iš kurių atvykus rekomenduojama izoliuotis, sąrašui, nerealu organizuoti kiekvieno piliečio parvežimą namo.

„Tačiau, kas bus daroma, pavyzdžiui, prie sienos nustačius karščiuojantį asmenį, jis bus izoliuojamas, visi po namus išvežiojami. Jeigu lėktuve būtų karščiuojantis žmogus, vyktų tam tikra procedūra, bet jei nekarščiuoja, žmonės vyksta namo ir izoliuojasi. Visų pargabenti namo nėra netgi techninių galimybių“, – šeštadienį aiškino jis. 

Sveikatos ministras rekomenduoja atvykus iš koronaviruso paveiktų šalių, patiems grįžti namo ir 14 dienų izoliuotis. 

„Jeigu įmanoma, idealu, kad žmonės naudotųsi asmeniniais automobiliais, gali atvažiuoti šeimos nariai. Vis tiek jie bus greičiausiai kartu, namuose tą kontaktą turės. Dabar jau tokia situacija, nusiųst greitosios automobilį, kad su visi apranga parvežtų tūkstančius žmonių, kurie grįžta iš tų šalių, suprantat, tai tiesiog nėra realistinis scenarijus. Taip nebus“, – sakė A.Veryga. 

Į Lietuvą iš Lenkijos bus galima grįžti per laikiną Kalvarijų kontrolės punktą

12:18

Nors laisvos prekybos rėžimas paliekamas, krovininiai automobiliai galės kirsti sieną, tačiau R.Tamašunienės teigimu, bus tikrinama vairuotojų sveikata. 

Nuo penktadienio sanitariniuose postuose matuojama temperatūra ir vykdoma sanitarinė – informacinė patikra, tikrinami autobusai, mikroautobusai ir automobiliai su užsienio numeriais bei gabenantys pvz. slidinėjimo įrangą, nuo kovo 4 d. keleiviai pildo keleivio korteles.

„Nuo vakar dienos kontrolė prie vidinių sienų Lenkijos Respublikoje buvo atnaujinta. Pagal gautą informaciją iš Lenkijos sienos apsaugos tarnybos vykimas per Lietuvos ir Lenkijos bus vykdomas tik per vieną laikiną Kalvarijų kontrolės punktą“, – kalbėjo Valstybės sienos apsaugos vadovas Rustamas Liubajevas.

Anot jo, iš Lenkijos užsieniečiams bus leidžiama išvykti, tačiau įvykti – ne. 

„Nuo šiandien 18 val. aktyvuosime parengtą planą dėl laikinųjų kontrolės atstatymo prie vidinių sienos su Lenkijos ir Latvijos respublikomis“, – sakė jis. 

Šiuo metu apie vidaus sienų kontrolės laikiną atnaujinimą oficialiai yra pranešusios 4 šalys, t.y. Čekija prie sienos su Austrija ir Vokietija, Vengrija prie sienos su Slovėnija ir Austrija, Austrija prie sienos su Italija, Lenkija prie sienos su Čekija, Vokietija, Lietuva ir Slovakija, tokių priemonių taikymą svarsto ir kitos ES Šengeno valstybės narės.

Apie sprendimą dėl sienų kontrolės atnaujinimo artimiausiu metu bus informuojamos Lietuvos kaimynės valstybės, Europos Komisija, Europos Taryba ir Europos Parlamentas.

Išvykusius į užsienį ragina grįžti į Lietuvą

11:56

Aurelijus Veryga paragino išvykusius į užsienį piliečius kuo skubiau organizuotis keliones atgal į Lietuvą. 

„Girdėjome tokių istorijų, kad žmonės Užsienio reikalų ministerija (URM) bandant susisiekti, sako, kad „mums dar nesibaigė kelialapis, dar išbūsim savo dienas, tada, gal grįšim namo“. Labai realu, kad tada grįžti bus labai labai sudėtinga. Šalys jau dabar organizuoja savo piliečių parvykimą, dabar tuo momentu reikia ir naudotis, nes paskui tas judėjimas bus dar ir dar labiau komplikuotas“, – aiškino jis. 

Pasak A.Verygos, laukti, kol pasibaigs kelialapis neverta, nes vėliau „gali taip atsitikti, kad ten įstrigsite labai ilgam laikui“. 

„Tikrai negalėsime suorganizuoti reguliarių skrydžių, kad kiekvienam, kuriam pasibaigia kelialapis galėtų komfortiškai grįžti namo“, – kalbėjo jis. 

A.Veryga: kretingiškis lankėsi Vilniuje, autobusu grįžo namo

11:47

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žiniasklaidą informavo, kad kretingiškis iš Danijos kovo 10 dieną į Lietuvą grįžo per Kauno oro uostą. 

„Autobusu vyko pas draugę, Vilniuje lankydamasis vaikščiojo ir lankėsi kavinėse, buvo viešose vietose. Kovo 11 dieną susirgęs su drauge autobusu vyko į Kretingą. Vėliau pasireiškus simptomams, vakar kreipėsi į Klaipėdos ligoninę. Ten yra hospitalizuotas, paimtas mėginys buvo teigiamas. Dabar jis izoliuotas ten“, – šeštadienį prie Vyriausybės durų kalbėjo jis. 

A.Verygos teigimu, su vaikino tėvais ir draugu yra susisiekta. Iš Danijos atvykusio vyro tėvai save izoliavo, tą patį padarė kretingiškio draugas su močiute, su kuria jis gyvena. Tačiau, apsaugos ministro teigimu, visų kontaktų nustatyti yra praktiškai neįmanoma. 

„Yra atliekamas tyrimas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai aiškinasi tuos kontaktus tiek, kiek jų yra įmanoma išsiaiškinti. Bet realiai jų visų niekas neišaiškins. Manau, tikrai neturime savęs apgaudinėti, tokių žmonių Lietuvoje tikrai yra ne vienas. Juolab, kad žmogus atvyko iš Danijos, iš šalies, kuri dar nebuvo tuo metu įtraukta į sąrašą, kuris atnaujinamas labai greitai, todėl žmonės dar galėjo nežinoti, kad jiems reikia izoliuotis“, – kalbėjo jis. 

Judėjimas tarp Lenkijos ir Lietuvos galės vykti tik per Kalvarijos kontrolės punktą

11:40

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad judėjimas tarp Lenkijos ir Lietuvos galės vykti tik per Kalvarijos kontrolės punktą.

„Vykimas per Lietuvos ir Lenkijos sieną bus vykdomas tik per Kalvarijos kontrolės punktą“, – žurnalistams prie Vyriausybės sakė pasieniečių vadas.

Penktadienį apie sienų uždarymą užsieniečiams dešimčiai dienų pranešė Lenkija, taip pat tą patį padariusios Čekija ir Slovakija.

Atstato sienų kontrolę, draus atvykti užsieniečiams

11:16

Lietuva dėl koronaviruso grėsmės šeštadienį atnaujina vidinių Europos Sąjungos sienų su Lenkija ir Latvija kontrolę, bus draudžiama atvykti užsieniečiams. 

„Tai įvyks nuo šeštadienio, kovo 14 dienos, 18 valandos. Tokias priemones taiko mūsų kaimynai, manome, kad tai yra tikslinga“, – žurnalistams spaudos konferencijoje prie Vyriausybės šeštadienį sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ji taip pat teigė, kad bus draudžiama į Lietuvą atvykti visiems užsieniečiams, išskyrus tuos, kurie turi leidimus dirbti šalyje.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-14 11:16

Klaipėdos ligoninės gydytojas: sergančiojo būklė patenkinama

Anot Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojo Vinso Janušonio, 21-erių jaunuolis lėktuvu grįžo iš Danijos į Vilnių, kur praleido naktį, vėliau autobusu grįžo namo į Kretingą, tad kontaktavusių asmenų sąrašas nemažas.

„Jo būklė vidutinė, jis pakarščiuoja, kataro reiškiniai, viršutinių kvėpavimo takų, bet būklė vidutinė, normali. Visi būdingi reiškiniai, išskyrus sunkias komplikacijas, kurių, ačiū Dievui, nėra“, – sakė V.Janušonis.

VIDEO: KUL vyr.gydytojas V.Janušonis: sergančiojo būklė normali

Vaikinas studijuoja Danijoje, ten dirbo bare.

Šiuo metu ligoninėje yra 13 paguldytų pacientų, 11 tyrimai paaiškės popietę, dar dviejų tyrimai bus netrukus išgabenti. Paciento, grįžusio iš Vokietijos, būklė kelia nerimą medikams, nes simptomai gana tipiški koronavirusui.

Kretingos meras: laiptinė dezinfekuota

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius šeštadienį paskelbė, jog namo, kuriame gyvena vaikinas, laiptinė jau dezinfekuota. Jis prašo miestiečių nepanikuoti, saugoti save ir laikytis rekomendacijų.

„Deja, bet turime nustatytą pirmą koronaviruso (COVID-19) atvejį Kretingoje. Koronavirusas nustatytas 21 metų vaikinui, kovo 10 d. grįžusiam iš Danijos į Kauno oro uostą. Iš ten pirmiausia jis vyko į Vilnių, o į Kretingą grįžo kovo 11 d. autobusu. Apsistojo pas tėvus.

Vakar pasireiškus simptomams kreipėsi į Klaipėdos ligoninę, kur buvo hospitalizuotas. Vaikinas izoliuotas, jo būklė vidutinė. Kretingoje jis gyveno su tėvais. Tėvai yra saviizoliacijoje. Nacionalinio sveikatos centro specialistai su jais palaiko nuolatinį kontaktą. Daugiabučio laiptinė, kur gyveno jaunuolis jau šiandien ryte buvo dezinfekuota.

Vaikinas iš Danijos parskrido su kitu draugu kretingiškiu, kuris į Kretingą taip pat grįžo kovo 11 d. Jis gyvena su močiute, abu jie yra saviizoliacijoje, nuolatinis ryšys su jais taip pat palaikomas.

Kiek įmanoma, specialistai nustatinėja turėtus vaikino kitus kontaktus, ragina juos saviizuoliuotis. Kartu prašau visų likti sąmoningais, maksimaliai likti namuose, vengti įvairių viešų susibūrimo vietų, taip pat išlikti ramiais.

Raginu visus verslo subjektus rajone laikytis Valstybės operacijų centro nurodymų, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigoms nevykdyti veiklos. Savivaldybės specialistams, seniūnams jau duotas nurodymas stebėti, ar yra laikomasi šių reikalavimų.

Jau bendrauta ir su religinių bendruomenių atstovais, bažnyčių vadovais, su prašymu apriboti, kiek įmanoma žmonių dalyvavimą mišiose, jei įmanoma transliuoti jas internetinėje erdvėje ar imtis kitų priemonių.

Taip pat, jei žinote žmonių, grįžusių iš rizikingų užsienio vietovių, bet nesilaikančių karantino, prašome informuoti policijos pareigūnus tel. 112“, – skelbia Kretingos meras Antanas Kalnius.

Penktadienį Klaipėdoje patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis. Susirgo iš Tenerifės grįžusi pusamžė moteris. Ji keliavo per Barseloną, kur susitiko su savo vaikais. Ispanija yra viena šalių, į kurias vykti nerekomenduojama.

Klaipėdos universitetinė ligoninė ruošia daugiau lovų, jei prireiktų. Šiuo metu naudojimui paruošta apie 40 lovų. Teigiama, kad galimam protrūkiui gali būti paruoštas visas korpusas, jei prireiktų – 200 lovų.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso patvirtinti septyni koronaviruso atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius