Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 06 /16:24

Klaipėdoje vyko kandidatų V.Grubliausko ir A.Vaitkaus debatai: susitikimai dėl koalicijos jau prasidėjo

Klaipėdoje trečiadienį vyko į antrąjį turą patekusių kandidatų į merus, Vytauto Grubliausko ir Arvydo Vaitkaus, debatai. Juos organizavo Klaipėdos pramonininkų asociacija.
Vytautas Grubliauskas ir Arvydas Vaitkus
Vytautas Grubliauskas ir Arvydas Vaitkus / 15min koliažas

Daugiausia balsų pirmajame ture pelnė komitetą subūręs Vytautas Grubliauskas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) į merus iškeltas nepartinis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktorius Arvydas Vaitkus.

Apie pusantros valandos trukę debatai buvo tiesiogiai transliuojami 15min.

Daugiausia – net ašuonis mandatus savivaldos rinkimuose – pelnė visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Grubliauskas ir komanda“, o jų kandidatas į merus, dabartinis miesto vadovas V.Grubliauskas sulaukė gausiausio rinkėjų palaikymo – 15 812, arba 31,15 proc.

Klaipėdos miesto taryboje septynias kėdes užims pirmąkart miesto Taryboje dirbsiantys LVŽS atstovai. Partijai atstovaus A.Vaitkus, Vidmantas Dambrauskas, Artūras Bogdanovas, Arūnas Tuma, Viktoras Senčila, Ligita Girskienė ir Romaldas Idzelevičius. Jei A.Vaitkui pavyks iškovoti mero kėdę, prie komandos prisijungs buvęs krepšininkas Eurelijus Žukauskas. A.Vaitkų pirmajame ture palaikė 11 582, arba 22,82 proc. rinkėjų.

A.Vaitkus 15min teigė, jog nepavykus laimėti ketina tęsti darbus Uosto direkcijoje ir dirbti taryboje. Suderinti darbų nemato problemos, tai yra darę ir jo pirmtakai, Uosto direkcijai vadovavę Sigitas Dobilinskas ir Eugenijus Gentvilas.

Jau dėlioja koalicinę mozaiką

Pasibaigus pirmajam turui tiek meras V.Grubliauskas, tiek pretendentas į šį postą A.Vaitkus atviravo, jog buvo susitikę kone su visų partijų atstovais ir ėmė dėlioti politinę mozaiką Klaipėdos taryboje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./V.Grubliausko ir A.Vaitkaus debatai Klaipėdoje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./V.Grubliausko ir A.Vaitkaus debatai Klaipėdoje

„Teko bendrauti su beveik visais išrinktaisiais nariais. Nesiperšu, nesiveržiu į deklaratyvią draugystę. Klausausi, kas kokias tendencijas išsako. Visada sau, kad susitarimas yra dviejų pusių, ne tik tu turi norėt eit į koaliciją, bet ir su tavim norėti eiti. Nuostatos, kryptis maždaug aiški, bet reikia pripažinti, kad antrojo turo laukia daugelis“, – sakė V.Grubliauskas.

A.Vaitkus neslėpė, jog susitiko su visomis į tarybą patekusiomis partijomis, išskyrus dabartinio mero komandą.

„Vedame diskusijas, aiškinamės, kokios programinės nuostatos, aiškinamės, kas galėtų trukdyti darbui. Visos galimybės yra realizuojamos“, – sakė A.Vaitkus.

Formuojant koaliciją epicentre, panašu, atsidurs šešias vietas taryboje pelnę konservatoriai. Pastarieji tiek V.Grubliausko, tiek A.Vaitkaus komandoms negaili priekaištų tiek dėl darbo, tiek dėl rinkiminio fono, kai į tarybą ateina naujokai iš uosto kompanijų, esą spręsti savų interesų.

Priklausomai nuo antrojo turo gali susidėlioti tokia situacija, jog tiek dabartinio mero, tiek A.Vaitkaus, jo laimėjimo atveju, komandos bus vienodos – taryboje bus po aštuonis šių komandų politikus. Paklausti, ar nesidairo koalicijai vienas į kitą, V.Grubliauskas teigė, jog kalbėtis galima su visais, tačiau panašu, kad koalicijai teks burti trijulę ir dviejų komandų nepakaks.

„Kalbėtis su visais, tartis su visais būtina. Sunkiausias proceso aspektas yra programų suderinimas. Matyt, šioje vietoje be politinės patirties sunkiai įmanoma. Yra įvairių teorijų kaip sukaupti daugumą. Minimas atvejis yra nepatikimas politinis instrumentas, jei kažkas susirgo, neatvažiavo, pažiūros pacifistinės ar panašiai, susvyravo, dauguma tampa trapia. Dauguma neturi būti matematinė. Žvelgiant į situaciją blaiviai, atvirai ir atmerktomis akimis, sukurti koaliciją iš dviejų partijų šioje politinėje situacijoje neįmanoma. Kokie tie trys – gali būti įvairios konfigūracijos. Nėra vienos programos, kuri tampa nekvestionuojamu dokumentu visiems, nuolaidoms turi būti pasiruošę visi“, – sakė V.Grubliauskas.

Dauguma neturi būti matematinė. Žvelgiant į situaciją blaiviai, atvirai ir atmerktomis akimis, sukurti koaliciją iš dviejų partijų šioje politinėje situacijoje neįmanoma. Kokie tie trys – gali būti įvairios konfigūracijos, – sakė V.Grubliauskas.

A.Vaitkus kalbėdamas šiuo klausimu pasitelkė pavyzdį – estakadą į Rusnę.

„Žmonės, kurie dalyvavo, rusniškiai, jie nesidžiaugė estakados statybomis. 24 metus buvo žadama statyti estakadą ir niekas nebesitikėjo, kad ateis kažkokia valdžia ir statys, žmonės iš nevilties neturėjo džiaugsmo. Mes prarastume pasitikėjimą tų žmonių sakydami, kad galėtume eiti taip paprastai, be atitinkamo aiškumo, supratimo, tikėjimo, kad šiandieninė valdžia gali daugiau. Mums labai dideli klausimai. Tai pasakė liaudis, to nesako vien mūsų komanda. Kodėl tiek daug žmonių nėjo į rinkimus? Nes nebetiki niekuo. Didelė neviltis Klaipėdos mieste, reitingai balsavimo vieni mažiausių“, – kalbėjo A.Vaitkus.

Į administraciją nenori

Paklaustas, ar sutiktų eiti administracijos direktoriaus pareigas, V.Grubliauskas neslėpė – tokių pareigų eiti nesutiktų.

„Mano kompetencija labiau politinė, ne administracinė, bet ko reikalauti iš administracijos aš žinau“, – šypsojosi meras. V.Grubliauskas baksnojo į šoną A.Vaitkui, teigdamas, jog šiai pozicijai šis itin tiktų, mat turi vadybinių sugebėjimų. Pastarasis kol kas sako nenorintis „burti“, kol nėra aiški valdančioji dauguma.

Aistras kelia sankryžos

Emocijos ėmė kaisti prakalbus apie skaudulius – Baltijos prospektą ir parengtus techninius projektus, trikdžius, įgyvendinant miestui svarbios arterijos projektą.

Susitelkus savivaldybei ir Uosto direkcijai viena sankryža, Minijos-Baltijos pr., buvo sutvarkyta. Tai buvo aktualu pradedant darbą Centriniam keleivių terminalui, iš kurio kursuoja keltai.

Kitų sankryžų problema liko neišspręsta. Meras V.Grubliauskas metė akmenį į Uosto direkcijos, kuriai vadovauja A.Vaitkus, daržą, jog ši parengė tris projektus ir paguldė į stalčių. Tuo metu A.Vaitkus teigė, jog dešimt metų verda diskusijos, o miestas yra gatvių savininkas, tad sprendimą rasti buvo galima.

A.Vaitkus paliktų rotušę

Paklaustas, koks būtų pirmasis darbas tapus meru, A.Vaitkus jau ne kartą pabrėžė, jog visų pirma grįžtų arčiau savivaldybės komandos. Šiuo metu meras dirba už kelių šimtų metrų esančioje rotušėje.

„Klaida būti nors ir kelių šimtų metrų atstumu nuo savivaldybės administracijos, kuri privalo girdėti miesto vadovo balsą, jausti pulsą, kuri turi spręsti kiekvieną dieną svarbiausius miestui klausimus. Tik darbas po vienu stogu gali duoti didelį ir gerą efektą. Tuo įsitikinau dirbdamas įvairiose įmonėse. Jei klausia, koks būtų pirmas darbas – būtų atėjimas į savivaldybę. Kiekvieną rytą, pasitariant, kas ką padarė vakar, kas laukia rytoj“, – sakė A.Vaitkus.

V.Grubliauskas priminė, jog darbą pradėjo savivaldybėje, vėliau, nelikus apskričių administracijų, persikėlė į rotušę ir problemų dėl bendravimo niekada nejuto.

Yra kur pasitempti

„Pagerinti santykius su uostu, ne asmeniškai, o instituciškai. Savyje užgniaužti, nenoriu sakyt liberalumą, bet gerokai griežtesnio reiktų požiūrio į personalinius sprendimus“, – paklaustas apie klaidas, kurias reikia taisyti, kalbėjo V.Grubliauskas. Jo teigimu, kai kuriuos administracijos tarnautojus vertėtų pakeisti.

A.Vaitkaus teigimu, reiktų visame kame pradėti nuo meilės žmogui ir tai ne politinė tezė ar šūkis.

„Kalbant apie žmones, kurie turi verslą, turi negalią, serga, girdėjau, kad šiandien valdžia toli nuo mūsų", – pridūrė A.Vaitkus, sulaukęs klausimo, ar remtų Klaipėdos pilies džiazo festivalį, kurį organizuoja mero žmona I.Grubliauskienė.

"Tai vienas iš puikių festivalių Klaipėdos mieste. Galėtų būti daugiau festivalių ir ne tik vasarą, įtraukiančių jaunimą, senjorus, galėtume labiau įtvirtinti savo bendrystę", – sakė A.Vaitkus, primindamas, jog Uosto direkcija, kuriai vadovauja, festivalyje perka reklamą, kuri, anot vadovo, prasminga, mat birželį mieste lankosi partneriai, kuriems krenta į akį Uosto direkcijos logotipas.

„Didžiausia klausimų dalis, ar viskas, kas vyksta festivalyje, yra skaidru. Nedrįstu vertinti, nes to niekada nedariau“, – sakė A.Vaitkus.

„Nei meras, nei Uosto direkcija džiazo neremia, remia instituciškai. Džiazo festivalis per visą šį laiką yra išpurtytas, išblusinėtas po plaukelį, nes skundų iš visur buvo. Koks džiazas, jei jame yra šešėlio“, – papildė V.Grubliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius