Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 28

Klaipėdoje kunkuliuoja emocijos: tarp administracijos direktoriaus ir tarybos perbėgo juoda katė

„Kai kam rinkimai nesibaigė. Turbūt pyktis politikoje nėra geras palydovas, reikia pamiršti ir galvoti apie ateities darbus“, – sako Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas. Iki jo kadencijos pabaigos liko vos kelios savaitės, mat balandžio 18-ąją rinksis naujoji Klaipėdos miesto taryba. Nepaisant to, keturiolika Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narių inicijuoja S.Budino atleidimą iš pareigų praradus pasitikėjimą procedūrą. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tikina, jog paskutinis vadovo poelgis buvo „vyšnia ant torto“.
Klaipėdai oficialiai suteiktas Europos sporto miesto titulas (1)
Klaipėdai oficialiai suteiktas Europos sporto miesto titulas (1) / Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Teikimą pasirašę tarybos nariai motyvuoja, jog kovo 21 d. taryba nepritarė administracijos direktoriaus praėjusių metų veiklos ataskaitai. Taip pat teigiama, kad administracijos direktorius dar kovo 18 d. parengė ir išleido įsakymą, kuriuo patvirtino Klaipėdos miesto bendrojo plano keitimo koncepciją, tačiau kovo 21 d. vykusio tarybos posėdžio metu apie savo veiksmus tarybos narių neinformavo.

Teikimą pasirašę tarybos nariai pabrėžia Klaipėdos miesto bendrojo plano koncepcijos svarbą ir jos poveikį bendrojo plano rengimui bei tvirtinimui, priskiriamam išimtinei tarybos kompetencijai.

Jei Savivaldybės taryba artimiausiame posėdyje, kuris planuojamas balandžio 3 dieną, šiam teikimui pritars, S. Budinas administracijos direktoriaus pareigų neteks nuo tos pačios dienos, nors iki jo kadencijos pabaigos bus likusios dvi savaitės.

Vadina politikavimu

Klaipėdos savivaldybės koridoriuose, 15min žiniomis, sklando įtampa. Ji tvyro jau senokai. Išsiskyrus politiniams keliams dirbti tapo nelengva. Rudenį, kuomet Liberalų sąjūdis kandidatu į merus iškėlė Simoną Gentvilą, liberalas miesto meras V.Grubliauskas nusprendė posto siekti suburdamas visuomeninį komitetą. Miesto vadovu V.Grubliauskas perrinktas trečiąjį kartą. Administracijoje dirbantys S.Budinas bei jo pavaduotoja Alina Velykienė liko liberalų gretose. V.Grubliausko komandoje atsidūrė vicemerė Judita Simonavičiūtė bei kai kurie savivaldybės darbuotojai.

Takoskyra įnešė sumaišties į administracijos darbą. Neseniai nebuvo patvirtinta ne tik administracijos direktoriaus, bet ir visos administracijos darbo ataskaita. S.Budinas įsitikinęs, jog kai kam rinkimai dar nesibaigė ir jam dėl to labai gaila, nes pyktis politikoje nėra geras palydovas.

„Pasibaigus rinkiminėms batalijoms reiktų užmiršti ir galvoti apie ateities darbus, o ne suvedinėti senas sąskaitas“, – teigė administracijos vadovas.

Pasibaigus rinkiminėms batalijoms reiktų užmiršti ir galvoti apie ateities darbus, o ne suvedinėti senas sąskaitas

S.Budinas nesijaučia padaręs kažką neteisėto, anaiptol, 15min teigė pasielgęs atsakingai ir pasirašęs itin svarbų Klaipėdai dokumentą. Šio darbo nenorėjęs palikti savo įpėdiniui, kuriam pasiryžti pasirašyti tokios apimties dokumentą esą būtų buvę nelengva.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas su žmona
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas su žmona

„Padariau viską sąžiningai ir teisingai. Miestas negali būti įkaitu neapsisprendusių žmonių. Jei per tiek laiko nesugebame priimti sprendimo, pusę metų delsiam priimti dokumentą, kurio laukia daug kaipėdiečių, o kalbame, kad Klaipėda turi keistis, vystytis sparčiau, turime didžiuotis savo miestu, tai turime daryti sprendimus, kurie priklauso nuo kiekvieno. Ir tai nelabai patinka.

Aš vertinu, kad atlikau darbą, kurį turėjau atlikti. Nenorėjau palikti nebaigtų darbų naujai atėjusiam administracijos vadovui, kuris neturėtų galimybės greitai įsigilinti ir miestas būtų įkalintas dar ilgesniam laikui“, – 15min sakė S.Budinas, neseniai pasirašęs bendrojo plano keitimo koncepciją. Jos tvirtinimas, anot S.Budino, pagal teritorijų planavimo įstatymą yra administracijos direktoriaus kompetencija. Patį planą turi tvirtinti taryba.

„Tai nebuvo spontaniškas sprendimas. Dokumentas buvo suderintas su specialistais, vyriausiu architektu, teisininkais. Tik tiek, kad šį sprendimą sąmoningai padariau pasibaigus rinkimams, kad nebūtų kalbų apie politikavimą. Vienas svarbiausių dalykų, kad šis dokumentas buvo pristatytas tarybos komitetams dar spalio mėnesį. Gauta keletas pastabų, prašyta patikslinti, įrašyti dalykinių sąlygų sąvadą. Lapkritį vėl perėjome per komitetus, buvo pritarta. Lapkričio 29 dieną koncepcijos tvirtinimas buvo pateiktas tarybai.

Svarstymo metu buvo daug kalbų, projektas pristatytas, tačiau atidėtas su pastaba, kad reikia patobulinti. Tačiau aiškios tarybos pozicijos, ką patobulinti, nesuformuluota. Suprantu politikus, prieš rinkimus niekas nenorėjo priiminėti sprendimo, kuris Klaipėdoje vertinamas ir vienaip, ir kitaip. Keistai atrodo, kad daug kas suplakę į vieną uosto ir miesto bendrąjį planą į vieną. Mes planuojame miestą, ne uostą“, – sakė S.Budinas.

Administracijos direktorius pabrėžė, kad naujo bendrojo plano laukia apie 200 fizinių ir juridinių asmenų. Dėl šio dokumento sustojo svarbūs miestui projektai, tokie kaip senelių namų atsiradimas bei Jonų bažnyčios detalaus plano pakeitimas. Patvirtinus koncepciją šie projektai gali būti toliau planuojami.

„Buvome įsipareigoję su valdančiąja koalicija turėti bendrąjį planą iki gruodžio 31 dienos. Realiai ir taip vėluojame. Nesinorėjo palikti ateinančiam naujam žmogui. Tai nėra paprasta. Įsivaizduoju ir puikiai suprantu, kaip sunku būtų žmogiškai ryžtis pasirašyti tokios apimties dokumentą, kuris turi kontroversišką vertinimą. Būtų reikėję nemažai laiko ir atsakomybės prisiėmimo nelabai būtų užtekę.

Kita medalio pusė, kadangi įstatymas įpareigoja koncepciją tvirtinti administracijos direktoriui, galima būtų kalbėti, kad jis tokią galimybę turėjo, bet nepadarė. Kaip atsakingas asmuo, vykdau darbus, kurie man paskirti įstatymu“, – mano S.Budinas.

Vyšnia ant torto

Klaipėdos meras sako, kad šis administracijos direktoriaus poelgis yra tarsi „vyšnia ant torto“. Nepaisant to, jog liko vos keletas darbo savaičių, V.Grubliausko manymu, vertybėms nėra galiojimo.

„Aišku, kad šie procesai tikrai nemalonūs. Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad tokiais akcentais teks užbaigti šią kadenciją. Nežiūrint kiek liko tų savaičių, tokioms vertybėms, kurios bent man yra pamatinės, tai atsakomybė, pasitikėjimas, principingumas, padorumas, negali būti galiojimo termino, ar lieka savaitė, ar diena iki kadencijos pabaigos.

Šioje vietoje akcentas turėtų būti į tarybos išreikštą nepritarimą ataskaitai už praėjusius metus. Tai daugiau nei aiškus tarybos pasitikėjimo direktoriumi išreiškimo ženklas. Situaciją paaštrino istorija su pasirašytu direktoriaus bendrojo plano keitimo koncepcijos variantu, kuris apaugo įvairiais mitais, gandais. Kada pasirašoma slepiant, neinformuojant apie tai, natūralu, politikams yra nepagarbos jiems ženklas. Negali būti kvestionuojama, ar turėjo teisę, taip, pasirašyti turėjo teisę, bet pasirašyta gerokai anksčiau nei tampa kūnu. Derinama pusiau paslapčiomis, nesudarant galimybės ir sekretoriato žmonėms derinti procesus, turiu omeny prieigas prie savivaldybės administracijos registrų. Tai nepagarbos tarybos nariams, sekretoriato žmonėms ir darbuotojams ženklas“, – kalbėjo meras.

Miesto vadovo teigimu, koncepcijai buvo dukart nepritarta ir tartasi, kad ji į tarybą atkeliaus trečią kartą su vienais ar kitais pataisymais arba be jų ir taryba išreikš savo poziciją.

„Jei drąsa užplūdo likus trims savaitėms iki kadencijos pabaigos, norisi paklausti, kur ta drąsa buvo, kai taryba atidėjo antrą kartą. Tada buvo rinkimai prieš akis, o prieš rinkimus pasirašyti drąsos neužteko. Čia emocijos, nenoriu, kad jos imtų viršų. Tai pasitikėjimo ir principingumo dalykai, ar liko valanda, ar mėnuo iki kadencijos pabaigos“, – 15min sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius