-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 04

Klaipėdos mokslininkai džiūgauja: tiki prie Estijos radę ir ištyrę „Prezidentą Smetoną“

Į Estiją su moksline misija „Lietuvos karo laivas „Prezidentas Smetona“ išplaukę Klaipėdos universiteto mokslininkai tiki suradę ir ištyrę nuskendusį Lietuvos karinio laivyno flagmanu vadintą laivą „Prezidentas Smetona“.
Laivas „Prezidentas Smetona“.
Laivas „Prezidentas Smetona“. / KAM nuotr.

Laivas, kuris, tikima, ir yra „Prezidentas Smetona“, rastas sekmadienį, maždaug 85 metrų gylyje. Tai antradienio rytą LRT tiesioginiame eteryje pranešė žurnalistas Rimas Bružas, su „Brabander“ ekspedicija kuriantis dokumentinį filmą.

„Neturime jokių argumentų, kad tai galėtų būti ne tas laivas“, – teigė Klaipėdos universiteto profesorius Vladas Žulkus. Anot jo, sutampa gausybė tyrimų rezultatų, tai rodo ir po vandeniu darytos nuotraukos.

„Tai tarsi dovana Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms, nes liepos 4 dieną yra minimos Lietuvos karinių jūrų pajėgų 25-osios atkūrimo metinės“, – teigia Klaipėdos universiteto profesorius Vladas Žulkus.

„Prezidentas Smetona“ rastas maždaug už 5 mylių nuo Estijos krantų, kur eina laivų kelias Helsinkis–Talinas.

Ant laivo priekio matomos žymės neleidžia abejoti, anot mokslininkų, jog į laivą buvo pataikiusi torpeda. Ekspedicijos dalyviai iš kelionės parsiveš nuotraukų. Jomis žada pasidalinti ir su visuomene.

KU nuotr./Laivas „Brabander“
KU nuotr./Laivas „Brabander“

Ekspedicijai trukdė oras

Klaipėdos universiteto mokomasis-tyrimų laivas škuna „Brabander“ ir universiteto mokslininkai į ekspediciją išplaukė birželio 26-ąją. Ties Estijos krantais vykdomas projektas „Lietuvos karo laivas „Prezidentas Smetona“.

Planuota misiją vykdyti praėjusių metų rudenį. Tačiau tada planus sujaukė prasti orai.

Tyrimai vykdomi Estijos vandenyse, siekiant identifikuoti 1939–1945 m. nuskandintus ir nuskendusius laivus: buvusį Nepriklausomos Lietuvos karo laivą „Prezidentas Smetona“, prekybinius Lietuvos laivus „Panevėžys“, „Kretinga“ ir „Utena“ bei atlikti jų žvalgomuosius neinvazinius tyrimus.

Nuskendę laivai apžiūrimi šoninės apžvalgos sonaru, filmuojami ir nufotografuojami. Gyliai šiose vietose yra 70–80 m, todėl tyrimams pasitelkti autonominiai povandeniniai prietaisai ir giluminiai narai. Apie tyrimus bus sukurtas dokumentinis filmas ir rengiami reportažai.

Projekto vykdytojas – Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas, projekto vadovas akademikas prof. habil. dr. V.Žulkus. Projekto partneriai: Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos ir Estonian National Heritage Board.

Ekspedicija iš Estijos grįžti turėtų kitą savaitę.

Klaipėdos universiteto nuotr./Ekspedicijos dalyviai analizuoja gautus duomenis.
Klaipėdos universiteto nuotr./Ekspedicijos dalyviai analizuoja gautus duomenis.

Pirmasis Lietuvos karo laivas

Šis laivas išties ypatingas. „Prezidentas Smetona“ buvo pirmasis nepriklausomos Lietuvos karo laivas, kurį 1927-aisiais Lietuvos Vyriausybė nusipirko iš Vokietijos.

1939 m. kovo 22 d. Klaipėdos kraštas atiteko Vokietijai. Jau kitą dieną vieninteliam Lietuvos karo laivui, šešiems pakrančių apsaugos laivams ir prekiniams laivams teko išplaukti iš uosto.

1940-aisiais po SSRS okupacijos laivas buvo pervadintas tiesiog į „Prezidentą“, netrukus pervadintas į „Pirmūną“, o dar vėliau į „Korall“ ir atiduotas tarybiniam Baltijos laivynui.

Laivas Suomių įlankoje nuskendo 1945 m. sausio 11-ąją. Vienų šaltinių teigimu, laivas nuskendo užplaukęs ant seklumos, kitų – jog į jį pataikė mina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius