-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 03

Klaipėdos rajone atidarytas naujas namas vaikų namų globotiniams

Klaipėdos rajone įrengtas dar vienas namas vaikams, netekusiems tėvų globos. Specialistai teigia, kad tokia vaikų globos pertvarkos forma pasiteisino – savarankiškai gyvenantys našlaičiai įgyja socialinių įgūdžių.
Lapių pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Lukauskienė džiaugiasi naujai iškilusiais Bendruomenės namais.
Bendruomenės namai Lapių kaime / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šeštadienį oficialiai Lapių kaime atidarytame bendruomeniniame name įrengti keturi kambariai, kuriuose gyvens po du vaikus. Pasak specialistų, vaikų globos pertvarka, kai iš globos namų vaikai perkeliami gyventi į butus ar tokius namus, pasiteisino.

Klaipėdos rajonas – vienas pirmųjų šalyje pradėjo vaikų globos pertvarką. Visi 29 rajone tėvų globos netekę vaikai jau gyvena butuose.

„Jie nuo ryto iki vakaro gyvena kaip šeimoje. Žinoma, tai šeimos neatstoja, tačiau darome, ką galime geriausia. Tai yra sąlygos, kurios yra artimiausios šeimai gyventi butuose. Vaikai patys yra atsakingi už tvarką butuose. Neateina valytoja ,nesutvarko. Neateina virėja, nepagamina valgyti. Visą tai jie daro patys. Jie patys planuoja savo išlaidas“, – sako Klaipėdos r. sav. Socialinės paramos sk. vedėja Dalia Gumuliauskienė.

Lapių pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Lukauskienė teigia, kad vaikai, gyvendami šiuose namuose, tampa mažiau irzlūs, pikti.

„Mūsų pastebėjimais, kai anksčiau jie gyveno vienoje didelėje erdvėje ir jie gyveno kambariuose po šešis, po septynis viename kambaryje, tai dabar, kai jie turi savo erdvę, kai jie turi privatumą, matome apraiškas, jie nebėra tokie pikti, irzlūs. Jie tiesiog prisipažįstą kažką padarę, prie jo gali prieiti kiekvienas darbuotojas, daugiau gali jiems skirti laiko ir tai yra tik į gerą pusę“, – tvirtina direktorė.

Su vaikais dirbs socialinis darbuotojas ir trys padėjėjos. Pastato gale įrengti ir du butai jaunuoliams, sulaukusiems 18 metų, kurie gali gyventi savarankiškai. Paprastai aštuoniolikmečiai turi palikti globos namus, tačiau realiai neturi kur išeiti. Čia jie galės gyventi, kol integruosis į visuomenę.

Klaipėdos rajonas – vienas pirmųjų šalyje pradėjo vaikų globos pertvarką. Visi 29 rajone tėvų globos netekę vaikai jau gyvena butuose.

„Žengdami tuos drąsius žingsnius vis tiek turime būti apsidraudę. Šiuo metu turime dvi socialinių globėjų šeimas, kur įvykus kokiai nors krizei šeimoje, kada vaikus reikėtų paimti iš šeimos, tai turėtume, kur apgyvendinti“, – sako Klaipėdos r. mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Namas, į kurį vaikai įsikels po poros savaičių, pastatytas už savivaldybės ir rėmėjų iš Vokietijos lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius