-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 02

Klaipėdos uostas priims tarptautinėse pratybose dalyvaujančius karo laivus

Gegužės 3 d. Klaipėdos uoste prisišvartuos apie 15 užsienio karo laivų iš Danijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Latvijos, Lenkijos ir Prancūzijos, Turkijos. Dauguma laivų atplaukia dalyvauti tarptautinėje jūrinėje operacijoje „Atvira dvasia“ (angl. „Open Spirit“). Tai – kol kas didžiausios pratybos šiais metais, kurias organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos. Lietuva taip pat skirs savo karo laivus, praneša Lietuvos kariuomenė.
Klaipėda
Klaipėda / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Tarptautinė operacija skirta Baltijos jūros dugno išvalymui nuo jūrinių minų, paliktų I ir II pasauliniuose karuose. Taip siekiama sumažinti jūrinių minų keliamą pavojų jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai, taip pat pagerinti Baltijos jūros ekologinę aplinką. Per I pasaulinį karą jūroje padėta apie 55 tūkst. jūrinių minų ir 7,5 tūkst. įvairių kliūčių, antrąjį – beveik 95 tūkst. jūrinių minų ir beveik 16 tūkst. įvairių kliūčių. Spėjama, kad daugiau nei 80 tūkst. minų vis dar yra vandenyje. Šios minos vis dar kelia didžiulį pavojų: 2005 m. Šiaurės jūroje Belgijos žvejai tinklais atsitiktinai ištraukė miną, jai sprogus žuvo keturi žmonės. Tokių nelaimingų atsitikimų yra buvę ir daugiau.

Jau nuo balandžio 25 d. Karo ir kruizinių laivų terminale įsikūrė kariai, kurie užtikrins NATO Greitojo reagavimo minų medžiojimo junginio apsaugą operacijos „Atvira Dvasia“ (angl. Open Spirit) metu, grupei lankantis Klaipėdoje. „Šie mokymai netrukdo įprastai uosto rutinai, civiliams gyventojams ar turistams. Pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės karinės jūrų pajėgos kartu su NATO jūrinių operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centru, jose dalyvauja Vokietijos Karinių jūrų pajėgų bataliono kariai ir Bundesvero tyrimų institutas“, – teigė NATO operacijų sekliuose vandenyse kompetencijos centro operacinių reikalavimų rengimo štabo karininkas kmdr. Tadas Jablonskis.

Laivų vizito metu, gegužės 4 d., Karo ir kruizinių laivų terminale organizuojama Kariuomenės ir visuomenės vienybės diena Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius