2020 08 09 /22:25

Klaipėdos uoste pastebėtos naftos dėmės pasiekė paplūdimius, draudžiama maudytis

Uosto direkcija sekmadienio rytą informavo apie Klaipėdos uoste pastebėtą dėmę. Teršalai popietę pasiekė paplūdimius. Uždrausta maudytis. Pavakare pranešta, kad situacija lokalizuota.
Teršalų surinkimo darbai
Teršalų surinkimo darbai / Indrės Jurčenkaitės / 15min nuotr.

Kaip pranešama, Klaipėdos uoste, ties žiemos įlanka paryčiais, apie 6 val. pastebėta naftos produktų dėmė.

Uosto direkcijos dispečeriai apie įvykį informavo atsakingas institucijas, išsiųstas Uosto direkcijos kateris „Zunda“, kuris skirtas teršalams rinkti.

Ties žiemos įlanka pastatyta 150 metrų bonų užtvarų, teršalai renkami, sklaida lokalizuota.

Papildomai pasitelktas Uosto direkcijos narų ir naftos surinkimo laivas „Naras“. Aiškinamasi teršalų kilmė ir galimas pasklidęs kiekis.

Kaip 15min sakė „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki, teršalai pasiekė uostamiesčio paplūdimius. Maudytis draudžiama. Iškelta raudona vėliava.

15min nuotr./Baltijos jūroje pastebėtos dėmės.
15min nuotr./Baltijos jūroje pastebėtos dėmės.

„Iki vidurdienio buvo švarus vanduo. Apie 12 val. pasirodė dėmės Melnragės, Girulių ruože ir Smiltynėje. Iš pradžių gelbėtojai pastebėjo, vėliau ir žmonės ėmė skųstis, kad naftos kvapas. Patys priėmėm sprendimą kelti raudoną vėliavą, nes sekmadienis, įstaigos nedirba. Nerekomenduojame maudytis. Dėmės ryškiai matosi, juosta dėmių eina Girulių link ir Smiltynėje nuo molo pusės. Kaip supratau, uoste įvyko avarija, išsiliejęs dyzelinas. Tie, kas jau maudėsi, rekomenduojame išsimaudyti po dušu“, – kalbėjo A. Siakki.

Indrės Jurčenkaitės / 15min nuotr./Teršalų surinkimo darbai
Indrės Jurčenkaitės / 15min nuotr./Teršalų surinkimo darbai

Kad pajūryje matyti dėmės 15min pranešė ir skaitytojai,

„Poilsiaujame Malnragėje – maudytis nerekomenduojama dėl išsiliejusios naftos uoste. Daug teršalų ir rudų dėmių, norisi daugiau informacijos apie ivykusią avariją, žalą gamtai“, – rašė Renata.

Palangos gelbėtojų tarnybos vadas Jonas Pirožnikas patikino, jog kol kas, iki 14 val., naftos dėmės Palangoje nebuvo pastebėtos.

Bonų užtvaros

Apie 16 val. Uosto direkcija informavo, kad ir toliau renkami Klaipėdos uoste ties Žiemos įlanka šį rytą pastebėti naftos produktų teršalai. Įvykio vietoje dirba du Uosto direkcijos laivai „Zunda“ ir „Naras“, į jūrą išsiųstas locmaninis kateris su bonų užtvaromis.

„Uosto direkcija siunčia savo pajėgas, kurios padės operacijai vadovaujančiam Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui atlikti naftos produktų surinkimą jūroje. Operacijoje dalyvaus mūsų locmaninis kateris „Mingė", kuris gabena 500 m ilgio absorbcines bonines užtvaras. Tikimės, kad kaip galima greičiau paaiškės įvykio aplinkybės ir bus nustatytas taršos šaltinis“, – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

22 val. uosto akvatorijoje ties Žiemos įlanka taršos likvidavimo darbai buvo dar tęsiami. Darbus numatoma vykdyti, kol bus surinkti visi teršalai.

Apie situaciją pajūryje pasisakė ir Klaipėdos meras.

„Labai svarbi ir aktuali informacija visiems, esantiems, ar dar planuojantiems vykti į Klaipėdos paplūdimius. Ryte, Kuršių mariose, ties Šiauriniu uostu išsiliejo dar kol kas nenustatytas kiekis teršalų (panašu, kad tai laivo kuras). Deja, bet vietoje viso to kiekio uosto tarnyboms surinkti nepavyko, dalis jo pasiekė ir Baltijos jūrą, todėl dabar jau visi gelbėjimo, lokalizavimo, valymo darbai persikėlė į jūrą, ties I ir II Melnrage bei link Girulių, - socialiniame tinkle skelbia V. Grubliauskas. - Į orą jau ne pirmą kartą pakeltas sraigtasparnis, kad tiksliai identifikuotių situaciją iš oro, o pagal tai koordinuotų visus tolesnius veiksmus. Nuolatos palaikau ryšį su visų šioje operacijoje dalyvaujančių institucijų vadovais ir akylai stebiu visą šį procesą. Mobilizuotos visos tarnybos, jos pasirengusios koordinuotiems veiksmams“.

Talkina kariuomenė

Incidentui lokalizuoti suformuota Klaipėdos miesto atsakingų institucijų darbo grupė kreipėsi pagalbos į Lietuvos kariuomenę incidento mastui nustatyti iš oro ir likviduoti.

Apie 9 val. buvo pakeltas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis. Pilotai pastebėjo 2 kv. km. teršalų dėmę. Teršalų likvidavimo darbams buvo išsiųsti Karinių jūrų pajėgų laivas „Šakiai", KOP sraigtasparnis laivams koordinuoti, Valstybinės sienos apsaugos tarnybos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento kateriai, taip pat Klaipėdos jūrų uosto laivas „Mingė".

Vienas iš pagrindinių Lietuvos kariuomenės uždavinių taikos metu – įstatymų nustatytais atvejais ir sąlygomis teikti pagalbą valstybės ir savivaldybių institucijoms.

Situacija lokalizuota

Teršalų dėmė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje lokalizuota, tuo metu į teršalų lokalizavimą jūroje įsijungusios jungtinės aplinkosaugininkų, Karinių jūrų pajėgų štabo, Priešgaisrinės apsaugos tarnybos bei pasieniečių pajėgos, teigia Aplinkos apsaugos departamentas.

„Sureagavome nedelsiant į pranešimą ir pirmiausia rūpinamės, kad uosto taikomos priemonės sustabdytų teršalų plitimą, juos surinktų ir neutralizuotų“, – pranešime sakė Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Pasak O.Vėbrienės, Klaipėdos uoste dabar vykdomi mechaniniai teršalų̨ surinkimo darbai. Stebima ar reikalingos papildomos priemonės, gauti pirmieji Aplinkos apsaugos agentūros modeliavimai dėl tolimesnio teršalų̨ judėjimo.

„Dabartiniu metu ypatingai svarbu apsaugoti pakrantę. Gavus tyrimų rezultatus ir žinant kokia medžiaga ar medžiagų mišinys išsiliejo akvatorijoje, bus sprendžiama dėl cheminių medžiagų naudojimo teršalams „surišti“. Ypatingai svarbu, kad visi darbai būtų atliekami maksimaliai tausojant ekosistemą ir nesukeliant dar didesnės žalos“, – tvirtino O.Vėbrienė.

Departamento vadovė pabrėžė, kad kai neliks grėsmės gamtai ir žmonių sveikatai, bus nustatyti ir atsakingi dėl šio incidento, bus suskaičiuota žala gamtai, kurią kalti asmenys privalės atlyginti.

15min nuotr./Baltijos jūroje pastebėtos dėmės.
15min nuotr./Baltijos jūroje pastebėtos dėmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius