Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 04

Klaipėdos uosto direkcija stiprina taršos prevenciją uosto akvatorijoje

Siekdama nustatyti galimus teršalų, išsiliejančių uosto akvatorijoje, židinius, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija naftos taršos aptikimo daviklius perkelia į potencialiai problemiškiausias vietas. Šis sprendimas jau duoda rezultatų – suveikus davikliui, pavyko užfiksuoti teršėją.
Naftos produktų plėvės Klaipėdos uosto akvatorijoje
Naftos produktų plėvės Klaipėdos uosto akvatorijoje / Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr.

Suveikus prie Smiltelės upės žiočių sumontuotam naftos taršos aptikimo davikliui, Uosto direkcijos inspektorius nedelsiant nuvyko į įvykio vietą. Čia buvo vykdoma bunkeravimo operacija ir aptikta, kad jos metu į akvatoriją prie krantinės pateko nežymus kiekis teršalų. Apie incidentą informuoti Aplinkos apsaugos departamento Jūros aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai.

„Net keletas litrų naftos produktų, patekusių į akvatoriją, gali pridaryti daug bėdos, nes teršalai akimirksniu pasklinda. Stiprindami taršos prevenciją, perkeliame naftos taršos aptikimo daviklius į galimai problemiškiausias vietas, kad galėtume dar operatyviau reaguoti ir nustatyti teršalų židinius. Akivaizdu, kad šis sprendimas pasiteisina – teršėjai bus užfiksuoti, tikimės, jog taip pavyks užkardyti teršalų patekimą į akvatoriją,“ – teigė Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

Iš viso įvairiose uosto vietose yra sumontuota 11 naftos aptikimo įrenginių. Daviklių tinklas išdėstomas ne tik uosto pusėje, bet keletas jų bus įrengta ir keliuose Smiltynės pusės taškuose. Tai leis užfiksuoti teršalus, patenkančius į uosto akvatoriją iš Kuršių marių. Taip pat naftos aptikimo daviklis yra sumontuotas ir prie Dangės žiočių, siekiant, kad tarša nepatektų į akvatoriją iš upės.

Šie davikliai gali užfiksuoti benzino, dyzelino, tepalų, naftos dėmes. Joms priartėjus prie detektoriaus, šis sureaguoja – perduoda signalą į Uosto direkcijos dispečerinę.

Nustačius taršą, Uosto direkcijos dispečeris nedelsdamas informuoja visas atsakingas tarnybas: Jūrų gelbėjimo koordinacinį centrą, aplinkosaugos ir kitas institucijas.

Jeigu teršalai pasklinda uosto akvatorijoje, jų likvidavimo darbus atlieka Uosto direkcijos tarnybos. Incidentų aplinkybes bei teršėjus aiškinasi aplinkosaugos institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius