Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 04

Klausimas klaipėdiečiams: Danė ar Dangė?

Klaipėdoje startavo pirmoji visuotinė gyventojų apklausa. Klaipėdiečių nuomonės klausiama 6 miestui aktualiais klausimais, tarp jų ir kaip turėtų vadintis per miestą tekanti upė – Danė ar Dangė.
Į Danės upę leisti popieriniai laiveliai.
Į Danės upę leisti popieriniai laiveliai. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Klaipėda Danė

Per uostamiesčio centrą tekanti upė yra vienintelė Lietuvoje, turinti du pavadinimus – iki buvusios Klaipėdos krašto ribos ji vadinama Akmena, toliau – Danė.

Tačiau šiuo vardu upė pavadinta tik 9-tajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Vyresni klaipėdiečiai ją ir dabar vadina Dangė, praneša LRT radijas.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys sako, kad įvairių laikotarpių Prūsijos, ar Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kartografijoje jam netekę užtikti, kad upė Klaipėdoje būtų pavadinta Danė.

Seniausias šaltinis, kuriame minima Dangė, yra 1252 metų Kuršo vyskupo ir Livonijos ordino magistro pasirašyti dokumentai dėl pilies Klaipėdoje statybos. Kalbininkai sako, kad upė Danė arba Danija buvo pavadinta pagal pokariu mokslininkų atliktus tyrimus – esą taip šnekamojoje kalboje ją vadino vietiniai gyventojai.

Tačiau Jonas Genys primena, kad pokariu Klaipėdos mieste buvo likę vos keli, ar kelios dešimtys senbuvių. Dabar surengta visuotinė klaipėdiečių apklausa truks tris savaites. Nuo jos rezultatų esą ir priklausys tolesni politikų veiksmai. Apklausa, teigiama, miesto biudžetui papildomai nekainuos – nuomonę pareikšti galima internetu, arba atėjus į savivaldybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius