-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 08

Klausimas, vertas ministro kėdės: ar melavo Kęstutis Trečiokas?

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sulauks premjero Algirdo Butkevičiaus siūlymo trauktis iš pareigų, jei bus įrodyta, kad „tvarkietis“ ministras apsimelavo kalbėdamas apie savo vaidmenį vadinamojo Vijūnėlės dvaro istorijoje. Nors ministras žada nesitraukti nepaisant to, ką pasakys premjeras, jo pokalbius panagrinėti galima jau dabar.
Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio
Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio / 15min nuotr.

Dar neseniai buvęs užtikrintas, kad garsusis Vyriausybės nutarimas Nr. 343 su Vijūnėlės dvaru nesusijęs, dabar premjeras reikalauja, kad teisininkai įvertintų K.Trečioko pasisakymus. Esą būtent nuo teisininkų įvertinimo priklausys A.Butkevičiaus sprendimas: palikti K.Trečioką Vyriausybėje ar verst jį iš kėdės.

O kol premjeras laukia savo teisininkų išvadų, jūs galite pasidaryti savas. 15min pateikia keletą citatų iš viešų K.Trečioko pasisakymų apie Vijūnėlės dvarą, kuriuos galima lengvai palyginti su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įrašytais ministro ir Druskininkų mero Ričardo Malinausko pokalbiais. Melavo ministras ar ne – spręskite patys:

1. Ar ministras žinojo apie teismą?

Liudydamas Antikorupcijos komisijai, K.Trečiokas dievagojosi neturėjęs žalio supratimo apie tai, kad nutarimas Nr. 343 gali turėti įtakos kokiam nors teismo sprendimui:

„Man asmeniškai niekas spaudimo nedarė ir aš apie jokią teismo bylą nežinojau. Premjeras man ir Malinauskas neskambino prieš tą sprendimo priėmimą“, – Kęstutis Trečiokas, liudijimas Seimo Antikorupcijos komisijai, 2016 02 03.

Jis taip pat neigė buvus telefoninius pokalbius su R.Malinausku. O pokalbių, kaip rodo STT medžiaga, būta:

„Tikrai neužmiršau, bet gerai, kad priminei, va tuoj pat priminsiu kompanijai”, – Kęstutis Trečiokas, 2015 08 31, telefoninis pokalbis su Ričardu Malinausku apie nutarimą Nr. 343.

Šiuose pokalbiuose Druskininkų meras neslėpė, kad „tas sprendimas“ reikalingas dėl teismo proceso:

„Mes, šitą, turim 25 d., tai yra savaitgalį, turim teismą ir mums labai tas sprendimas. Pusę metų laukiam“, – Ričardas Malinauskas (2015 09 21, STT įrašytas telefoninis pokalbis su Kęstučiu Trečioku). 

„Tuoj kancleriui duosiu „zadanije“, – merui atsako Kęstutis Trečiokas (2015 09 21, STT įrašytas telefoninis pokalbis su Ričardu Malinausku).

15min.lt nuotr./Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio
15min.lt nuotr./Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio

Čia minimi pokalbiai, STT surinktais duomenimis, vyko prieš Vyriausybės nutarimo Nr. 343 priėmimą: tada, kai, anot ministro, tokių pokalbių nebuvo. Ar šiuo klausimu K.Trečiokui skambino premjeras? Antikorupcijos komisijos paviešintoje tyrimo medžiagoje tokių duomenų nėra. 

2. Koks dar poveikis?

Aplinkos ministras nuosekliai kartoja nejutęs jokio spaudimo ar poveikio dėl nutarimo Nr. 343:

„Jokio poveikio man priimant šį nutarimą nebuvo“, – Kęstutis Trečiokas, liudijimas Seimo Antikorupcijos komisijai, 2016 02 03.

Tiesa, R.Malinausko užuominos STT įrašytuose pokalbiuose gali skambėti kitaip:

„Ministre, turiu labai didelį prašymą. (...) Ten ir su Bernatoniu šiek tiek pajudinom, kad greičiau būtų, tą Vyriausybės nutarimą 343“, – Ričardas Malinauskas (2015 08 11, STT įrašytas pokalbis su K.Trečioku).

15min.lt nuotr./Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio
15min.lt nuotr./Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio

3. Draugiški santykiai su meru? Jokiu būdu.

Aplinkos ministras taip pat prisiekinėja nepalaikantis šiltų santykių su Druskininkų meru:

„Mes su Malinausku turime ir kitų reikalų, mes bylinėjamės dėl pastatų. Tikrai niekas negali mūsų apkaltinti glaudžiais ar draugiškais santykiais”, – Kęstutis Trečiokas, liudijimas Seimo Antikorupcijos komisijai, 2016 02 03.

Tačiau R.Malinausko telefonu pakviestas „link Druskininkų kokią reviziją padaryti“, jis nevengė familiaraus tono:

„Visai būtų faina. Nes čia užknisa protą. Pas tave nors užsimiršti valandai kitai“, – Kęstutis Trečiokas – Ričardui Malinauskui (2015 08 28, STT įrašytas pokalbis).

4. Ką ragino premjeras?

Kalbėdamas apie nutarimą Nr. 343, K.Trečiokas ne kartą kartojo nesulaukęs jokių raginimų. Kita vertus, Antikorupcijos komisijos paviešintoje medžiagoje matyti, kad premjeras R.Malinauskui žadėjo paraginimą dėl Aplinkos ministerijos veiksmų, susijusių su tuo pačiu nutarimu:

„Manyčiau, kad tai buvo rutininis darbas, jokios čia skubos nebuvo. (…) Manęs asmeniškai premjeras neragino ir nespaudė priimti šio nutarimo“, – Kęstutis Trečiokas liudija Seimo Antikorupcijos komisijai, 2016 m. vasario 3 d.

„Tai gerai. Aš paraginsiu tada“, – Algirdas Butkevičius atsako į Ričardo Malinausko užuominas apie nutarimą Nr. 343, kurį „turi Aplinkos ministerija teikti“ (2015 08 11, STT įrašytas pokalbis).

Primename, jog K.Trečiokas premjero sprendimo melo klausimu nelaukia. „Tegu ieško to melo, aš žinau, kad nemelavau“, – antradienį naujienų agentūrai BNS pareiškė aplinkos ministras.

Savo ruožtu, premjeras A.Butkevičius taip pat įpylė žibalo į politinį laužą, pareikšdamas, esą prezidentė Dalia Grybauskaitė žinojo ne tik apie artėjantį Vijūnėlės bylos nutraukimą, bet ir apie tai, kad skandalingieji politikų telefoniniai pokalbiai bus paviešinti. Prezidentūra ir teisėsauga šio premjero pareiškimo kol kas nekomentuoja. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius