Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 30

Klausimų sukėlęs ženklinimas: „Automobilio parkavimo vieta – tėčiams su suknelėmis?“

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotrauka, kurioje vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje pažymėta speciali vieta mamoms su vaikais. Ji užkliuvo vienai iš prekybos centro lankytojų. Pakvipus diskriminacija, „Lidl Lietuva“ sureagavo ir ėmėsi keisti šiuos ženklus. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba įžvelgė įstatymo pažeidimo požymių, tačiau pradėti tyrimą dėl lygių galimybių pažeidimo pagrindo nemato.
Diskriminacijos radaras
Diskriminacijos radaras / 15min nuotr.

Socialiniuose tinkluose plintančią nuotrauką pastebėjo 15min skaitytoja Martyna. Ji paragino atkreipti dėmesį į ją ir po nuotrauka esantį internautės Šarūnės komentarą.

„Man užkvipo diskriminacija parduotuvės parkavimo aikštelėje. Susimąsčiau: jeigu tėtis atvažiuoja su vaiku, tai jam lengviau nei mamai vaikus išlaipinti ir kėdutę iki vežimėlių tempti nei mamoms? Todėl spec. parkavimo vieta skirta mamoms arba tėčiams su suknelėms?“, – socialiniame tinkle piktinosi Šarūnė.

„Facebook“ plintanti nuotr. /Vieta automobilių stovėjimo aikštelėje prie prekybos centro
„Facebook“ plintanti nuotr. /Vieta automobilių stovėjimo aikštelėje prie prekybos centro

Nusprendė atnaujinti ženklus

„Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta 15min teigė sutinkantis, kad anksčiau pasirinktas ženklas, žymintis automobilių statymo vietas šeimoms, nėra tinkamiausias ir gali sukelti papildomų klausimų ar diskusijų.

Dėl to buvo nuspręsta pasirinkti kitokį ženklo dizainą ir šiuo metu palaipsniui jie yra atnaujinami.

„Lidl Lietuva“ nuotr. /Šeimos vieta
„Lidl Lietuva“ nuotr. /Šeimos vieta

Įžvelgia įstatymo pažeidimo požymių, tačiau tyrimo nepradės

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovės ryšiams su visuomene Izabelės Švaraitės 15min atsiųstame komentare teigiama, kad pagal Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, paslaugų teikėjas suteikdamas vartotojams informaciją apie gaminius, prekes ir paslaugas arba jas reklamuodamas privalo užtikrinti, kad joje nebūtų išreiškiamas pažeminimas, paniekinimas arba teisių apribojimas ar privilegijų teikimas dėl asmens lyties bei formuojamos visuomenės nuostatos, kad viena lytis pranašesnė už kitą.

„Šiame ženkle įžvelgtini šio įstatymo pažeidimo požymiai, kadangi teikiama informacija galimai suteikia pirmenybę vienai lyčiai, šiuo atveju, moterims“, – aiškinama tarnybos komentare.

Šiame ženkle įžvelgtini šio įstatymo pažeidimo požymiai, kadangi teikiama informacija galimai suteikia pirmenybę vienai lyčiai, šiuo atveju, moterims, – aiškinama tarnybos komentare.

Pagal teisės aktus automobilių vietų šeimoms įrengti nėra privaloma, prekybos centrai ir kiti paslaugų teikėjai tai daro savo iniciatyva taip skatindami palankią šeimai klientų aptarnavimo politiką.

„Atsižvelgdami į šią aplinkybę ir į tai, jog ženklai keičiami, pagrindo pradėti tyrimą dėl lygių galimybių pažeidimo nematome“, – teigiama komentare.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Donato Gvildžio iliustr. /„Diskriminacijos radaras“
Donato Gvildžio iliustr. /„Diskriminacijos radaras“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius